Οι 5 υποψήφιοι ανοίγουν τα χαρτιά τους στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Απών ο Τσίπρας

Οι 5 υποψήφιοι ανοίγουν τα χαρτιά τους στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Απών ο Τσίπρας

«Εξετάσεις» στο κομματικό ακροατήριο αναμένεται να δώσουν οι 4+1 υποψήφιοι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί σήμερα , μια εβδομάδα πριν στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες.

Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αλφαβητική σειρά, -των οποίων οι υποψηφιότητες εγκρίθηκαν ήδη- αλλά και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος αναμενόταν το πρωί να καταθέσει τις 30 υπογραφές που απαιτούνται για την έγκριση της υποψηφιότητάς του, θα καταθέσουν τις πολιτικές τους πλατφόρμες ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου.

Τα μάτια όλα στρέφονται στον Στέφανο Κασσελάκη, η υποψηφιότητα του οποίου έδωσε ενδιαφέρον στην εκλογή νέας ηγεσίας, καθώς το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει να πείσει το κομματικό σώμα ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα ενός κόμματος που θέλει να είναι της αριστεράς. Ο Στ. Κασσελάκης, παρά την κριτική (ενίοτε πολεμική και σεξιστική) και παρά τις εμφανείς αδυναμίες και τα κενά του, δείχνει ικανός ακόμα και να είναι αυτός που θα πάει στον δεύτερο γύρο, ως αντίπαλος της Έφης Αχτσιόγλου. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, αναμένεται να δεχτεί επιθέσεις από συνυποψηφίους του, όπως ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που το έπραξαν τιος προηγούμενες μέρες- έμμεσες, ίσως, από την Έφη Αχτσιόγλου, ενώ είναι άγνωστο το ποια ακριβώς στρατηγική θα επιλέξει ο Νίκος Παππάς, που πλήττεται περισσότερο από τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα που έχει την πλήρη στήριξη του Παύλου Πολάκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, πώς θα το τοποθετηθούν οι υποψήφιοι αρχηγοί σε δυο κυρίως θέματα. Πρώτον, στο προγραμματικό επίπεδο, που υπήρξε και το μεγαλύτερο έλλειμμα στις εκλογές. Και δεύτερον, πώς θα ανασυγκροτήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ξαναγίνει κυβερνών κόμμα.

Πάνω από το χώρο του Συνεδρίου θα πλανιέται ένα ...φάντασμα, το ...φάντασμα του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο εκτιμάται ότι θα επικαλεστούν στις ομιλίες τους όλοι οι υποψήφιοι. Ο ίδιος, ωστόσο, όχι απλώς αρνήθηκε κάθε πρόταση να μιλήσει, αλλά και δεν θα παραβρεθεί καν στο Διαρκές Συνέδριο ώστε να μην επισκιάσει με την παρουσία του τις εργασίες του -και για το λόγο αυτό θα το παρακολουθήσει από τον υπολογιστή του.

 
Η σημερινή αντιπαράθεση των υποψηφίων αρχηγών, πάντως, ίσως να είναι η μόνη «ενώπιος ενωπίω», καθώς όλα δείχνουν πως το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ στις 7 Σεπτεμβρίου μοιάζει να ναυαγεί. Και αυτός, καθώς κανείς δεν υπερασπίζεται τη διεξαγωγή του, ακόμα και οι υποψήφιοι εκείνοι που κινδυνεύουν να τους περάσει ο Στ. Κασελάκης.

.ieidiseis.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα