O Ερντογάν αναμένει τα F-16 από τον Μπάιντεν, η Αθήνα περιμένει επιστολή κατευνασμού από τις ΗΠΑ

O Ερντογάν αναμένει τα F-16 από τον Μπάιντεν, η Αθήνα περιμένει επιστολή κατευνασμού από τις ΗΠΑ

Την απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την αγορά των μαχητικών F-16 αναμένει η Τουρκία, όπως δήλωσε σήμερα Παρασκευή (26/1) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδεχόμενος παράλληλα ότι υπήρξε σχετική υπόσχεση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα, κατά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «το Kοινοβούλιό μας, μετά την υπόσχεση που μας δόθηκε, ψήφισε δόξα τω Θεώ με συντριπτική πλειοψηφία».

Ο ίδιος συνέχισε: «Μου ήρθε χθες (σ.σ. ο νόμος για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ). Το υπέγραψα και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ. Την προηγούμενη ημέρα, ο Μπάιντεν έστειλε γραπτή εντολή -τρόπον τινά- τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στα άλλο Κοινοβούλιο (sic), εκφράζοντας το αίτημα του να προχωρήσουν τα κοινοβούλιά τους το συντομότερο δυνατό».

«Περιμένουμε», είπε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι «το αποτέλεσμα που θα προκύψει από εκεί το συντομότερο δυνατό θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποστολής των F-16 στην Τουρκία, καθώς και όλη τη διαδικασία επισκευής και συντήρησης».

«Αυτό περιμένουμε» επανέλαβε, τονίζοντας ότι «ο υπουργός Εξωτερικών μου παρακολουθεί στενά το θέμα».

Σημείωσε ακόμη ότι «τόσο ο Καναδάς όσο και η Σουηδία έχουν δηλώσει ότι αυτό το βήμα ήταν πολύ θετικό όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας και αποτελεί πηγή ισχύος για το ΝΑΤΟ».

Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει «επιστολή κατευνασμού» από τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να εκπληρωθούν όλα όσα έχουν συζητηθεί με τις ΗΠΑ για την εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθηνά αναμένει ακόμη και σήμερα απάντηση στην επιστολή της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία αποδοχής ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση F-35 και άλλων οπλικών συστημάτων.

Η Πολεμική Αεροπορία είχε στείλει το εν λόγω αίτημα τον Ιούνιο του 2022, ωστόσο, προφανώς λόγω του μέχρι πρότινος αδιεξόδου στα παζάρια ΗΠΑ – Τουρκίας για τα F-16, είχε «παγώσει» η απάντηση της αμερικανικής πλευράς. Η αμερικανική απάντηση αναμενόταν πριν από τη ματαίωση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ την τρέχουσα εβδομάδα (24-26 Ιανουαρίου).

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η απάντηση αυτή θα έρθει πριν το Κογκρέσο «ξεκλειδώσει» τα τουρκικά F-16.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους όρους της Αθήνας είναι να υπάρξει κάποια επιστολή στην οποία θα εκφράζεται η δέσμευση ότι τα εν λόγω τουρκικά F-16 δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εναντίον άλλων συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Έτσι, είναι πιθανόν ακόμα και σήμερα να υπάρξουν σχετικές διευκρινίσεις από την Ουάσιγκτον σχετικά με τους όρους της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη (25/1) οι New York Times, επικαλούμενοι «Αμερικανούς αξιωματούχους», σημείωναν μεταξύ άλλων ότι μέλη του Κογκρέσου έχουν ζητήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τους παράσχει «ένα έγγραφο το οποίο υποτίθεται ότι έχει στείλει η Τουρκία και αναφέρει ότι ο τουρκικός στρατός δεν προτίθεται να κλιμακώσει τις εντάσεις με τον Ελληνικό Στρατό στο Αιγαίο».

Παράλληλα, αναφορικά με τα αμερικανικά οπλικά συστήματα που θέλει η Ελλάδα, η υπόθεση των επιχορηγήσεων μέσω FMF έχει πλέον περιοριστεί στα περίπου 200 εκατ. δολάρια, καθώς, σύμφωνα με την Καθημερινή, η Αθήνα (ΟΔΔΗΧ) απέτυχε να εκμεταλλευθεί το παράθυρο ευκαιρίας που υπήρχε και να διεκδικήσει ακόμη και 2 δισ. δολάρια, τα οποία ήταν διαθέσιμα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα