Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή - Τι θα συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή - Τι θα συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στις 12.00 υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, είναι ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στην Αθήνα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η οποία, μέρα με την ημέρα παίρνει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης και εν δυνάμει ακόμα πιο ευρείας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται με την εν εξελίξη αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η κυβέρνηση, δια στόματος πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, πήρε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση υπέρ του Ισραήλ και του δικαιώματός του στην αυτοάμυνα. Σε αυτή τη φάση, αυτό που επιχειρείται να εκτιμηθεί είναι οι πιθανές επιπτώσεις για τη χώρα μας και για την ευρύτερη περιοχή. Και κατ επέκταση, ο συντονισμός των αναγκαίων πιθανών ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν από την Αθήνα.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, αναμένεται να αναπτύξει τι γίνεται στο μέτωπο του πολέμου, πώς δρουν οι Ισραηλινοί, πώς τους αιφνιδίασαν οι τρομοκράτες της Χαμάς, και από εκεί και πέρα θα συζητηθεί πώς αναμένεται να επηρεαστεί η ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση θα συζητηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι από την ανοικτή στήριξη στον Ισραήλ, ο κίνδυνος νέων μεταναστευτικών ροών αλλά και τα μέτρα που πιθανώς θα απαιτηθούν το επόμενο διάστημα για την προστασία των συνόρων της χώρας. 
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν ανοικτά φόβους ότι τόσο η χώρα μας όσο και η Κύπρος θα πιεστούν σκληρά από νέα προσφυγικά κύματα, απευθείας από τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τον Λίβανο. Δεδομένου, μάλιστα, ότι πρόκειται για κατατρεγμένους ανθρώπους από εμπόλεμες περιοχές και δικαιούνται πολιτικού ασύλου, το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο.

 
Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν απολύτως αναγκαίο και κρίσιμο να υπάρξει μια νέα συνεννόηση της Ευρώπης με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην κατεύθυνση της επικαιροποίησης της κοινής δήλωσης της Ε.Ε. με την Τουρκία (του 2016).

Μία δεύτερη εστία μεγάλης ανησυχίας είναι το ορατό ενδεχόμενο να περάσουν στη χώρα τρομοκράτες, κρυπτόμενοι στα καραβάνια των προσφύγων.

Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ε.Υ.Π., η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η αρμόδια υπηρεσία Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο να υπάρχουν διασυνδέσεις στελεχών της Χαμάς με ανθρώπους που ζουν εδώ. Η έρευνα επικεντρώνεται στο διαδίκτυο και αναζητούνται κρυπτογραφημένα μηνύματα ή συνεννοήσεις, ενώ στο έργο τους συνδράμουν και ειδικοί επιστήμονες: γλωσσολόγοι, ειδικοί στους αλγόριθμους κ.α.

.ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα