Αλέξης Τσίπρας: Θα είμαι παρών πριν και μετά τις διαδικασίες διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ. Το παρασκήνιο της παραίτησης

Αλέξης Τσίπρας: Θα είμαι παρών πριν και μετά τις διαδικασίες διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ. Το παρασκήνιο της παραίτησης

Σοκαρισμένα και μουδιασμένα είναι τα στελέχη αλλά και οι απλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος.
Έναν τελευταίο αιφνιδιασμό κρατούσε κρυμμένο στο μανίκι του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φανερά συγκινημένος και φορτισμένος συναισθηματικά έφτασε την Πέμπτη στο Ζάππειο για ανακοινώσεις

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις. Που καλείσαι να σταθείς απέναντι στην Ιστορία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πολιτικός που στα 35 του χρόνια ανέλαβε ένα μικρό κόμμα για να γίνει σε λίγα χρόνια ο πρώτος Αριστερός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ για να κλείσει τελικά και το δικό του ιστορικό κύκλο.

«Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές».

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη αιφνιδιάσει τους πάντες στο εκτελεστικό γραφείο που συγκάλεσε το πρωί της Πέμπτης, ενημερώνοντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή του

«Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα. Γιατί ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους. Ξεπερνούν εκ των πραγμάτων τον δικό μου ατομικό ορίζοντα».

Το άκουσμα της απόφασης Τσίπρα προκάλεσε σοκ και δέος στο εσωτερικό του κόμματος, με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να του αναγνωρίζουν γενναιότητα και εντιμότητα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ανάρτησή του έστειλε μήνυμα ανασυγκρότησης του κόμματος.

«Σήμερα κλείνει ένας σπουδαίος κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας κύκλος που μας έχει χαρίσει πολλούς λόγους να αισθανόμαστε περήφανοι και περήφανες. Όλους αυτούς τους λόγους περηφάνειας τους πιστώνεται προσωπικά και ο Αλέξης Τσίπρας. Η πολιτική του συγκρότηση η αγωνιστικότητα και η εντιμότητά του αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο κόμμα μας. Το σημερινό μήνυμα είναι ένα και δυνατό: όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι, για την ανασυγκρότηση», δήλωσε.

Τις μάχες που έρχονται θα τις δώσουμε με ψυχαραιμία, συντροφικότητα και αποφασιστικότητα, διαμηνύει ο Παύλος Πολάκης.

Να τιμήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την προίκα που αφήνει πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας ζητά ο Νίκος Φαραντούρης.

Την απόφαση Τσίπρα σχολίασαν και εκπρόσωποι από άλλους πολιτικούς χώρους, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει πως η μόνη του σωστή απόφαση ήταν η κωλοτούμπα του 2015 και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να χαρακτηρίζει έντιμη πολιτικά τη στάση του.

«Χρησιμοποίησε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, έθεσε την χώρα σε κίνδυνο, συκοφάντησε τους αντιπάλους του και όταν πήρε την εξουσία δεν είχε τί να την κάνει και παρολίγον να μας βγάλει και από το ευρώ και από την ΕΕ. Μας διέσωσε το ότι φοβήθηκε τις συνέπειες και έτσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015 έκανε την μόνη σωστή πολιτική του πράξη, την ‘κωλοτούμπα’”», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κλείνει ένας κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά δεν το περίμενα, είναι μια έντιμη απόφαση Ειλικρινά δεν πίστευα ότι θα παραιτηθεί ο κ Τσίπρας. Έντιμο πολιτικά εκ μέρους του», δήλωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης από το ΜέΡΑ25 χαρακτηρίζει θετική την ανάληψη της ευθύνης και δίνει το σύνθημα της ανασύστασης των προοδευτικών δυνάμεων.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη βδομάδα προκειμένου να αποφασίσει ποιο πρόσωπο θα εκπροσωπήσει το κόμμα στις προγραμματικές δηλώσεις.

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα
Μετά από τρεις ημέρες αφωνίας από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν για το ποια θα ήταν η επόμενη κίνησή του, ο ίδιος αποφάσισε να παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα κυριάρχησε η ανάγκη να βγει ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ μπροστά. Βλέποντας παράλληλα ότι πολλοί ήταν εκείνοι που δεν δήλωσαν πρόθυμοι για την επόμενη ημέρα ώστε να υπάρξουν προωθητικές διαδικασίες και ζυγίζοντας το δικό του πολιτικό κεφάλαιο κατέληξε σε αυτή την απόφαση, κρατώντας την κρυφή ακόμα και από στενούς του συνεργάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει στο κόμμα και θα εργάζεται για την ενότητα, αλλά δεν θα παρεμβαίνει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα