Παραμερίζω να περάσει ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς έφτασε ο Τσίπρας στην απόφαση παραίτησης

Παραμερίζω να περάσει ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς έφτασε ο Τσίπρας στην απόφαση παραίτησης

Φορώντας ένα σκουρόχρωμο σακάκι και έχοντας πίσω του σε μωβ φόντο το έμβλημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας τη βραδιά των εκλογών της περασμένης Κυριακής δήλωνε μετά το δυσμενές αποτέλεσμα της κάλπης πως «τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο πως σε αυτήν τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος».

Ήταν ξεκάθαρο πως η πρόθεσή του ήταν να κινήσει τις εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής προέδρου που προβλέπονται από το Καταστατικό, με τον ίδιο να δηλώνει «παρών», διεκδικώντας την ανανέωση της θητείας του. Μάλιστα δεν φάνταζε ότι θα υπήρχε κάποιος άλλος ως συνυποψήφιος, αλλά ακόμη κι αν γινόταν κάτι τέτοιο, ο ίδιος θα εξακολουθούσε να είναι το φαβορί.

Τις τρεις ημέρες που ακολούθησαν όμως, οι αποφάσεις άλλαξαν δραματικά φθάνοντας σήμερα το μεσημέρι να δηλώνει ο κ. Τσίπρας ότι παραιτείται από το αξίωμα και πως δεν πρόκειται να διεκδικήσει και πάλι την αρχηγία. Τι μεσολάβησε αυτά τα τρία εικοσιτετράωρα; Ο ίδιος ανέφερε πως πήρε τις αποφάσεις στο… μαξιλάρι του, με την έννοια πως διαβουλεύτηκε με τον εαυτό του και κατέληξε στην παραίτηση.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις. Που καλείσαι να σταθείς απέναντι στην ιστορία, απέναντι σε όσους πορευτήκατε μαζί, απέναντι σε όσους σε πίστεψαν και στήριξαν προσδοκίες σε σένα. Απέναντι στον εαυτό σου. Αλλά και απέναντι σε όσους πολέμησες και σε πολέμησαν. Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα. Γιατί, ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους. Ξεπερνούν εκ των πραγμάτων το δικό μου ατομικό ορίζοντα».

Η αλήθεια είναι πως οι εκλογικές ήττες που είχαν μαζευτεί ήταν αρκετές και απανωτές. Είχε χάσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019, έχασε τις ευρωεκλογές τον ίδιο μήνα, ηττήθηκε στις εθνικές κάλπες του Ιουλίου 2019, ξανασυνέβη το ίδιο στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου και τώρα πέφτει ακόμη πιο κάτω στην αναμέτρηση του Ιουνίου. Παράλληλα έρχονται οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου που παραδοσιακά δεν τα πηγαίνει καλά η Αριστερά και επίκεινται οι ευρωεκλογές της άνοιξης του επόμενου έτους. Δεν θα ήθελε να φανεί ως υπαίτιος για περαιτέρω ήττες.

Το πρώτο μεγάλο σοκ ο κ. Τσίπρας το υπέστη τη βραδιά των εκλογών της 21ης Μαΐου, όταν είδε το κόμμα του να καταγράφει μόλις 20.07%. Δεν το πίστευε ούτε στον χειρότερό του εφιάλτη πως θα έπαιρνε τόσο χαμηλό ποσοστό. Μια μέρα πριν, το μεσημέρι του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, είχε παραθέσει το καθιερωμένο τραπέζι στους πολιτικούς συντάκτες σε ένα εστιατόριο στο Μικρολίμανο. Εκεί λοιπόν τον ρωτήσαμε, πώς πιστεύει ότι θα τα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ και πού περίπου εκτιμά ότι θα κυμανθεί το ποσοστό του. Είχε πει λοιπόν κατά τη διάρκεια της χαλαρής κουβέντας πως:

«Παιδιά, το μίνιμουμ που θα πιάσουμε θα είναι το ποσοστό των εκλογών του 2019, δηλαδή τουλάχιστον 31,53%». Αυτό δείχνει πόσο λανθασμένη εικόνα υπήρχε στην Κουμουνδούρου. Όταν έγιναν λοιπόν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου, η πρώτη του σκέψη ήταν από τότε να παραιτηθεί. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν το έπραξε μόνο και μόνο γιατί κατάφεραν να τον μεταπείσουν κάποιοι πολύ στενοί του συνεργάτες και η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα. Τώρα όμως η εικόνα ήταν ακόμη δυσμενέστερη. Υπήρχε μια συντριπτική στρατηγική ήττα που έπληττε καίρια και τον αρχηγό. Πληροφορίες αναφέρουν πως τις δύο – τρεις τελευταίες ημέρες ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στο εξοχικό σπίτι που νοικιάζει στο Σούνιο, προκειμένου να καθίσει με καθαρό μυαλό να σκεφτεί τις αποφάσεις. Κι εκεί «κλείδωσε» η παραίτηση. Άξιο μνείας είναι πάντως το γεγονός ότι στη δήλωση που έκανε σήμερα στο Ζάππειο, δεν είπε τη λέξη «παραιτούμαι», αλλά «παραμερίζω να περάσει ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ»

Στο τραπέζι είχε πέσει επίσης η πρόταση να αλλάξει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κάτι που ο ίδιος το σκεφτόταν πολύ σοβαρά, όπως μας λένε συνεργάτες του, καθώς επίσης και μια σειρά άλλων δομικών αλλαγών κάποιες από τις οποίες θα δούμε στο έκτακτο συνέδριο που θα ακολουθήσει προσεχώς.

.newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα