H ώρα του Τσίπρα: Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ – Σε λίγο το ΕΓ

H ώρα του Τσίπρα: Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ – Σε λίγο το ΕΓ

Kανένα περιθώριο να συρθεί η κρίση και η εσωκομματική αμφισβήτηση για μήνες δεν θέλει να αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας, στην σκιά της εκλογικής ήττας την περασμένη Κυριακή.

Στο εκτελεστικό γραφείο που συνεδριάζει στις 11 το πρωί της Πέμπτης, πρόκειται να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, να παρουσιάσει τα βασικά σημεία του σχεδίου του για την επόμενη μέρα και κυρίως να εκκινήσει τις διαδικασίες για να αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος για την ηγεσία.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαμηνύσει σε όλες τις πλευρές ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να έχει νωπή εντολή, ώστε να έχει λυθεί αυτή η εκκρεμότητα μέχρι τη ΔΕΘ. Και κάτι τέτοιο είναι απολύτως λογικό, καθώς ουδείς διανοείται ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα εμφανιστεί ένας αρχηγός «υπό προθεσμία» με τα ερωτήματα να επικεντρώνονται στο εάν και για πόσο θα είναι στο τιμόνι του κόμματος!

Υπό αυτό το πρίσμα, το σχέδιο που φαίνεται ότι έχει προκριθεί και το περιέγραψε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από το βράδυ της περασμένης Κυριακής είναι ότι θα γίνουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε η οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει τον ίδιο ή όποιον άλλον αποφασίσει να διεκδικήσει την αρχηγία.

Η πρόθεση αυτή του προέδρου του κόμματος έρχεται να απαντήσει στην άποψη που αρχίζουν να εκφράζουν παραδοσιακά στελέχη, όπως ο Δημήτρης Βίτσας και ο Δημήτρης Παπαδημούλης για μεταφορά του συνεδρίου και των διαδικασιών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Με τα σημερινά δεδομένα είναι μάλλον δύσκολο να αποτολμήσει κάποιο από τα κορυφαία στελέχη μία αναμέτρηση με τον κ. Τσίπρα ενώπιον των μελών του κόμματος. Όπως φάνηκε και από τη δήλωση της περασμένης Κυριακής, ο κ. Τσίπρας προτίθεται να ζητήσει ανανέωση της εντολής από τη βάση για να προχωρήσει σε βαθιές τομές και αλλαγές προσώπων στον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να «επανιδρύσει» το κόμμα και την παράταξη, σε μία προσπάθεια να διαμορφώσει όρους κοινωνικής πλειοψηφίας. Οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτή την εκπεφρασμένη θέση και διακήρυξη προκύψει τις επόμενες ημέρες, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους.

Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ή περιμένουν ότι θα κινηθεί ακριβώς όπως την Άνοιξη του 2022, που υπερκέρασε τις αντιδράσεις κομματικών στελεχών και οργανωμένων ομάδων του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ και επέβαλε τελικά τότε την εκλογή προέδρου από τη βάση.

Σε ποιο βαθμό είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τη σύγκρουση στο εσωτερικό του κόμματος, εφόσον η αριστερή πτέρυγα της «Ομπρέλας» ή άλλες πλευρές εμφανίσουν εναλλακτικό σχέδιο και πρόταση είναι ένα ζητούμενο ακόμα.

Αλλά το γεγονός ότι απέφυγε να διαβουλευτεί με στελέχη που βρίσκονταν στα κέντρα λήψης αποφάσεων τα τελευταία χρόνια, είναι μάλλον ενδεικτικό των διαθέσεων που φαίνεται να έχει, ακόμα και για «τελικά ξεκαθαρίσματα», εάν δεν γίνεται αλλιώς.

Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει άλλωστε να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένος και με σαφές πλαίσιο για τις επόμενες κινήσεις του, την επόμενη εβδομάδα που θα ανοίξει η Βουλή. Όταν και θα χρειαστεί είτε να προταθούν πρόσωπα για θεσμικές θέσεις, είτε να αναδιαταχθούν ρόλοι στο εσωτερικό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Έτσι κι αλλιώς ορισμένα πράγματα πρέπει να γίνουν άμεσα και αυτό δεν συνάδει με μία εικόνα ατέρμονης εσωστρέφειας και θολών σημείων, είτε για την ηγεσία, είτε για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών.

 
Ερώτημα προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε την πρόσκληση, που έλαβε να παραστεί στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος σήμερα στις Βρυξέλλες, επικαλούμενος «ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Αθήνα». Στην προσύνοδο του PES θα συζητηθεί κυρίως το μεταναστευτικό, όμως έχει και ιδιαίτερη συμβολική αξία η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος (από)δέχεται χρόνια τώρα την πρόσκληση να παρίσταται στη διαδικασία.

Το αν σημαίνει κάτι περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο αυτή η άρνηση ή όντως ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να παραστεί, θα φανεί ενδεχομένως στην πορεία των πραγμάτων.

Έρχεται «σοκ»;
Γενικότερα, αναμένεται από εδώ και πέρα, να ξεκαθαρίσει αν ευσταθούν και τα σενάρια περί «επανίδρυσης» του κόμματος -ο Νίκος Παππάς εκ της πλειοψηφίας μίλησε και δημόσια για διαδικασίες που πρέπει να έχουν «επανιδρυτικά χαρακτηριστικά»- που παραπέμπουν σε σαρωτικές αλλαγές οι οποίες όπως λέγεται περιλαμβάνουν αλλαγή στο όνομα, τα σύμβολα, κλπ και αναμένεται να προξενήσουν αντιδράσεις.

Πάντως, η τριήμερη «σιωπή» του Αλέξη Τσίπρα δημιούργησε υπόνοιες ότι ο πρόεδρος σχεδιάζει μεγάλες αλλαγές που θα έχουν χαρακτήρα «σοκ», προκειμένου να εκπέμψει ένα πολύ καθαρό μήνυμα.

Σημειώνεται επίσης ότι η εσωκομματική μειοψηφία της Ομπρέλας χθες έκανε γνωστό ότι η τάση προχωρά σε μια πανελλαδική Συνδιάσκεψη των μελών της για μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος ώστε στη συνέχεια να συμβάλει στον διάλογο στα όργανα. Η τάση αυτή επίσης φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι θα προχωρήσει στο κατέβασμα μιας υποψηφιότητας απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν το Σάββατο σε διαδικτυακή πανελλαδική σύσκεψη όπως είπαμε, εφόσον βέβαια, δεν αποφασιστεί αύριο Κεντρική Επιτροπή, όπου τότε θα ματαιωθεί.

Για την Κεντρική Επιτροπή, πάντως ακούστηκε και το σενάριο συνεδρίασης το επόμενο, και όχι το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Τεμπονέρας υπέρ συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στις Αυτοδιοικητικές
Στο μέτωπο των αυτοδιοικητικών εκλογών χθες υπήρξαν δύο εξελίξεις:

Ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, στον οποίο ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας, είχε δώσει το χρίσμα για τον Δήμο της Αθήνας από τον περασμένο Απρίλιο έδειξε χθες να έχει δεύτερες σκέψεις λέγοντας «θα δούμε αν θα το κάνω». Ταυτόχρονα έδειξε να παίρνει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «Ο κύριος Αλέξης Τσίπρας με στήριξε δημόσια. Από κει και πέρα είναι ένα κόμμα που ουδέποτε είχα κάποια αλληλεπίδραση στο παρελθόν. Μάλιστα διάφορες κινήσεις διάφορες κινήσεις τους δεν με εξέφραζαν απόλυτα, παρόλα αυτά εκτιμώ ότι είδαν σε μένα ένα πρόσωπο που μπορεί, ας πούμε να κάνει λίγο καλύτερη αυτή την πόλη».
Ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Τεμπονέρας, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που βέβαια συζητείται έτσι κι αλλιώς στους κύκλους της πλειοψηφίας και της ηγετικής ομάδας εδώ και καιρό. Ενδεικτικά ανέφερε πως «η Αριστερά και η Κεντροαριστερά με πρώτο σημείο καμπής τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να μην επιτρέψουμε η ΝΔ και αυτή η συντηρητική κυβέρνηση να βάλει ακόμα πιο γερά θεμέλια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα». Πρόσθεσε απαντώντας στο διευκρινιστικό ερώτημα αν μιλά για κοινή κάθοδο πως «Όποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή». Η αναφορά αυτή πάντως δείχνει να προτρέπει και για κάποιου είδους συνεργασία πέραν των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών καθώς σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στα Παραπολιτικά FM μίλησε για «ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο απέναντι σε μια Δεξιά η οποία έρχεται με διαθέσεις τις οποίες ήδη έχει δείξει. Το μέτωπο θα προκύψει με όλους εκείνους τους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται τον πολιτικό συσχετισμό που έχει σχηματιστεί και είναι εξαιρετικά αρνητικός για όλη την κοινωνία».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα