Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις εκλογές της 25ης Ιουνίου - Τι ισχύει

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις εκλογές της 25ης Ιουνίου - Τι ισχύει

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις εκλογές της 25ης Ιουνίου - Τι ισχύει

Πού θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Υπάρχουν αλλαγές ως προς τα εκλογικά κέντρα; Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.
 
Οι εκλογές 2023 της 25ης Ιουνίου πλησιάζουν, με το υπ. Εσωτερικών να προχωρά σε κάποιες διευκρινίσεις όσον αφορά στους ετεροδημότες, καθώς πολλοί είναι αυτοί θέλουν να μάθουν εάν η αίτηση που έκαναν στο gov.gr έχει εγκριθεί ή όχι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών, οι εκλογείς που έχουν υποβάλει αίτηση για να ψηφίσουν ως ετεροδημότες και αυτή έχει διεκπεραιωθεί έως και την 30η Απριλίου 2023, θα μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου στον δήμο διαμονής τους.

Διευκρινίζει επίσης ότι οποιαδήποτε αίτηση δεν διεκπεραιώθηκε έως τις 30 Απριλίου, δεν θα ληφθεί υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι πηγές του ΥΠΕΣ ειχαν διευκρινίσει ότι οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου, (α' αναθεώρηση 2023). Αυτό σημαίνει ότι δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες, είχαν όσοι οι αιτήσεις τους διεκπεραιώθηκαν έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Μετά τη νέα διευκρίνιση, η προθεσμία μετατέθηκε κατά 2 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογείς θα πρέπει να ανατρέξουν για σιγουριά στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Πού θα δουν οι ετεροδημότες που ψηφίζουν

Συγκεκριμένα πρέπει αρχικά να μπουν στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, ΕΔΩ.

Στη συνέχεια πρέπει να συμπληρώσουν τα εξής πεδία

Επώνυμο, (ολογράφως)
Όνομα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
Όνομα Πατέρα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
Έτος Γέννησης, (4 αριθμοί)
Όνομα Μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα),
ή μόνο τα πεδία με τον Εκλογικό Αριθμό και το Επώνυμο.

Μόλις συμπληρώσετε τα στοιχεία, θα μπείτε στην εφαρμογή και θα δείτε αν εγκρίθηκε η αιτήση σας και τον Δήμο που θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Στο τέλος εμφανίζεται το σχολείο, όπου ασκείτε το εκλογικό σας δικαιώμα.

 
Προσοχή! Εξαιτίας των Πανελληνίων 2023 υπάρχει περίπτωση για αλλαγές στο σχολείο σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ετεροδημότες: Ποιους υποψηφίους ψηφίζω
Ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του θα ψηφίσει τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος,

Π.χ. δημότης του Έβρου που διαμένει στην Αθήνα και επιθυμεί να ψηφίσει στην Αθήνα, θα ψηφίσει τους υποψηφίους της εκλογικής Περιφέρειας Έβρου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα