Τουρκία: Το πρώτο «πράσινο φως» για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Το πρώτο «πράσινο φως» για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ενέκρινε εχθές (26/12) το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά από 19 μήνες αναστολής.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ. Κατά ψήφισε το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) απείχε της ψηφοφορίας.

Το επόμενο βήμα είναι η ψήφιση του ενταξιακού πρωτοκόλλου από το κοινοβούλιο της Τουρκίας, κάτι που ενδέχεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησής του από την Εθνοσυνέλευση.

Εφόσον το ενταξιακό πρωτόκολλο εγκριθεί και από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, το τελικό βήμα είναι η υπογραφή της απόφασης από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα ανταλλάγματα που περιμένει η Τουρκία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα στείλει στο κοινοβούλιο της Άγκυρας το αίτημα για επικύρωση της προσχώρησης της Σουηδίας στη Συμμαχία, αλλά αυτόν τον μήνα, έθεσε ως όρο για την επικύρωση την έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ της πώλησης αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ερντογάν και ο Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα