«Χείμαρρος» ο Ερντογάν στα τουρκικά ΜΜΕ: Για τον Μητσοτάκη, την Ελλάδα, το Αιγαίο, τους εξοπλισμούς

«Χείμαρρος» ο Ερντογάν στα τουρκικά ΜΜΕ: Για τον Μητσοτάκη, την Ελλάδα, το Αιγαίο, τους εξοπλισμούς

Με αέρα αισιοδοξίας επέστρεψε από το ολιγόωρο ταξίδι του στην Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της πέμπτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας.

Στην επιστροφή με το προεδρικό αεροπλάνο, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα θέματα συζήτησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αναφέρθηκε στη Διακήρυξη της Αθήνας που υπογράφηκε κατά την επίσκεψη, τις ενεργειακές διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγίαο, τους εξοπλισμούς αλλά και τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Γάζα.

«Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την επίσημη επίσκεψή μας στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Όπως γνωρίζετε, μετά από ένα χάσμα 65 ετών μεταξύ των δύο χωρών, πραγματοποιήσαμε την πρώτη επίσημη επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους το 2017. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι που βρεθήκαμε ξανά στην Αθήνα, αυτή τη φορά με την ευκαιρία του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Πραγματοποιήσαμε την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο ιδρύσαμε κατά τη θητεία μου ως Πρωθυπουργός, το 2016. Στη σημερινή μας επίσκεψη πραγματοποιήσαμε την 5η συνεδρίαση του συμβουλίου μας μετά από 7 χρόνια. Κατά τη συνάντησή μας, υπογράφηκαν κείμενα συμφωνιών σε διάφορους τομείς, από την εκπαίδευση μέχρι τη γεωργία, από τον τουρισμό μέχρι το εμπόριο», ανέφερε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Και συνέχισε: «Κατά τις συναντήσεις μας στο πλαίσιο της επίσκεψής μας, εξετάσαμε όλες τις διαστάσεις των διμερών μας σχέσεων. Αξιολογήσαμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις ήταν επίσης στην ατζέντα μας. Φέραμε στην ημερήσια διάταξη την καταπίεση που λαμβάνει χώρα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη , ιδιαίτερα στη Γάζα . Μοιραστήκαμε την άποψή μας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να μείνει σιωπηλή μπροστά στις σφαγές που διαπράττονται. Συζητήσαμε τι μπορεί να γίνει για την καθιέρωση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την αποκατάσταση της αδιάκοπης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας».

 
Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, σημείωσε: «Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά χωρίς την παρέμβαση τρίτων».
«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς. Μπορούμε επίσης να παρέχουμε στην Ελλάδα ενέργεια από τον πυρηνικό μας σταθμό που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη», τόνισε ο Ερντογάν και συνέχισε: «δεν εποφθαλμιούμε το δίκαιο κανενός, αλλά παράλληλα η βούλησή μας να μην επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας είναι ισχυρή».

«Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν ως επί το πλείστον αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, που είναι οι σημαντικές χώρες της περιοχής. Για το λόγο αυτό, πρέπει να εξετάσουμε και να αγωνιστούμε για το ποιες ευκαιρίες μπορούμε να αποκτήσουμε από εδώ, ποιες ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε:

«Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Η επιθυμία μας είναι ότι να ασχοληθούμε με το μισογεμάτο ποτήρι, όχι με την άδεια του πλευρά. Η στάση μας απέναντι στη δίκαιη κατανομή των φυσικών πλούτων της περιοχής μας ήταν η ίδια από την αρχή. Έχουμε ισχυρή θέληση να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας. Επιπλέον, είναι δυνατή μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινή χρήση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να χτίσουμε τις βάσεις που θα το διασφαλίσουν, να δημιουργήσουμε σωστούς οδικούς χάρτες και να μην επιτρέψουμε προκλήσεις. Αυτό το συνέδριο που προτείνουμε να διοργανώσουμε θα είναι η σωστή προσέγγιση για τη δημιουργία αυτής της βάσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τις αμυντικές δαπάνες
Αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες σημείωσε: Μπορώ να πω με σιγουριά ότι, ως χώρα με πληθυσμό 85-86 εκατομμύρια και επιφάνεια 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, προσέχουμε τις αμυντικές μας δαπάνες σε επίπεδο που δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα. Η Ελλάδα ξοδεύει πολύ διαφορετικά από εμάς σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν σοβαρά αυτές τις αμυντικές δαπάνες. Αυτοί οι αριθμοί μας έρχονταν πάντα πριν, τους έχουμε ακολουθήσει. Για παράδειγμα, σχετικά με τις κυνομαχίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε «Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε».

 
«Αυτά τα λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους Πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να εστιάσουμε στη φιλία. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους. Η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας δεν έχει παραγωγή σαν τη δική μας. Έχουμε καταστεί πλέον σε θέση να παράγουμε σε επίπεδο που ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες μας σε αυτόν τον τομέα. Για το λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από την Ελλάδα. Είμαστε μια χώρα που παράγει τις δικές της δαπάνες αμυντικής βιομηχανίας και έχει μειώσει σημαντικά το κόστος. Επί του παρόντος δεν παράγουμε F-16, αλλά είμαστε επίσης σε θέση να τα επισκευάσουμε και να τα συντηρήσουμε», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα