Κεντροαριστερά: Ανοίγει η συζήτηση για σύγκλιση δυνάμεων

Κεντροαριστερά: Ανοίγει η συζήτηση για σύγκλιση δυνάμεων

Δειλά δειλά έχει ανοίξει, μετά τα νικηφόρα αποτελέσματα των εκλογών σε κομβικούς δήμους, η κουβέντα για μια σύγκλιση όλων των κεντροαριστερών δυνάμεων σε μελλοντικές αναμετρήσεις.

Σύγκλιση δυνάμεων;

Οι μεγάλες ανατροπές σε Αθήνα Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη με την επικράτηση των υποψηφίων που στηρίχθηκαν από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ άνοιξε ξανά τη συζήτηση για σύγκλιση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ήταν αυτός που μίλησε το βράδυ της Κυριακής για ένωση των προοδευτικών δυνάμεων από το εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα ο οποίος στηρίχθηκε ανοιχτά από τον Κώστα Ζαχαριάδη και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μια μεγάλη ανατροπή προοδευτικών δυνάμεων δείχνει ότι όταν ενώνουμε τις προοδευτικές δυνάμεις, τις δημοκρατικές δυνάμεις, πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες και με όραμα, μπορεί να γίνει η ανατροπή».

Η συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων έδειξε ότι μπορούν να αποτελέσουν πλειοψηφία τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, προσθέτοντας ωστόσο πως στόχος του κόμματος και του Στέφανου Κασσελάκη είναι η αυτόνομη κυβερνώσα αριστερά.

«Μην πάμε από τη γαλάζια αλαζονεία στην πράσινη αλαζονεία. Μην ξεχνάμε πώς ήταν την προηγουμένη Κυριακή το ποσοστό του κ. Δούκα που ήταν οριακά πάνω από τον κ. Ζαχαριάδη και πώς έγινε η μεγάλη ανατροπή. Γιατί συνενώθηκαν οι προοδευτικές δυνάμεις».

Ο Χρήστος Σπίρτζης επέμεινε πάντως ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεπεράσουν την στενόμυαλη τακτική και κατέβουν με κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές.

«Πρέπει θεσμικά και συγκροτημένα τα δύο κόμματα να ξεκινήσουν έναν κύκλο διαλόγου και στα όργανά τους και μεταξύ τους να βρουν την ελάχιστη πολιτική συμφωνία που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν τη συμπόρευση. Ακόμη και κοινό ψηφοδέλτιο».

«Είναι άλλο η συγκρότηση αριστερών και προοδευτικών συμμαχιών και άλλο συγχώνευση και η μετάλλαξη της αριστεράς σε έναν ενιαίο φορέα με την κεντροαριστερά. Απέναντι σε αυτήν την άποψη είμαι εντελώς αντίθετος», είπε από τη μεριά του ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Δε θεωρώ ότι μπορεί να είναι ποτέ ώριμος ο καιρός ώστε να υπάρχει μια τέτοιου είδους ενότητα. Δηλαδή ενότητα προγραμματική, πολιτικοϊδεολογική ή ενός κοινού πολιτικού σχεδίου», είπε ο Δημήτρης Βίτσας.

Από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πάντως πως κλείνουν την πόρτα στη συζήτηση, ενώ για τις κοινές στηρίξεις με τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο αυτοδιοίκησης υπογραμμίζουν πως ουδέποτε υπήρξε κομματική συμφωνία.

«Εμείς συνεχίζουμε και το ξεκαθαρίζουμε την αυτόνομη πορεία μας και στον επόμενο στόχο που είναι οι ευρωεκλογές», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.

Η στάση της ΝΔ

Παρά τα χθεσινά αποτελέσματα, από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι δεν τους αφορά η συζήτηση.

«Το αν θα συνεργαστούν, ποιοι θα συνεργαστούν και πώς θα συνεργαστούν είναι δική τους δουλειά, δικό τους δικαίωμα και όχι κάτι το οποίο αφορά εμάς», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν φωνές και στα δύο κόμματα που θεωρούν ότι η ενωμένη κεντροαριστερά μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στη ΝΔ.

Πηγή: megatv.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα