Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν περισσότεροι από 75.000 έως τη 1:30 το μεσημέρι

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν περισσότεροι από 75.000 έως τη 1:30 το μεσημέρι

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ψηφοφορία στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ανάδειξη νέας ηγεσίας ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στην Έφη Αχτσιόγλου καθώς, όπως έγινε γνωστό, ψήφισαν 75.000 μέλη έως τη μία και μισή το μεσημέρι, δηλαδή καταγράφονταν 215 ψήφοι ανά λεπτό.

Ποιοι ψηφίζουν και πώς

Έχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και είναι καταχωρισμένοι στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η ψηφοφορία διεξάγεται ηλεκτρονικά την Κυριακή (24/09) από ώρα 00:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 20:00 της ίδιας ημέρας.

Προκειμένου κάποιος να μπορέσει να ψηφίσει πρέπει να έχει μαζί του ή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή βίζα ή μπλε βεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι ψηφοφόροι καλούνται να καταβάλουν συνδρομή αξίας 2 ευρώ. Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι νέοι και νέες έως 30 ετών καθώς και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό αυτό.

Οι διεκδικητές της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε την μεγάλη έκπληξη στον α' γύρο και με τον «αέρα» του 44,91% (66.156 ψήφοι) που συγκέντρωσε, λογίζεται ως το φαβορί για την τελική επικράτηση. Σε μια ιδιαίτερα σύντομη προεκλογική περίοδο, αφού μπήκε τελευταίος στην κούρσα της διαδοχής, «άπλωσε» τα «όπλα» της στρατηγικής του: Επικοινωνία, «αδιαμεσολάβητη» όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος, με τις περιοδείες και την επαφή με τον κόσμο, εικόνα μέσα από σύγχρονο μάρκετινγκ δια των social media. Παρ' όλα αυτά, και και με λάθη όπως το λεκτικό, λόγω κούρασης και Ελληνικών όπως είπε ο ίδιος, όταν μίλησε για «κρατίδιο» της Τουρκίας στην Κύπρο, εννοώντας τα Κατεχόμενα, ένα λάθος που προκάλεσε αντιδράσεις και αξιοποιήθηκε από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου.

Στο τελευταίο του βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την κάλπη, ο Στέφανος Κασσελάκης μιλάει για την πορεία του στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στην Πολιτική αλλά και για την γνωριμία του με τον Αλέξη Τσίπρα. «Την περασμένη Κυριακή γίνατε η φωνή αυτού του τόπου. Αυτή την Κυριακή ελάτε να γίνουμε το μετά αυτού του τόπου. Ξημερώνει!», καταλήγει στο, γυρισμένο στο Σούνιο, μήνυμά του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η Έφη Αχτσιόγλου έμεινε πίσω στον α' γύρο καθώς την υποψηφιότητα της την επέλεξε το 36,18% (53.292 ψήφοι) των ψηφοφόρων που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία. Η ίδια θεωρεί, παρά το σαφές προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη, πως «είναι απολύτως ανατρέψιμος ο συσχετισμός της πρώτης Κυριακής». Αν και έθεσε εξαρχής σε πρώτο πλάνο την Πολιτική, καθώς θεωρεί πως αποτελεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα απέναντι στον συνυποψήφιό της, την εβδομάδα μεταξύ των δύο γύρων της αναμέτρησης, ανέβασε τους τόνους επιδιώκοντας να «στριμώξει» τον αντίπαλό της για ζητήματα κομβικής σημασίας στη «σκακιέρα» της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Μια ημέρα πριν από τη δεύτερη κάλπη η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε πιο ενωτική, λέγοντας πως «σημασία έχει να είναι δυνατή η παράταξη και να είμαστε αποτελεσματικοί», και πως παρά τις πρόσφατες εντάσεις, «μπορούμε από τη Δευτέρα (25/09) να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα