Με «μοντέλο» Χρυσής Αυγής αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την έξαρση της οπαδικής βίας

Με «μοντέλο» Χρυσής Αυγής αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την έξαρση της οπαδικής βίας

Τα όσα έγιναν στα επεισόδια στου Ρέντη με συνέπεια τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού που δίνει σκληρή μάχη για τη ζωή του φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην κυβέρνηση όσον αφορά τον τρόπο που θα δράσει από δω και πέρα στην αντιμετώπιση της οπαδική βίας.

 
Η σχολαστική οργάνωση των επεισοδίων όχι μόνο των συγκεκριμένων στου Ρέντη αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, η χρηματοδότηση τους και ο αριθμός των ατόμων που εμπλέκονται γύρω απ’αυτά έχουν πείσει την κυβέρνηση ότι η όλη υπόθεση πρέπει πια να αντιμετωπιστεί σε άλλο πλαίσιο, σε εκείνο δηλαδή που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν όλες οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής με την εφαρμογή της μεθόδου ενοποίησης των υποθέσεων και αντιμετώπισης τους ως δράση εγκληματικής οργάνωσης.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση να μεταβούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να ζητήσουν την εφαρμογή ενός σχεδίου ενοποίησης όλων των υποθέσεων που αφορούν την οπαδική βία και όχι μόνο, αντίστοιχο με αυτό που υλοποιήθηκε για τη Χρυσή Αυγή επί υπουργίας Νίκου Δένδια.

Ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 έδωσε ένα περίγραμμα των ερευνών που θα ζητήσει η κυβέρνηση από δω και πέρα από την δικαιοσύνη: «Θα ζητήσουμε να εξεταστεί η υπόθεση αυτή σαν δράση εγκληματικών συμμοριών, με διασύνδεση, όχι μόνο με φαινόμενα οπαδικής βίας αλλά με μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών που καλύπτουν ευρύτερα θέματα: εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες. 

Και με ένα βαθύ ιστορικό που δεν θα καλύπτει ούτε τους 2, 3 ή 6 μήνες ή 1 χρόνο, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πιο πίσω σε δολοφονίες και σε πρόσωπα που η παρουσία τους, παρά το γεγονός ότι είχε επισημανθεί εκεί, εξακολουθούσε και εξακολουθεί να επισημαίνεται στους αθλητικούς χώρους και στο οικοσύστημα το οπαδικό»

Μόλις έγιναν γνωστά τα επεισόδια στου Ρέντη η εντολή του πρωθυπουργού ήταν σαφής. Αυτή τη φορά πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί του κράτους και να εντοπιστούν όσοι δρουν ως εγκληματική οργάνωση. Είναι προφανές ότι εδώ υπάρχουν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των περιστατικών και οι ομάδες αυτών των παραβατικών οπαδών έχουν δομή και ιεραρχία και δρουν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

 
Γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενεργοποιήσει προς την ίδια κατεύθυνση την Δικαιοσύνη, την αστυνομία, το Ηλεκτρονικό Έγκλημα, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και οποιοδήποτε άλλον χρειάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό που θα ζητήσουν οι δύο υπουργοί από την δικαιοσύνη είναι να ενοποιηθούν πια όλες οι υποθέσεις παλιές και λιγότερο παλιές καινούργιες, γνωστές και άγνωστες που έχουν να κάνουν με την οπαδική βία, με τον χουλιγκανισμό και με άλλες παραβατικές συμπεριφορές τις οποίες όμως συνδέουν ενδεχομένως ίδιες μέθοδοι ή ίδια πρόσωπα.

 
Από τη στιγμή που όλες οι υποθέσεις θα ενοποιηθούν σε μία με τα χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης θα πρέπει να εντοπιστούν εκείνοι που οργανώνουν αυτές τις υποθέσεις, που τις χρηματοδοτού,ν που τις υποθάλπτουν άμεσα και έμμεσα.

 
Η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης από τη Δικαιοσύνη την αναβάθμιση και σε επίπεδο δικαστικών που θα ασχοληθούν την ενοποιημένη ποια υπόθεση προκειμένου να γίνει ουσιαστική και βάθος αξιολόγηση της.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης στην δημόσια τηλεόραση ο οποίος έκανε λόγο για συντεταγμένος στρατούς. «Είναι συντεταγμένοι στρατιωτικοί στρατοί που πρέπει να δούμε με ποιους συνδέονται, από πού χρηματοδοτούνται, πώς επιβιώνουν, ποιοι είναι οι επικεφαλής τους και πόσο ψηλά φτάνει το θέμα αυτό».

Ο στόχος είναι όχι μόνο τα πράγματα να κινηθούν πολύ γρήγορα αλλά και να συσχετιστούν υποθέσεις που θα αναδείξουν άτομα που έχουν καθοδηγητικό ή κεντρικό ρόλο σε όλη αυτή την έκρηξη βίας για να ξετυλιχτεί πλήρως το κουβάρι της εγκληματικής δράσης και να αποκαλύψει τα πρόσωπα που συνδέονται με την έξαρση αυτής της βίας όπως έγινε και το 2013 την επομένη  της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, όταν ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας είχε στείλει αναφορά στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με την επίσημανση ότι οι ενέργειες των μελών του συγκεκριμένου κόμματος παρέπεμπαν σε λειτουργία εγκληματικής Οργάνωσης. 

 
 
Η Δικαιοσύνη τότε είχε συγκεντρώσει όλες τις διάσπαρτες δικογραφίες για εγκληματικές ενέργειες μελών της Χρυσής Αυγής σε μία, με αποτέλεσμα να σύλληψη και φυλάκιση του αρχηγού και άλλων βουλευτών της χρυσής Αυγής με την κατηγορία σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής Οργάνωσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα