Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη στο Λονδίνο και συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ - Γλυπτά Παρθενώνα και επενδύσεις στην ατζέντα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη στο Λονδίνο και συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ - Γλυπτά Παρθενώνα και επενδύσεις στην ατζέντα

Με μια συνέντευξη που θα παραχωρήσει σήμερα το πρωί (09:30 τοπική ώρα) στην εκπομπή του BBC «Sunday with Laura Kuenssberg», ξεκινά την επίσκεψή του στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μια επίσκεψη με μεγάλες προσδοκίες τόσο στο πεδίο της οικονομίας αλλά και για το «χτίσιμο» της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα μας.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Λονδίνο από τις 26 ως τις 28 Nοεμβρίου, επίσκεψη κατά την οποία θα έχει επαφές με επενδυτές, μέλη της ελληνικής ομογένειας, καθώς και συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ (το μεσημέρι της Τρίτης, αλλά και με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ (το απόγευμα της Δευτέρας).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας έχει αλλάξει και όπως συνομολογούν και οι διεθνείς αγορές και επενδυτικοί παράγοντες αποτελεί την θετική έκπληξη της ευρωζώνης.

Τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει κορυφαίους επενδυτές και θα παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, στο επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο μαζί με τη Morgan Stanley.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, ήταν κεντρικός ομιλητής και στο περσινό roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο. Αυτή τη φορά, θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Luigi Rizzo, αντιπρόεδρο Investment Banking της Morgan Stanley.

Η συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ

Ο πρωθυπουργός, θα περάσει το κατώφλι της Downing Street το μεσημέρι της Τρίτης (12:45). Στη συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, οι δυο άνδρες θα προχωρήσουν σε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοβρετανικών σχέσεων, ενώ οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με κυρίαρχο το Μεσανατολικό.

Μια ημέρα νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 17:00 θα συναντήσει τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας με τα σενάρια να κάνουν λόγο ακόμα και για πρόωρες εκλογές.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην χώρα μας αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα και σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr μπορεί να μην είμαστε ακόμα κοντά σε συμφωνία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να θέτουμε το θέμα. Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, η βρετανική κυβέρνηση και ειδικά η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου έχουν έρθει σε πολύ δύσκολη θέση ειδικά μετά τις αποκαλύψεις για την πλημμελή φύλαξη των αρχαιολογικών θησαυρών στο μουσείο.

Ένα προς ένα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές καταρρίπτονται τα όποια επιχειρήματα είχε η βρετανική πλευρά.

Η κυβέρνηση, υπογραμμίζουν, με αθόρυβες και συστηματικές ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να επαναφέρει το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και την ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα αυτό.

Όσο για την ελληνική θέση παραμένει η ίδια. Η Ελλάδα, όπως έχει υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκει τον επαναπατρισμό και την επανένωση των Γλυπτών, ώστε το μνημείο να εκτίθεται στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η εθνική θέση είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμιά περίπτωση την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.

Ο πρωθυπουργός, θα θέσει για ακόμα μια φορά το θέμα τόσο στον Βρετανό ομόλογό του όσο και στον ηγέτη των Εργατικών.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο για το «γραφείο Σεφέρη» (στην πρεσβευτική κατοικία), τον χώρο στον οποίο εργάστηκε ο Έλληνας Νομπελίστας και το Αναγνωστήριο «Roderick Beaton», τα οποία αποκτούν μουσειακό χαρακτήρα.

Επίσης, σήμερα στις 18:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας.

πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα