Κίτρινες κάρτες σε 4 υπουργούς: Τα αντιγριπικά εμβόλια, η φορολογία, μετανάστες

Κίτρινες κάρτες σε 4 υπουργούς: Τα αντιγριπικά εμβόλια, η φορολογία, μετανάστες

Προβληματισμό στους γαλάζιους προκαλούν τα απανωτά «κρούσματα» δυσλειτουργιών στην κυβέρνηση και τα «αδειάσματα» υπουργών από το Μέγαρο Μαξίμου, τα οποία μεταδίδουν τουλάχιστον εικόνα ασυνεννοησίας, έλλειψης συνοχής και ενιαίου πολιτικού λόγου.

Μόνο τα δύο τελευταία 24ωρα, ένας υπουργός, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, προχώρησε σε ανασκευαστική δήλωση και τέσσερις ακόμα συνάδελφοί του «αδειάστηκαν» πιο εμφατικά ή πιο διακριτικά, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Πρόκειται για τον υφυπουργό Οικονομίας Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος προανήγγειλε πρόσθετη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και περιστολή επιδομάτων, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «οι απόψεις αυτές απέχουν πλήρως από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική» αλλά και την παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας Κ. Χατζηδάκη ο οποίος τον κάλεσε για να τον επαναφέρει …στην τάξη!

Το τελευταίο διήμερο, ωστόσο, εμπεδώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και το «άδειασμα» δύο υπουργών, καταρχήν του υπουργού Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη και δευτερευόντως του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτ. Αυγενάκη, οι οποίοι, με δηλώσεις και διαρροές, είχαν προαναγγείλει το προηγούμενο διάστημα πρωτοβουλία για τη νομιμοποίηση της εργασίας χιλιάδων μεταναστών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικών χεριών στη γη αλλά και αλλού.

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την κυβέρνηση. Και υπάρχει προφανώς εμπιστοσύνη και στήριξη στον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Καιρίδη» υποστήριξε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλάζοντας το θέμα συζήτησης και προχωρώντας σε μία κάθε άλλο παρά λακωνική πλην γενικόλογη, με αναφορές στον φράχτη του Έβρου, τη Μόρια κα.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Θεοχάρη, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης φορολογικών συντελεστών, ενώ είπε ότι δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης στον κ. Θεοχάρη. «Όχι δεν υπάρχει θέμα με την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στον κ. Θεοχάρη. Υπάρχει στήριξη και εμπιστοσύνη στο οικονομικό επιτελείο και συνολικά στην κυβέρνηση» είπε ο Π. Μαρινάκης, προσθέτοντας πως «η εμπιστοσύνη απορρέει από όσα μαθαίνουμε για τη χώρα μας», καθώς και πως «εμείς δεν έχουμε κρυφή ατζέντα».

 
Χθες, εξάλλου, το υπουργείο Υγείας, εξαναγκάστηκε σε έκδοση διευκρινιστικής ανακοίνωσης, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια.

Η σταγόνα που ξεχείλισε χθες το ποτήρι της αγωνίας των γαλάζιων για την εικόνα και λειτουργία της κυβέρνησης, ήταν η αυτοδιόρθωση στην οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει μέσα σε λίγες ώρες, ο έμπειρος υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας το πρωί σε συνέδριο, προανήγγειλε ότι «στις αρχές του επόμενου έτους θα μειώσουμε τις εισφορές επιπλέον 1%» για να προβεί σε διορθωτική δήλωση, μετά από παρέμβαση του Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι προγραμματισμός περιλαμβάνει αυτό να γίνει σε δύο δόσεις, κατά 0,50% το 2025 και κατά 0,50% το 2027, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπει μείωση από το 2024, ένεκα και των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω των φυσικών καταστροφών»…

«Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα χρειαστεί να μας βάλει «φωτιά» ο Κασσελάκης. Καίμε τα πόδια μας μόνοι μας», λένε γαλάζιοι βουλευτές που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, πριν καν συμπληρώσει 100 μέρες κυβερνητικού βίου.

.ieidiseis.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα