Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουμε σχέδιο αλλά μην περιμένετε θαύματα

Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουμε σχέδιο αλλά μην περιμένετε θαύματα

Με έτοιμη ατζέντα και στρατηγικό σχέδιο, με στόχο να εφαρμοστούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το ΕΣΥ, επιστρέφει μετά από 10 χρόνια ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Υπουργείο Υγείας.

«Στο πιο νευραλγικό υπουργείο» όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Υγείας, σήμερα το πρωί, καθώς είναι άριστος γνώστης των οξυτάτων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πρωτίστως οι πολίτες στα νοσοκομεία αλλά και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τους ελάχιστους οικογενειακούς γιατρούς.

Οξύτατα προβλήματα, που αφορούν και το υγειονομικό προσωπικό με κυριότερο τη φυγή των γιατρών και των νοσηλευτών από το ΕΣΥ, για σύνταξη, τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό. Ο λόγος είναι οι χαμηλοί μισθοί και οι σκληρές συνθήκες εργασίας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και της ανύπαρκτης  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που «σπρώχνει» χιλιάδες ασθενής καθημερινά  στα νοσοκομεία.

Επίσης ο νέος υπουργός Υγείας θα αντιμετωπίσει πολλά «αγκάθια» όπως η εφαρμογή του υγειονομικό χάρτη, που μεταξύ άλλων προβλέπει «λουκέτο» σε πολλές κλινικές νοσοκομείων, με χαμηλή πληρότητα, γεγονός που θα αποτελέσει αίτια πολέμου με τους υγειονομικούς.

Επιπλέον θα πρέπει να υλοποιήσει την αλλαγή χρήσης ολοκλήρων νοσηλευτικών ιδρυμάτων -κυρίως μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας- που διαθέτουν λίγες κλίνες, έχουν σοβαρή έλλειψη προσωπικού και χαμηλή προσέλευση ασθενών.

Αυτό είναι αναγκαίο να γίνει καθώς η χώρα δεν διαθέτει υγειονομικές δομές τελικού σταδίου με συνέπεια ασθενείς να πεθαίνουν σε ένα ψυχρό δωμάτιο νοσοκομείου ή στο σπίτι ( π.χ καρκινοπαθείς με αφόρητους πόνους).

Δεν έχουμε δημόσιες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και μοναχικών ατόμων (σήμερα τους «παρκάρουν» στα νοσοκομεία και καταλαμβανόταν κλίνες ή πεθαίνουν στο δρόμο).

Έχουμε ελάχιστες δημόσιες κλινικές αποκαταστάσεις για περιστατικών τροχαίων ή εγκεφαλικών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς και η οικογένεια τους να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

Η αλλαγή χρήσης λοιπόν μικρών νοσοκομείων και η μετατροπή τους στις παραπάνω υγειονομικές δομές (άλλα και άλλες που έχουμε ανάγκη), αναμένεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει σήμερα στη χώρα και αναμένεται να ανακουφίσει χιλιάδες ασθενείς που σήμερα πολλοί από αυτούς αιμορραγούν και οικονομικά καθώς αναγκάζονται να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε στο «τιμόνι» του υπουργείου Υγείας – που είναι σε τρικυμία από την εποχή της ίδρυσης του το 1982 – έναν γνώριμο της χαοτικής κατάστασης που υπάρχει στο ΕΣΥ αλλά και των αλλαγών που έπρεπε να είχαν γίνει …χθες, προκειμένου να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι υγειονομικές υπηρεσίες στους πολίτες, ώστε να μην ταλαιπωρούνται, και να συμμαζευτούν τα οικονομικά των νοσοκομείων προκειμένου να υποστηριχτεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω προβλήματα, προκλήσεις και αγκάθια αλλά και πολλά ακόμη, η επιλογή του Άδωνη Γεωργιάδη που ήδη ήταν υπουργός Υγείας την περίοδο των μνημονίων  (Ιούνιος 2013 –Ιούνιος 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά) από τον Πρωθυπουργό ήταν… αναμενόμενη.

Άλλωστε ο κ. Γεωργιάδης, έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να «σπάσει αυγά».

Θυμίζουμε ότι επί θητείας του είχε κλείσει τα ιατρεία του ΙΚΑ που είχαν 5.500 γιατρούς εκ των όποιων οι 5.000 ήταν ιδιώτες.

Όλοι θυμόμαστε τις τεράστιες ουρές στα ιατρεία του ΙΚΑ και τους …άφαντους γιατρούς. Έτσι λοιπόν τους έθεσε το δίλημμα «ή πάτε στο ΕΣΥ και το ενισχύεται  ή κρατάτε το ιδιωτικό σας ιατρείο και κάνετε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ όπως και οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί».

Επιπλέον, μέσα σε σφοδρές συγκρούσεις, έκλεισε τα νοσοκομεία του ΙΚΑ και μετέφερε το προσωπικό στο ΕΣΥ. Σήμερα τα πρώην ΙΚΑ είναι τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Το στρατηγικό σχέδιο για το ΕΣΥ

Ο νέος υπουργός Υγείας γνωρίζει ότι δεν υπάρχει χρόνος για να καθυστερήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που έχουν νομοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα καθώς πολλά από αυτά χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουν ημερομηνία λήξεως το 2025. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν προλάβουν τις προθεσμίες, τα χρήματα για τη υγεία θα διατεθούν σε αλλά υπουργεία.

Αναλυτικά ορισμένα από τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη είναι:

Ενιαία Λίστα Χειρουργείων για τη μείωση του χρόνου αναμονής για επεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ψηφιοποίηση της Υγείας με τη μια σειρά έργων και παρεμβάσεων, όπως είναι ο Ψηφιακός Φάκελος Υγείας του Ασθενούς, τα ηλεκτρονικά Μητρώα Ασθενών, ο Ψηφιακός φάκελος του Ογκολογικού ασθενούς κλπ.

 Η ψηφιακή πλατφόρμα Δήλωσης Ελλείψεων Φαρμάκων, με την ειδική εφαρμογή (app) που θα μπορούν οι πολίτες μέσα από το κινητό τους να δουν ποια φαρμακεία έχουν τα σκευάσματα τους, ώστε να μην ταλαιπωρούνται από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Τα έργα ανάπλασης, εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης των Δημόσιων Νοσοκομείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 1,9 δις ευρώ.

Χωρίς γιατρούς δεν γίνεται τίποτα

Τα Κέντρα Τραύματος

Τα Κέντρα Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων  που ήδη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται.

Όλα τα παραπάνω όμως δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ποτέ, εάν πρώτα δεν συγκρατηθεί το «κύμα φυγής» των γιατρών από το ΕΣΥ, είτε για λόγους συνταξιοδότησης, είτε για τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γεωργιάδης σκοπεύει να εφαρμόσει άμεσα τον νόμο που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο.

Δηλαδή θα μπορούν να ανοίξουν δικό τους ιατρείο, όπως έχουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής ή να παρέχουν τις υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια, προκείμενου να αυξήσουν το εισόδημα τους και να παραμείνουν στο ΕΣΥ. 

Σημειώνεται ότι η υποχρηματοδοτήση στην Υγεία παρά την αύξηση του προϋπολογίσου του 2024 κατά 897 εκατ. ευρώ παραμένει ένα διαχρονικό «αγκάθι» για την προσέλευση νέων γιατρών στο ΕΣΥ αλλά και νοσηλευτών.

Επίσης μεγάλη πρόκληση αποτελεί και ο θεσμός του Προσωπικού γιατρού που ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Απόδειξη το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχει άρνηση των ιατρών να μπουν στο σύστημα, εξαιτίας της έλλειψης κινήτρων.

Ενδεικτικό παράδειγμα τα νησιά όπου δεν υπάρχουν παθολόγοι, γενικοί γιατροί με συνέπεια οι πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους ιδιώτες γιατρούς.

Φαρμακευτική πολιτική
Στη νέα φαρμακευτική πολιτική που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται νέοι «κοφτές» στη συνταγογράφηση προκειμένου να περιοριστεί το clawback, δηλαδή η υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων  από τις φαρμακευτικές εταιρίες προς στον ΕΟΠΥΥ στις περιπτώσεις που υπερβαίνουν το πλαφόν που διατίθεται για τα φάρμακα.

Μια δύσκολη εξίσωση που απαιτεί έξυπνη λύση, καθώς δεν προβλέπεται η αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με τα απαιτούμενα κονδύλια. Για φέτος το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης κυμαίνεται στα 2,187 εκατομμύρια ευρώ  από 2,125 εκατ. ευρώ που ήταν το 2023.

Ωστόσο ο νέος υπουργός Υγείας είναι διατεθειμένος να  τηρήσει μία ισορροπία μεταξύ ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών και πολυεθνικών, στηρίζοντας τόσο τα ελληνικά γενόσημα όσο και τα καινοτόμα φάρμακα που εισάγονται στην χώρα μας.

«Έχουμε σχέδιο αλλά μην περιμένετε θαύματα»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα στις 20.00 το απόγευμα θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Υγείας από τον προκάτοχο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που επιστρέφει για πέμπτη φορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην καθιερωμένη τελετή παράδοσης- παραλαβής στην Αριστοτέλους.

Γνωρίζει πολύ καλά τι έχει να αντιμετωπίσει γι΄αυτό άλλωστε χθες σε συνέντευξη του στον Alpha είπε : «Θα το καταφέρουμε, θα κάνουμε αυτό που πρέπει, αλλά επαναλαμβάνω δεν είναι εύκολη δουλειά, μην περιμένει κανείς θαύματα την επόμενη μέρα. Όμως, ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε, έχουμε σχέδιο και θα το εφαρμόσουμε και οι συμπολίτες μας θα δουν πολύ σύντομα τη διαφορά» δήλωσε με νόημα γνωρίζοντας τι τον περιμένει…

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα