«Ο δρόμος για τη Χάγη έχει ανοίξει, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς», λένε συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη

«Ο δρόμος για τη Χάγη έχει ανοίξει, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς», λένε συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη

Καλό κλίμα, το οποίο, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί αν θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, οπότε και θα υλοποιείται βήμα - βήμα ο οδικός χάρτης που έχει συμφωνηθεί, διέκρινε η Αθήνα στη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν «στο σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη. Προκάλεσε αίσθηση, ωστόσο, η απουσία οποιασδήποτε δημόσιας αναφοράς εκ μέρους του πρωθυπουργού στο Κυπριακό, παρ ότι σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε στη συνάντηση των δύο ηγετών, στον απόηχο της προχθεσινής απαίτησης του Τούρκου προέδρου, από του βήματος της Γ.Σ. του ΟΗΕ για αναγνώριση των Κατεχομένων ως Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Σε μία πρώτη αποτίμηση όσων κατατέθηκαν στη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση των δύο ηγετών, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές μετέφεραν ένα θετικό κλίμα (σ.σ: το οποίο επιβεβαιώνεται και από την τουρκική πλευρά), το οποίο αποτελεί και προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα.

Χωρίς να μπαίνουν σε λεπτομέρειες, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στη χθεσινή συνάντηση κορυφής έγινε ένα βήμα παραπάνω στα ελληνοτουρκικά σε σχέση με την προηγούμενη στο Βίλνιους.

Τα επόμενα βήματα
«Το πλαίσιο των επόμενων βημάτων είναι σαφώς καθορισμένο τόσο από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας τον Δεκέμβριο» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι θα έχουν προηγηθεί οι συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα των Υφυπουργών Εξωτερικών καθώς και οι συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επικείμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο θεωρούν ως ένα σημαντικό βημα προς την κατεύθυνση της κατάκτησης μίας «κανονικότητας» στις σχέσεις των δύο χωρών. Κυβερνητικά στελέχη, εξάλλου, εκτιμούν ότι μέχρι την πραγματοποίησή του θα έχουν φανεί πολλά για τον βαθμό ειλικρίνειας της άλλης πλευράς.

Το τελευταίο σχόλιο, αποτυπώνει εν πολλοίς και το «φρένο» που επιχειρεί να βάλει η Αθήνα στην επιβολή ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, δεδομένου ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλές και δύσκολες και η χώρα μας επιδιώκει η διαδικασία να εξελίσσεται βήμα – βήμα, «χτίζοντας» κάθε φορά το επόμενο στάδιο. «Εχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 64 γύροι διερευνητικών επαφών, οι οποίοι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, διότι οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες είναι περίπλοκες και δύσκολα θα επιλυθούν» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Αν και όλα δείχνουν ότι η ρότα προς τη Χάγη έχει χαραχθεί, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σπεύδουν να υπενθυμίσουν την εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ «ότι η Χάγη είναι ακόμα μακριά» και ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνέπεια στην αποχή από την επιθετική ρητορική.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα ήταν ωφέλιμο να είναι η Τουρκία πιο συνεργάσιμη. «»ρέπει να σταματήσουμε να έχουμε βάρκες στο νερό» φέρεται ειπών προς τον Τούρκο πρόεδρο ο πρωθυπουργός.

Ο οδικός χάρτης
Στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

Πολιτικό διάλογο (θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου)
Θετική ατζέντα (θα εκκινήσει στις 17 Οκτωβρίου).
Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη)

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα