Η Ελλάδα μπαίνει ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών στο κλαμπ των χωρών που οι πολίτες τους θα μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο.
Το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο και η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο παρουσίασαν τις λεπτομέρειες αλλά και το πως θα ψηφίζουμε με επιστολική ψήφο σε πρώτη φάση στις ευρωεκλογές.
Τι είναι η επιστολική ψήφος
Με την ρύθμιση αυτή, δίνεται η δυνατότητα στον εκλογέα να επιλέξει αν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο αντί για προσέλευση στο εκλογικό του τμήμα.
Οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Ο εκλογέας παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό, ψηφίζει και αποστέλλει τον φάκελό του. Οι επιστολικές ψήφοι καταμετρούνται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύει – προς το παρόν – μόνο για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.
Στο ερώτημα γιατί αποφασίστηκε τώρα η απάντηση είναι κατ’ αρχήν για να ενισχυθεί η συμμετοχή των εκλογέων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου, εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και εξεταστικής περιόδου των ΑΕΙ, είναι ιδανική ευκαιρία να εφαρμοστεί. Μάλιστα, τα ευρωπαϊκά όργανα προτρέπουν τα κράτη μέλη να εξετάσουν κάθε πρόσφορο τρόπο για την αύξηση της συμμετοχής.
Πώς γίνεται η διαδικασία
Τα βήματα είναι τα εξής:
- Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
- Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό.
- Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).
- H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.
- Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.
- Αιτήσεις εκλογέων εκτός επικρατείας που είναι ενεργές μεταπίπτουν και στην εφαρμογή για την εγγραφή για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο.
Τι θα περιέχει ο φάκελος
Ο φάκελος αποστέλλεται το αργότερο 20 ημέρες πριν τις εκλογές από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η αποστολή γίνεται χωρίς χρέωση του παραλήπτη και με υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητά εξουσιοδοτηθεί για την παραλαβή του. Ο εκλογέας ενημερώνεται με email για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο (link) για να βλέπει την πορεία αποστολής (tracking).
Θα περιέχει:
- Φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου
- Φάκελος ψηφοφορίας
- Ψηφοδέλτιο
- Έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων
- Έντυπο – Υπεύθυνη δήλωση
Όλοι οι φάκελοι έχουν γνώρισμα γνησιότητας
Πώς ψηφίζω
- Ο εκλογέας αρχικά διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών. Στη συνέχεια, συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και γράφει τα στοιχεία του.
- Έχει έτοιμη φωτοτυπία της ταυτότητας ή του ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης, ασχέτως αν είναι σε ισχύ ή όχι.
- Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές.
- Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας και τον κλείνει.
- Βάζει τον φάκελο ψηφοφορίας, την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας μέσα στον φάκελο και τον κλείνει.
- Αποστέλλει τον φάκελο με – όπου είναι εφικτό – χρέωση παραλήπτη.
Χρονοδιάγραμμα και διαδικασία
- Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο συλλογής επιστολικών ψήφων έως τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών. Ο εκλογέας έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποστολή του φακέλου.
- Τους φακέλους τους παραλαμβάνει η Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, η οποία συγκροτείται μόλις αρχίσουν οι αποστολές φακέλων. Σε κάθε επιτροπή συλλογής αντιστοιχούν 10 εκλογικά τμήματα.
- Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο (πρωτοδίκης, εισαγγελέας πρωτοδικών, εισηγητές ΣτΕ, Εισηγητές ΕλΣυν) και δύο μέλη δικαστικούς υπαλλήλους
- Παραλαμβάνουν τους φακέλους επιστροφής επιστολικής ψήφου, ελέγχουν με βάση τον ειδικό εκλογικό αριθμό του εκλογέα (που αναγράφεται στο εξωτερικό μέρος του φακέλου) την εγγραφή του εκλογέα στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου.
- Ο εκλογέας ενημερώνεται με email για την παραλαβή του φακέλου. Σημειώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την παραλαβή της επιστολικής ψήφου. Τοποθετούν τον φάκελο της επιστροφής εκλογικής ψήφου στην ειδική κάλπη του εκλογικού τμήματος που ανήκει ο εκλογέας.
Που συγκεντρώνονται οι φάκελοι
- Οι φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου αποστέλλονται στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση.
- Ο χώρος μπορεί να είναι σε δημόσιο κτίριο ή σε ιδιωτικό κτίριο, ο οποίος μισθώνεται για τον σκοπό αυτό (πχ εκθεσιακός χώρος).
- Ο χώρος που βρίσκονται οι κάλπες φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Το υλικό καταγραφής φυλάσσεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
- Τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές δικαιούνται να ορίσουν έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό εκλογικό αντιπρόσωπο για την παρακολούθηση της διαδικασίας.
Τι πρέπει να ξέρουν κόμματα και υποψήφιοι
- Η δήλωση των συνδυασμών γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πύλης υποψηφίων.
- Επανέρχεται το κώλυμα για την ανακήρυξη για τους εν ενεργεία βουλευτές του κοινοβουλίου.
- Ο συνδυασμός για να ανακηρυχθεί πρέπει να είναι πλήρης, δηλαδή να αποτελείται από 42 υποψηφίους, με τουλάχιστον 17 υποψηφίους από κάθε φύλο.
- Γίνεται ρητή αναφορά στο άρθρο 32 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012) και εφαρμόζεται και στις ευρωεκλογές.
- Ενοποιείται το παράβολο του συνδυασμού και το παράβολο των υποψηφίων.
- Το παράβολο ορίζεται στις 20.000€, το οποίο επιστρέφεται στον συνδυασμό αν συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 1,5%.
Πηγή: newsit.gr