O Μητσοτάκης είδε μόνο τον Νετανιάχου σε αντίθεση με τους ομολόγους του Σούνακ, Μελόνι και Σάντσεθ

O Μητσοτάκης είδε μόνο τον Νετανιάχου σε αντίθεση με τους ομολόγους του Σούνακ, Μελόνι και Σάντσεθ

Η χθεσινή επίσκεψη αστραπή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ και κυρίως το γεγονός ότι συναντήθηκε μόνο με τον ισραηλινό πρόεδρο Νετανιάχου και όχι και με κάποιον εκπρόσωπο της παλαιστινιακής πλευράς, όπως έπραξαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα οι ομόλογοί του της Ισπανίας, Ιταλίας και Βρετανίας όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πιθανότατα σήμερα και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και προβληματισμό σε κεντροδεξιούς κύκλους για τους κινδύνους που μπορεί να ελοχεύουν από την πάγια θέση της Αθήνας για διατήρηση ανοικτών διαύλων με την παλαιστινιακή πλευρά.

Οι τελευταίοι, βεβαίως, αντιλαμβάνονται τη στρατηγική σχέση Αθήνας – Καϊρου, αφού πέραν των άλλων, υπάρχει και η ελληνο-ισραηλινή αμυντική συμφωνία, αλλά και το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δέχεται πολυεπίπεδη αμφισβήτηση για τις επιλογές του και ως εκ τούτου, στην κόψη του ξυραφιού που βρίσκεται σήμερα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, χρειάζεται ηχηρή στήριξη από τις φίλιες δυνάμεις. «Σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας πρέπει να κάνεις καθαρές επιλογές, οι οποίες έχουν οφέλη αλλά και κινδύνους», λένε.

Εξίσου κατανοητή είναι για παραπάνω κύκλους η προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου να προβληθεί η Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ως «δύναμη λύσης», με ενεργή συμμετοχή στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης, την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους ανθρώπους στη Γάζα και την κατηγορηματική καταδίκη κάθε μορφής βίας και τρομοκρατίας.

Δεν κρύβουν, ωστόσο, την αγωνία τους για τις συνέπειες μίας παρατεταμένης ευρύτερης σύγκρουσης και για τη χώρα μας, κυρίως στο πεδίο της ασφάλειας, γι αυτό και έχουν ήδη ληφθεί πρόσθετα μέτρα προστασίας πιθανών στόχων.

Κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον προβληματισμό για τη χερσαία επιχείρηση, επιμένοντας στην αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «αλλά πάντοτε και μόνο σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ανησυχία του για τυχόν ανεξέλεγκτη σύρραξη και το ντόμινο επιπτώσεων που θα επέφερε, αναγκάζοντας την κυβέρνηση σε πολυεπίπεδες αναπροσαρμογές, αρχής γενομένης από τον δημοσιονομικό προγραμματισμό.

Ταυτόχρονα προβληματίζεται για το ενδεχόμενο «έκρηξης» στο Προσφυγικό με ροές από την πλευρά της. «Η Αίγυπτος και η Ιορδανία επωμίζονται μεγάλο βάρος και δικαίως ανησυχούν πολύ για την πιθανότητα αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο, μεταφέροντας μήνυμα στήριξης στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Φατάζ αλ Σίσι και στον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας, με τον οποίο συζήτησε και στο περιθώριο της συνόδου για την ειρήνη. Πάντως, η σύνοδος έληξε μάλλον άδοξα, χωρίς καν κοινό ανακοινωθέν αλλά μόνο με μια ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα