Βουλή: Αντιπαράθεση για οικονομία, υγεία, παιδεία

Βουλή: Αντιπαράθεση για οικονομία, υγεία, παιδεία

Συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στον απόηχο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και των μέτρων ανακούφισης που ανακοίνωσε αλλά και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που θα φέρει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Εξαγγελίες & κόντρες

Νέα σελίδα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα επιχειρήσει να γυρίσει η κυβέρνηση. Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος δίνουν τη δυνατότητα αναγνώρισης ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην κάνει πίσω όπως ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Εύχομαι πραγματικά κ. Ανδρουλάκη να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος αυτήν τη φορά και μαζί να πάμε να βρούμε τους 180 βουλευτές για να σταματήσει επιτέλους αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».

«Να δεχθούμε ότι ισότιμα πανεπιστήμια θα είναι ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που απλά θα βάλουνε μία ταμπέλα και θα κάνουνε εμπόριο πτυχίων, όχι, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ», ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η αξιολόγηση στον χώρο της εκπαίδευσης έρχεται σε όλο το Δημόσιο ενώ θα υπάρχει και μηχανισμός που θα δείχνει την ικανοποίηση των πολιτών.

«Αξιολόγηση παντού. Και μία νέα παράμετρος. Ένας νέος μηχανισμός αποτύπωσης δεικτών ικανοποίησης των πολιτών για τις υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο», είπε η νέα ΥΠΕΣ, Νίκη Κεραμέως.

Η αναδιάταξη των υποδομών και του σιδηροδρομικού δικτύου είναι επίσης στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Νίκο Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη.

«Υπάρχουνε δύο σχολές σκέψεως. Τη μία την εκπροσωπείτε εσείς, είναι η σχολή σκέψης που εδράζεται στις αυταπάτες, τις ψευδαισθήσεις και τους μουσαμάδες. Εμάς θα μας επιτρέψετε να μιλάμε με έργα, με υπευθυνότητα και με σοβαρότητα».

«Δεν ακούσαμε ούτε μισή κουβέντα. Ελπίζαμε να ακούσουμε κάτι από τον αρμόδιο υπουργό. Δεν ακούσαμε μισή κουβέντα», ανταπάντησε ο Νίκος Παππάς.

Αντιπαράθεση για την ακρίβεια

«Σε ό,τι αφορά το θέμα της ακρίβειας, ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός. Αποκλιμακώνεται και στην Ελλάδα στο 1,8%, έχουμε από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη αλλά δεν πανηγυρίζουμε, στα τρόφιμα επιμένει. Και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικούς ελέγχους», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

«Τα νούμερα είναι τρομακτικά. Ένα στα τρία νοικοκυριά ξοδεύει πάνω από το 40% – 50% του εισοδήματός του για ενοίκιο ή δάνειο, ρεύμα, νερό, ψύξη, θέρμανση», τόνισε από τον ΣΥΡΟΖΑ η Θεανώ Φωτίου.

«Εδώ και 2 χρόνια που καλπάζει όχι η ακρίβεια, προσέξτε, η αισχροκέρδεια, έχει επιβάλλει όλα κι όλα 5 πρόστιμα, 5.. , στα δάκτυλα του ενός χεριού», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η στήριξη των λογαριασμών του ρεύματος για τους πιο ευάλωτους.

«Θα βελτιστοποιήσουμε το οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο και θα προχωρήσουμε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΟΤΑ μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες. Επίσης, θα προχωρήσει το ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες».

Αλλαγές και στην υγεία όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός τονίζει πως η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί προσωπικό του στοίχημα.

«Είναι γνωστή η δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για 10.000 μόνιμες προσλήψεις οι οποίες θα είναι στοχευμένες για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού κάθε περιοχής», είπε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Τα δικά τους μηνύματα έστειλαν οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων

«Δε θα σας δώσουμε περίοδο χάριτος», τόνισε από το ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Δεσμευόμαστε ενώπιον Θεού και ανθρώπων», είπε από την Ελληνική Λύση ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Κίνημα μέσα από την κοινωνία με ανθρώπους εργαζόμενους που διακρίθηκαν», σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αύριο ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα.

Το Σάββατο θα συνεχιστούν οι ομιλίες υπουργών και βουλευτών, ενώ η διαδικασία θα κλείσει με τις δευτερολογίες του πρωθυπουργού και των επικεφαλής των ΚΟ των κομμάτων με αντίστροφη σειρά προς την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Η διαδικασία στη Βουλή θα ολοκληρωθεί το ίδιο βράδυ, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα