Γεραπετρίτης: Προσβλέπουμε σε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία

Γεραπετρίτης: Προσβλέπουμε σε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία

Στο Βίλνιους θα προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε σχέση αμοιβαίου σεβασμού, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στις σχέσεις με την Τουρκία «πυξίδα παραμένει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η έμπρακτη διάθεση διαλόγου» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
 
«Προσβλέπουμε σε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και αποσκοπούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως στόχος του είναι να οικοδομήσει «σχέση αμοιβαίου σεβασμού» με τον Τούρκο ομόλογό του, τον οποίο θα επιδιώξει να συναντήσει στο Βίλνιους, όπου θα έχουν συνάντηση οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερτογάν.

Ξεκαθάρισε πως «δεν συζητάμε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας» ενώ χαρακτήρισε «αναφαίρετο και δικαίωμα την επέκταση των χωρικών στα 12 ν.μ. όποτε η Ελλάδα το κρίνει σκόπιμο».

 Μοναδική διαφορά για διευθέτηση με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας είπε, εκτιμώντας πως «η παράταση του θέματος δεν λειτουργεί προς όφελος καμίας πλευράς».

 Για το Κυπριακό είπε πως «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη Λευκωσία με στόχο την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατερίνη, διευκρίνησε επίσης, ότι:

- Δεν πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου ούτε να αλλάξουν συνθήκες όπως της Λωζάνης και του Μοντρέ.

- Η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τροποποιηθεί με νόμο. Είναι νομικό και δικαϊκό δεδομένο, το οποίο θα το υπηρετήσουμε, χωρίς να σταματάμε να παρακολουθούμε την εφαρμογή της.

 -Οι μηδενικές παραβάσεις του εναέριου χώρου από την Τουρκία το τελευταίο διάστημα,συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα