ΔΕΘ: LIVE τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη – Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο

ΔΕΘ: LIVE τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη – Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο

Με ερώτηση από την εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας άρχισε τη συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ. 

Απαντώντας στο ερώτημα για την καταστροφή στη Θεσσαλία, τα λάθη, την αργή αντίδραση του Στρατού, το 112 και την επόμενη ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε πρωτοφανές το καιρικό φαινόμενο στη Θεσσαλία. «Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που συνέβη», τόνισε και αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο αποστολής μηνυμάτων 112.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι είναι «διαφορετικό σε περιπτώσεις πυρκαγιών και διαφορετικό σε περιπτώσεις πλημμυρών». «Στις περιπτώσεις των πλημμυρών» -είπε- «οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας είναι να μετακινηθούν οι πολίτες σε υψηλά σημεία».

Ο πρωθυπουργός είπε πως είναι ψέμα ότι άργησε να παρέμβει ο στρατός στη Θεσσαλία. «Πέταξαν τα ελικόπτερα αμέσως μόλις το επέτρεψαν οι συνθήκες προκειμένου να είναι ασφαλή τα πληρώματα», πρόσθεσε.

«Ο Οργανισμός διαχείρισης υδάτων που φιλοδοξώ να γίνει άμεσα θα έχει διαφορετική προσέγγιση. Τώρα πλέον ξέρουμε ότι αυτό που θωρούσαμε αδύνατο να γίνει σε επίπεδο φυσικής καταστροφής έγινε», επισήμανε.

«Το πρόβλημα της κλιματικής ήρθε για να μείνει»

«Δε νομίζω ότι υπάρχει καλόπιστος συμπολίτης που να αμφιβάλει πως η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Χτυπά όλες τις χώρες της Μεσογείου με εξαιρετικά ακραία φαινόμενα. Ήμασταν εξοικειωμένοι με τις πυρκαγιές, τώρα έχουμε και τις πλημμύρες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

»Τι πρέπει να κάνουμε για να θωρακίσουμε την Πολιτική Προστασία και να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα έχει έρθει για να μείνει», συνέχισε.

«Έγιναν πολλά αντιπλημμυρικά μέτρα μετά τον Ιανό. Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φάρσαλα δεν πλημμύρισαν. Δεν ξέρω αν οφείλεται στα έργα ή στη ροή των νερών, δεν είμαι ειδικός. Επιμένω στην ανάγκη να δούμε από διαφορετική ματιά την αντιπλημμυρική θωράκιση. Ο θεσσαλικός κάμπος πάσχει ως προς τα αποθέματά του σε νερό», πρόσθεσε, λέγοντας πως «καλώς ερευνάται η υπόθεση από τη δικαιοσύνη»

«Οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας δεν πλημμύρισαν. Δεν ξέρω αν οφείλεται αυτό στα έργα. Θα πρέπει να δούμε την αντιπλημμυρική θωράκιση μέσα από διαφορετική ματιά», είπε.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα πάρει νέα Canadair το 2026»

«Στην επόμενη αντιπυρική περίοδο θα έχουν δρομολογηθεί πολλές δράσεις του Αιγίς και θα είμαστε πιο έτοιμοι από φέτος», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση άλλου δημοσιογράφου, τονίζοντας ότι η χώρα θα είναι η πρώτη που θα πάρει νέα Canadair το 2026.

»Εμείς ήμασταν αυτοί που διασφαλίσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία. Οι πόροι πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες τρέχουν, η δική μου απαίτηση είναι να τρέξει το πρόγραμμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Έχω δώσει παραδείγματα γιατί δεν ήταν δυνατό να υλοποιηθεί πιο γρήγορα».

«Στην Πολιτική Προστασία μεταφέρονται ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο»

Ερωτώμενος αν έγιναν λάθη στους κυβερνητικούς χειρισμούς και αν θα προσμετρηθούν σε κάποιο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Έχω την απαίτηση από τον εαυτό μου να κάνω πάρα πολύ αυστηρή αυτοκριτική για το τι δεν πήγε καλά. Πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. Στην περίπτωση του Daniel δεν αισθάνομαι ότι έχουμε εντάξει όλα τα σημαντικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας στην Πολιτική Προστασία ».

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του καλοκαιριού. Δεν είναι η ώρα να μιλήσω για αυτά. Θα μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα, για να γίνουμε πιο αποτελεσματική. Στην περίπτωση των πλημμυρών δεν αισθάνομαι ότι έχουμε εντάξει στην Πολιτική Προστασία τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας», συνέχισε και είπε ανακοίνωσε πως ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο μεταφέρονται στην Πολιτική Προστασία.

«Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να ενισχύσουμε το ταμείο αλληλεγγύης το 2024»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «πρέπει να εμπλέκουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις πιο αποτελεσματικά και χωρίς γραφειοκρατία. Να εκπαιδεύσουμε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας σε Περιφέρειες και Δήμους».

«Προφανώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την αντιπυρική προστασία αυτό το καλοκαίρι. Πρέπει να προσμετράμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Το Ταμείο Ανάκαμψης προσωπικά το διαπραγματεύτικα. Έφερα 31 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν υπήρχαν. Έχουμε δυνατότητα να προσθέσουμε ευελιξία και πόρους που δεν μετράνε στο έλλειμμα και το χρέος για να κάνουμε παρεμβάσεις σε υποδομές. Το ίδιο ισχύει και για τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ. Τα λίγα αδιάθετα που είχαμε 250-300 εκατ. ευρώ, θα τα απορροφήσουμε πλήρως», πρόσθεσε.

«Εξήγησα με πολύ σαφή γλώσσα ότι δεν είναι δυνατόν ως ΕΕ να διαθέτουμε κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ για τις καταστροφές. Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να ενισχύσουμε το ταμείο αλληλεγγύης το 2024. Και φυσικά να πάρει η Ελλάδα ότι της αναλογεί για τη Θεσσαλία. Το ίδιο ισχύει για το αγροτικό αποθεματικό, το πρώτο αίτημα θα είναι το ελληνικό», επισήμανε.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»

Στο τέλος της απάντησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος στα σενάρια περί ανασχηματισμού. «Και δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό», ξεκαθάρισε.

«Στη Θεσσαλία λειτούργησε το επιτελικό κράτος»

«Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα κάθε υπουργού να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό του. Το επιτελικό κράτος είναι τρόπος προσέγγισης για να υλοποιούν τα στελέχη την πολιτική που αποφασίζεται κεντρικά. Είναι ένας τρόπος διοίκησης», είπε σε αυστηρό τόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Λειτούργησε το επιτελικό κράτος. Δημιουργήθηκε ένα συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν εκεί. Ο κάθε ένας είχε την αρμοδιότητά του. Γίνονταν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος και συντονισμός», είπε.

»Θα το ξαναπώ. Το νερό που έπεσε ήταν πρωτοφανές. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορούσε να το αντιμετωπίσει, είναι βαθιά νυχτωμένος. Ήταν κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί, δεν μπορώ να καταλάβω που φταίει το επιτελικό κράτος σε αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω πιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος. Να μην υπάρχει συντονισμός; Να ενεργεί ο κάθε υπουργός μόνος του; Να μην υπάρχει Συντονιστικό; Στον δημόσιο διάλογο είναι εύκολο, και δουλειά της αντιπολίτευσης, να στοχοποιεί την κυβέρνηση. Αλλά η κριτική να είναι τεκμηριωμένη και συγκεκριμένη», ανέφερε.

«Το επιτελικό κράτος έχει ζητήματα ως προς τη λειτουργία του. Δεν λέω κάτι καινούριο. Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε. Είναι ζήτημα που θα μας απασχολήσει. Ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις πριν τις καταστροφές. Αλλά μην πετροβολούμε έναν τρόπο λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης, εγώ θα τον υποστηρίζω γιατί δεν μπορώ να δω μία άλλη εναλλακτική», επισήμανε.

«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη»

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και στο γιατί δεν αναφέρθηκε στο θέμα στην ομιλία του στη ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είναι εξαιρετικά θετικό πως έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία στο ανώτερο επίπεδο, με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την προώθηση μιας θετικής ατζέντας. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία».

«Όταν διαφωνούμε να μην φτάνουμε τα πράγματα στα άκρα όπως δυστυχώς κληθήκαμε να διαχειριστούμε με ευθύνη της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια», διευκρίνισε.

«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα», είπε, τονίζοντας ότι τα θέματα κυριαρχίας που θέτει η Τουρκία και ξεκαθάρισε πως δεν τα συζητά η Αθήνα με την Άγκυρα.

«Η Τουρκία γνωρίζει πως επειδή ακολουθήσαμε αποτελεσματική πολιτική, πως η ΕΕ περνά μέσα από τις σχέσεις με την Ελλάδα», πρόσθεσε και εκτίμησε πως αυτό το γεγονός ενδέχεται να οδηγήσει σε εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Πολύ ακριβό το σούπερ μάρκετ»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοικοκυριό είναι όντως η ακρίβεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση. «Η αλήθεια είναι ότι το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό», παραδέχτηκε, λέγοντας ωστόσο ότι «η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο αλλά κι αυτό δεν είναι δικαιολογία».

«Αντιμετωπίζεται πρόσκαιρα με βοηθήματα και επιδόματα ώστε συγκυριακά να βοηθήσουμε τους πολιτες. Χρειάζεται σταθερή μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, τώρα γίνεται με την αύξηση των μισθών», ανέφερε.

»Εάν δεν συγκλίνουμε με την Ευρώπη πάντα θα είναι δικαιολογημένη η ανησυχία πως έχουμε μισθούς Ελλάδος και τιμές Ευρώπης», ανέφερε, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση θα πολεμήσει την αισχροκέρδεια με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα».

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα