Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Όλες οι εξελίξεις

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Όλες οι εξελίξεις

«Μαραθώνιο» συναντήσεων θα έχει μέσα σε λίγες ώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έφτασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 10 το πρωί, νωρίτερα από το αναμενόμενο και θα αποχωρήσει στις 4 το απόγευμα. Διαβάστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας.

Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με χειραψία στην είσοδο του κτηρίου. 

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε λίγο πριν τις 10:30 το πρωί το αεροσκάφος που μεταφέρει τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί μονήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Τον Ερντογάν υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο Ερντογάν εφτασε περίπου μισή ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη, κάτι που πιθανόν συνδέεται με τα μέτρα ασφαλείας. 
Αυτή την ώρα ο Ερντογάν βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

 
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια»



«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η συνάντησή τους γίνεται στην αίθουσα διαπιστευστηριών του Προεδρικού Μεγάρου. Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία ολιγομελών αντιπροσωπειών.

Σακελλαροπούλου σε Ερντογάν: Είναι σημαντική η εμπέδωση του εποικοδομητικού κλίματος

«Η επίδειξη ανθρωπιάς μετά τα τραγικά συμβάντα στις δυο χώρες έδειξαν ότι είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό για τους δυο λαούς».

«Η διαπίστωση αυτή μπορεί να αποτελέσει βάση για την εδραίωση ενός κλίματος για την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις. Αν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την εδραίωση της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής».

«Υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά είναι σημαντική η εμπέδωση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας στην Ελλάδα αντανακλα αυτο το θετικό πνεύμα. Με τις σκέψεις αυτές κ. Πρόεδρε, διαβιβάζω τις ευχές μου στον φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη και ευημερία».

Έφτασε στην Αθήνα ο Ερντογάν
Νωρίτερα έφτασε η αποστολή του Ερντογάν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Μεταβαίνει στο κέντρο της Αθήνας ο Τούρκος πρόεδρος, για τις συναντήσεις με Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκη.

 Ελεύθεροι σκοπευτές στο Ελ. Βενιζέλος Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας και στο αεροδρόμιο

Πολίτης με κυπριακή σημαία έξω από το ΥΠΕΞ
Απομακρύνθηκε πριν από λίγο έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, πολίτης που σήκωσε την κυπριακή σημαία.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε λίγο πριν τις 10:30 το πρωί το αεροσκάφος που μεταφέρει τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει μονήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Τον Ερντογάν υποδέχθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο Ερντογάν εφτασε περίπου μισή ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη, κάτι που πιθανόν συνδέεται με τα μέτρα ασφαλείας.

Και οι δυο πλευρές ποντάρουν σε μια «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη συνέχεια του κλίματος νηνεμίας. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα πρόσφατα δείγματα γραφής είναι θετικά μετά και τη συνέντευξη που παραχώρησε ο τούρκος πρόεδρος στην «Καθημερινή».

«Από το “Μητσοτάκης γιοκ” περάσαμε στο “Φίλε μου, Κυριάκο” και αυτό δείχνει ότι υπάρχει πρόθεση να μην ανέβουν οι τόνοι – τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

Ταυτόχρονα, όμως, το κυβερνητικό επιτελείο έχει σχεδιάσει και είναι σε ετοιμότητα να αντιδράσει σε οποιαδήποτε «παραφωνία», αν η κατάσταση δείξει να βγαίνει εκτός ελέγχου, αφού ο Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος πολιτικός.

Οι συναντήσεις
Στις 11:30 το πρωί θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις 12:15 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Νωρίτερα, στις 11:30 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, στις 12:00 το μεσημέρι θα συναντηθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης με τον τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια , η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ερντογάν πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την απαγόρευση συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα