Εκλογές 2023: Πέντε στοιχήματα της σημερινής μέρας - Ερωτήσεις και απαντήσεις

Εκλογές 2023: Πέντε στοιχήματα της σημερινής μέρας - Ερωτήσεις και απαντήσεις

Πέντε βασικά στοιχήματα υπάρχουν στην κάλπη της 25ης Ιουνίου:

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η «ΑΣΦΑΛΗΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ» ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει πάνω από 158 βουλευτές που εξέλεξε στις 7 Ιουλίου του 2019 όχι γιατί φοβάται …αποστασίες αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έχει 155 ή 156 μέλη. Αλλά γιατί θέλει η κυριαρχία του να είναι απόλυτη. Από το μέγεθος της πλειοψηφίας που θα διαθέτει η «γαλάζια» ΚΟ θα εξαρτηθεί, πχ, πόσο πιο πολύ αποκλειστικά «δική του» κυβέρνηση θα συγκροτήσει ο Κ. Μητσοτάκης. Θα εξαρτηθεί, επίσης, το εύρος της συνταγματικής αναθεώρησης που θα προωθήσει- άλλο πχ να σου λείπουν δέκα βουλευτές από τους 180, άλλο είκοσι, άλλο …πέντε!

ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: «Διαφορετική» θα είναι η επόμενη μέρα για την Κουμουνδούρου σε περίπτωση που το ποσοστό που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά το 2 και εμφανίζει και μια μικρή, έστω, άνοδο και «διαφορετική» αν πέσει (και πόσο) κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%. Από την κάλπη, άλλωστε, θα κριθούν και οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη μέρα. Ούτως ή άλλως οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βράδυ της Κυριακής, σε κάθε περίπτωση, θα είναι ραγδαίες. Επιπλέον –και ακόμα πιο σημαντικό- όσο πιο ισχνή ή όσο πιο δυνατή είναι μια αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο, αντιστοίχως, πιο αρνητικό ή πιο θετικό θα είναι για τη χώρα.

ΠΟΙΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ: Η Χαριλάου Τρικούπη, «κατέβασε» τον αρχικό στόχο μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου να αναδειχθεί στις εκλογές της 25ης Ιουνίου αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς γρήγορα διαπίστωσε πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Στόχος της, αν και ανομολόγητος, είναι να ξεπεράσει έστω και ελάχιστα το 13%, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί πως επανήλθε ως κόμμα εξουσίας -όχι βέβαια πως με το 13% πείθει για κάτι τέτοιο.

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα είναι επίσης ένα από τα βασικά στοιχήματα της κάλπης. Η Κουμουνδούρου με ένα 20% και, κυρίως, με διαφορά 7-8 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο απόλυτα κυρίαρχος στο χώρο της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης. Αντιθέτως, η Χαριλάου Τρικούπη με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 18% και διαφορά 5 μονάδων, θα επιδιώξει να κερδίσει με αξιώσεις τη θέση που είχε προ κρίσης στο πολιτικό σύστημα. Βεβαίως, αναλόγως των ποσοστών και των κινήσεων που θα επιλέξουν οι ηγεσίες των δυο κομμάτων την επόμενη μέρα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανασύνθεσης του χώρου.

ΠΟΣΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ- Η «ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ …ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ»: Τα νέα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή δεν συζητούνται μόνο για το πώς θα επιδράσουν στους συσχετισμούς. Αλλά και για την «ποιότητα» της νέας Βουλής. Κάποια από αυτά τα κόμματα, βλέπετε, διεκδικούν την θέση πάνω σε μια στρατηγική που διαμορφώθηκε στα …εργαστήρια του Μαξίμου, με σαφείς κομματικές σκοπιμότητες. Το δε αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια «Βουλή της …Νότιας Κορέας», όπως όλο και πιο πολύ χαρακτηρίζεται τελευταία, λόγω των εντάσεων που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν.

πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα