ΣΥΡΙΖΑ: Τι θέλει να προλάβει ο Κασσελάκης για την Κεντρική Επιτροπή κι έκανε τις διαγραφές

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θέλει να προλάβει ο Κασσελάκης για την Κεντρική Επιτροπή κι έκανε τις διαγραφές

Οι δηλώσεις που είχαν κάνει το πρωί της Δευτέρας μία σειρά από στελέχη της Ομπρέλας, με κύρια αυτή του Δημήτρη Βίτσα περί νέου κόμματος, σε συνδυασμό με το κείμενο που αποκαλύφθηκε (από το topontiki.gr) το βράδυ της ίδιας ημέρας ότι η ομάδα αυτή κυκλοφορεί ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής, ενεργοποίησαν στο κόκκινα τα αντανακλαστικά της ηγετικής ομάδας την Κουμουνδούρου.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη ότι οι Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Σκουρλέτης παραπέμπονται για διαγραφή.

Η αιφνίδια αυτή κίνηση, που για κάποιους είναι αμφιλεγόμενη, αλλά για άλλους επιβεβλημένη, έγινε με βάση μία συνολική εικόνα που διαμόρφωσε η Κουμουνδούρου στη διάρκεια των κρίσιμων αυτών ωρών.

Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή προαναγγέλλεται… κόμμα (!!!) από τηλεοπτικά πάνελ, το επιτελείο του κ. Κασσελάκη αντιλήφθηκε ότι ετοιμάζεται ολόκληρο «ναρκοπέδιο» για τον πρόεδρο στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Νοεμβρίου.

Εκτιμήθηκε ότι θα στηθεί ένα ολόκληρο σκηνικό, που θα έδινε την εικόνα ενός ανήμπορου αρχηγού και μίας αριστερής πτέρυγας, που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Κατ’ αρχάς το κείμενο που κυκλοφορεί από τα στελέχη της Ομπρέλας από την περασμένη Πέμπτη, έχει κινητοποιήσει ένα κομμάτι του οργανωμένου κόμματος και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας που δημοσιεύτηκε στο topontiki.gr είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 2000 υπογραφές, σε αυτό το τετραήμερο – αριθμός όχι μεγάλος πάντως καθώς υπογράφουν και απλά μέλη απ’ όλη την Ελλάδα.

Ο δε στόχος είναι να συγκεντρώσει πολλαπλάσιες αυτού του αριθμού, ει δυνατόν και διψήφιο αριθμό, καθώς υπάρχει (ή υπήρχε;) αρκετός χρόνος για αυτή τη διαδικασία.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμήθηκε ότι στην Κεντρική Επιτροπή θα στηνόταν (ή και μπορεί ακόμα να στηθεί) μία οργανωμένη κίνηση για την ενεργοποίηση του καταστατικού άρθρου που προβλέπει την καθαίρεση του προέδρου – ήδη η αριστερή τάση, η Πρωτοβουλία Για την Αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει επιτακτικά αυτό το αίτημα.

Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι οι συσχετισμοί δεν ευνοούν την αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου δεν συμφωνεί με τέτοιες μεθοδεύσεις.

Το σκηνικό «Κουβέλη 2010»

Το αίτημα, μαζί με το κείμενο της Ομπρέλας που θα έφερε χιλιάδες υπογραφές, θα οδηγούσε σε μία θεαματική με στοιχεία «δράματος», αποχώρηση δεκάδων στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και άλλων παραγόντων αυτής της τάσης, που θα ήταν πέριξ της Κεντρικής Επιτροπής.

Κάπως σαν εκείνη την αποχώρηση που είχε κάνει η πλευρά του Φώτη Κουβέλη προ 13 ετών (τον Οκτώβριο του 2010!) από το 6ο συνέδριο τότε του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το σκηνικό θα ήθελε να αποφύγει εντελώς αν είναι δυνατόν η Κουμουνδούρου, ή έστω να περιορίσει τη δυναμική του και να το απομυθοποιήσει πριν λειτουργήσει ως έντονη πολιτική πράξη με ισχυρή θεατρικότητα.

Γι’ αυτό και επέλεξε να επισπευσθούν οι εξελίξεις για την επίλυση των διαφορών. Και να μην αφήσει ελεύθερο πεδίο στους διαφωνούντες να διαμορφώσουν τις καταστάσεις κατά το δοκούν.

Αν και πάλι είναι μάλλον δεδομένο ότι στην κεντρική επιτροπή θα προκύψουν τα δεδομένα της επόμενης ημέρας και θα εκτυλιχθεί η τελική σύγκρουση, τον κλίμα και η ατμόσφαιρα θα είναι πιθανόν διαφορετική, από εκείνη που σχεδίαζαν οι αμφισβητίες του κ. Κασσελάκη. Και πάντως δεν θα υπάρξει κάποιος αιφνιδιασμός.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα