Μητσοτάκης από Βίλνιους: Ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τις HΠΑ

Μητσοτάκης από Βίλνιους: Ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τις HΠΑ

Και ενώ η Τουρκία μετά το σκληρό ανατολίτικο παζάρι στο Βίλνιους, κατάφερε να αποσπάσει την υπόσχεση από τους Αμερικανούς ότι θα πάρει τα F-16, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε, μετά τη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση στις ένοπλες δυνάμεις τις χώρας από τις ΗΠΑ.

Στην περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τις ΗΠΑ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φωτογραφίζοντας κατά πολλούς το τυπικό είναι η αλήθεια πράσινο φως της Ουάσιγκτον για την απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα.

«Σύντομα θα έχουμε θετικές ειδήσεις από τις ΗΠΑ»

«Και ναι, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εκτιμώ ότι στα πλαίσια της συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών θα έχουμε -πιστεύω σύντομα- κάποιες θετικές ειδήσεις για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να ενισχύσουν περαιτέρω τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας την οποία έχουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Με τον Τζο Μπάιντεν να πιέζει για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, μιας και αυτή έδωσε την συγκατάθεσή της για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η στάση της Αθήνας εστιάζει στις δικλείδες που θα υπάρξουν ώστε αυτά να μην χρησιμοποιηθούν σε βάρος της στο Αιγαίο.

«Το τι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Τουρκία είναι κάτι το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, εμάς μας αφορά μόνο έμμεσα. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι η στάση του Κογκρέσου στο ζήτημα αυτό φαίνεται να είναι γνωστή, δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Απομένει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπωθεί το αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση προς το Κογκρέσο».

Πάντως ο Ερντογάν διαχώρισε την υπόθεση των Ελληνοτουρκικών από τα F-16 και δήλωσε μάλιστα πως αυτά ουδέποτε έχουν χρησιμοποιηθεί σε βάρος της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή προξένησε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Διεκδικεί η ελληνική Κυβέρνηση ευθέως από την Αμερικανική, προϋποθέσεις για την πώληση F16 στην Τουρκία ή εναποθέτει τις ελπίδες της αποκλειστικά στις καθόλα σημαντικές προσπάθειες στο Κογκρέσο; Έθεσε το θέμα ο κ. Μητσοτάκης στον Αμερικανό Πρόεδρο ή εξακολουθεί να περιορίζεται στο δόγμα του πιστού και δεδομένου συμμάχου;» σχολίασε με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Ενώ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ τόνισε: «Η απόφαση των ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών μαχητικών F-16 και πώληση 40 νέων αεροσκαφών, δεν είναι μία θετική εξέλιξη».

Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την απόκτηση 40 νέων F-16 και την αναβάθμιση 80 στο επίπεδο Viper.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα