Αύριο η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Άγκυρα - Οι στόχοι, οι προσδοκίες και τα «αγκάθια»

Αύριο η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Άγκυρα - Οι στόχοι, οι προσδοκίες και τα «αγκάθια»

Αύριο η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Άγκυρα. οι δυο άνδρες θα προετοιμάσουν το έδαφος για την συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου και αύριο 5/9 θα έχει συνάντηση εργασίας με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

 Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος, είναι το πρώτο βήμα του λεγόμενου «πολιτικού διαλόγου» μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών, μιας διαδικασίας σαφώς αναβαθμισμένης σε σχέση με όσα γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια όταν οι δύο πλευρές συνομιλούσαν είτε στο επίπεδο των διερευνητικών επαφών είτε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πρώτος στόχος είναι να εμπεδωθεί αφενός ότι μεταξύ των δύο πλευρών έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας, σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο, αφετέρου ότι περίοδος των τουρκικών προκλήσεων ανήκει στο παρελθόν.

Η διαδικασία του διαλόγου σε γενικές γραμμές διακρίνεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο έχει να κάνει με την προώθηση της «θετικής ατζέντας», ώστε ν’ αναδειχθούν οι τομείς στους οποίους Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Τέτοιοι τομείς είναι η οικονομία, το εμπόριο, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και η πιθανή ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προγραμματίζεται να συνεδριάσει τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο σκέλος, σαφώς δυσχερέστερο, έχει να κάνει με την οριοθέτηση ενός πλαισίου, τόσο χρονικού, όσο επί της νομικής ουσίας, για τη διευθέτηση της ελληνοτουρκικής διαφοράς που αναγνωρίζει η Αθήνα, δηλαδή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Καθώς τα επιχειρήματα των δύο πλευρών είναι λίγο- πολύ γνωστά αναμένεται να αναζητηθεί ο τρόπος δια του οποίου θα μπορούσαν να υπάρξουν πιθανές συγκλίσεις.

Όπως είπε ο Πιέρρος Τζανετάκος: «είναι διατεθειμένη η Τουρκία να εγκαταλείψει αναθεωρητικές θέσεις της, όπως η “Γαλάζια Πατρίδα”, ν’ ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, να αποσύρει από το τραπέζι ζητήματα όπως είναι η αποστρατιωτικοποίηση ή η δήθεν «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη και γενικώς να δεχτεί να καθίσει απέναντι στην Αθήνα, για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς: της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Φυσικά θα διευθετηθούν και οι λεπτομέρειες για την επερχόμενη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στην Αθήνα υπάρχει μεν αισιοδοξία, αλλά και επιφυλακτικότητα, με τους επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω σε θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.

Πηγή: ERTNEWS.GR

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα