Ο Βασίλης Κικίλιας αρνείται το ρόλο της Ιφιγένειας και αμύνεται

Ο Βασίλης Κικίλιας αρνείται το ρόλο της Ιφιγένειας και αμύνεται

Όταν ο Βασίλης Κικίλιας ορκιζόταν υπουργός πολιτικής προστασίας στις 27 Ιουνίου ήξερε ότι θα έπρεπε να έχει αυτή τη φορά και την τύχη μαζί του για να πετύχει στο καινούργιο χαρτοφυλάκιο που αναλάμβανε, καθώς είχε ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και ο ίδιος δεν προλάβαινε να κάνει και πολλά σε ένα υπουργείο που έπρεπε να ριχτεί στη μάχη των πυρκαγιών. Έτσι τα πράγματα ξεκίνησαν με ό,τι ήδη είχε προετοιμάσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Όμως αυτό το καλοκαίρι η τύχη δεν ήταν μαζί του μια και είχαμε πρωτόγνωρους καύσωνες και ακραίες κλιματικές συνθήκες που ευνόησαν το ξέσπασμα μεγάλων πυρκαγιών στη Ρόδο στον Έβρο την Πάρνηθα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε η κακοκαιρία Ντάνιελ και  προκάλεσε μια πρωτόγνωρη καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο.

Ο ίδιος βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής τόσο εντός της Νέας Δημοκρατίας όσο και από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και έτσι άρχισε η συζήτηση περί αντικατάστασης του από τον πρωθυπουργό.

Και όταν μετά από ένα τέτοιο καλοκαίρι mega πυρκαγιών και πρωτόγνωρων καταστροφικών πλημμυρών συζητείται η αντικατάσταση του υπουργού πολιτικής προστασίας είναι αυτονόητο ότι θα φύγει θα χρεωθεί και την ευθύνη λαθών, παραλείψεων, έλλειψης συντονισμού είτε φταίει ο ίδιος περισσότερο ή λιγότερο είτε  φταίνε και άλλοι.

Έτσι λοιπόν ο ίδιος αποφάσισε να αντιδράσει και ως ένα βαθμό να προστατεύσει το πολιτικό κεφάλαιο που είχε χτίσει όλο το προηγούμενο διάστημα από την, με θετικό πρόσημο, παρουσία του σε τρία υπουργεία το Δημόσιας τάξεως, το υγείας και το τουρισμού.

Και έτσι προέκυψε χθες το βράδυ η συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου όπου ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί πως δεν είναι διατεθειμένος να θυσιαστεί και να πάρει πάνω του ευθύνες που αναλογούν σε άλλους.

Το πρώτο μήνυμα ο κ. Κικίλιας το έστειλε απευθείας στο μέγαρο Μαξίμου λέγοντας πως ο ίδιος δεν σκοπεύει να παραιτηθεί ακολουθώντας ενδεχομένως το “μοντέλο” Βαρβιτσιώτη γιατί όπως  είπε χαρακτηριστικά  “εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ, δεν φυγομάχησα  ποτέ  ωστόσο η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού”.

 
Σε απλά ελληνικά δεν θα παραιτηθώ αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν έχω εάν θέλει ο πρωθυπουργός ας με διώξει.

Το δεύτερο που έκανε ο κ. Κικίλιας  ήταν να μην ανοίξει μέτωπο με τον υπουργό άμυνας Νίκο Δένδια. Με δεδομένη την συζήτηση των προηγούμενων ημερών για το αν άργησε η πολιτική προστασία να ζητήσει τη βοήθεια του στρατού ή για το αν άργησε  ο  στρατός να ανταποκριθεί στο αίτημα του υπουργείου ο κ.Κικίλιας ήταν απολύτως προσεκτικός και δεν απέδωσε στον στρατό καμία ευθύνη για καθυστερημένη συμβολή του.

 
“Δεν άργησα να τους το ζητήσω, δεν άργησαν να επέμβουν. Και για το αν εγκαίρως κλήθηκαν ή όχι οι ένοπλες δυνάμεις υπάρχουν τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία. Η επιστολή ενεργοποίησης του στρατού εστάλη την Τετάρτη και ο στρατός ενεργοποιήθηκε αμέσως”

 
Το τρίτο μήνυμα που έστειλε ο κ.Κικίλιας προς διάφορες κατευθύνσεις είναι ότι έχει αποδείξεις και χαρτιά για τα  όσα λέει και  όσον αφορά την κινητοποίηση του υπουργείου και την αποστολή του 112 στις επίμαχες περιοχές “Για ό,τι μιλάω, μιλάω τεκμηριωμένα έχω όλα τα στοιχεία” ήταν η χαρακτηριστική φράση.

Αφού ξεκαθάρισε λοιπόν ότι έχει στοιχεία άρχισε να ρίχνει ρουκέτες προς διάφορες κατευθύνσεις. Πρώτος στόχος ο προκάτοχός του στο υπουργείο Χρήστος Στυλιανίδης τον οποίο χρέωσε ότι του άφησε ένα υπουργείο που δεν ήταν οργανωμένο  και έτοιμο να ανταπεξέλθει σε ακραίες συνθήκες και με ελάχιστη απορρόφηση του προγράμματος Αιγίς.

“Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση δυόμιση μήνες και έχω δώσει τεράστια μάχη σε φωτιές πλημμύρες και λοιπά με την αστυνομία την πυροσβεστική και το στρατό δίπλα. 
Το πρόγραμμα Αιγίς έχει αυτή τη στιγμή απορρόφηση 1%. Εκεί το παρέλαβα. Το 112 οφείλει να αναβαθμιστεί. Οφείλουμε να έχουμε ραντάρ που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, οφείλουμε να έχουμε μετεωρολογικούς σταθμούς που δεν έχουμε. Είναι μέσα στο Αιγίς. Χρειάζονται  θερμικές κάμερες που θα βλέπουν τον καπνό στα 15 km. Αυτή είναι η δουλειά ενός πολιτικού ενός υπουργού και αυτή τη δουλειά θα κάνω το επόμενο διάστημα.”

Μετά τον κύριο Στυλιανίδη σειρά είχαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αλλά και οι δήμαρχοι της περιοχής για τους οποίους ο κύριος  Κικίλιας χρέωσε ευθύνες επειδή ποτέ δεν απάντησαν στα αιτήματα που έστειλε το υπουργείο του σε αυτούς πριν ξεσπάσει το ακραίο καιρικό φαινόμενο

“Την Παρασκευή και το Σάββατο 1 και 2 Σεπτεμβρίου αποστείλαμε με το κατεπείγον σε περιφέρειες  και Δήμους κυρίως στην Θεσσαλία αιτήματα και ενημερώσεις  που είχαν να κάνουν με τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την ανάγκη του άμεσου ελέγχου των έργων που έχουν γίνει καθαρισμούς και λοιπά. Ζητήσαμε ενημέρωση με ειδικές φόρμουλες, προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε  καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων μας και δεν πήραμε καμία απάντηση”.

Εκτός του κάδρου των ευθυνών ο κύριος Κικίλιας δεν άφησε και συναδέλφους του υπουργούς όπως την Νίκη Κεραμέως και τον Θόδωρο Σκυλακάκη αλλά ενδεχομένως και τους προκατόχους τους Μάκη Βορίδη και Κώστα Σκρέκα

“Τα αντιπλημμυρικά έργα μέσα στα δάση είναι ευθύνη του υπουργείου ενέργειας και περιβάλλοντος και των δασαρχείων.

Τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός των ρεμάτων στα όρια των αστικών περιοχών και των δασών  είναι ευθύνη της περιφέρειας.

Τα αντιπλημμυρικά έργα εντός των δήμων και ο καθαρισμός των ομβρίων υδάτων  είναι ευθύνη των δήμων και την αρμοδιότητα για όλον αυτόν τον έλεγχο την έχει το υπουργείο εσωτερικών.

Η πολιτική προστασία καμία δυνατότητα παρέμβασης σε όλα αυτά.”

Είναι ίσως η πρώτη φορά από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός που ένας υπουργός του βγαίνει τόσο επιθετικά να μιλήσει για ευθύνες και παραλείψεις άλλων  και να μην δεχθεί σιωπηλά την καρατόμηση του. Το ποιο θα είναι το μέλλον του κυρίου Κικίλια το επόμενο διάστημα στην κυβέρνηση φαίνεται μάλλον πως έχει αποφασιστεί μια και κυβερνητικά στελέχη βλέπω ανάρτηση βλέποντας την συνέντευξη του υπουργού πολιτικής προστασίας σχολίαζαν ότι με αυτή τη συνέντευξη επιταχύνει την έξοδο του από το υπουργικό συμβούλιο.

Επισήμως πάντως η κυβέρνηση όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τα όσα είπε ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε ουδέν σχόλιο.

Το ερώτημα είναι εάν ο κ. Κικίλιας προσκομίσει και επιπλέον στοιχεία σε περίπτωση που απομακρυνθεί από τη θέση του υπουργού και ποιους θα πλήττουν αυτά τα στοιχεία, αλλά και τι θα απαντήσουν τα πρόσωπα που δέχτηκαν τα βέλη του.

.topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα