Μητσοτάκης για Ροδόπη: Έστειλα στον κ. Τσίπρα την εμπιστευτική ενημέρωση από την ΕΥΠ, όσο ακόμα ήμουν πρωθυπουργός

Μητσοτάκης για Ροδόπη: Έστειλα στον κ. Τσίπρα την εμπιστευτική ενημέρωση από την ΕΥΠ, όσο ακόμα ήμουν πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχωρεί διακαναλική συνέντευξη στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, εν όψει των εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023.

Η πρώτη ερώτηση στον πρόεδρο της ΝΔ ήταν για το μεταναστευτικό, με αφορμή και το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. “Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησής του για τον περιορισμό των επιπτώσεων στο προσφυγικό και απάντησε στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Απορώ, είπε, γιατί επιμένει να στοχοποιεί το Λιμενικό και όχι αυτά τα “άθλια υποκείμενα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τους διακινητές, ενώ μίλησε και για όψιμο ανθρωπισμό εκ μέρους του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν είδε τέτοιο ανθρωπισμό για το κολαστήριο της Μόριας.

Ερωτηθείς για τη Ροδόπη και την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει για τη μουσουλμανική μειονότητα, απάντησε: “Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες που πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους και να μην υπάρχει καμία διάκριση εις βάρος τους. Το τουρκικό προξενείο ήθελε ανέκαθεν τη μειονότητα απομονωμένη, να αυτοπροσδιορίζεται τουρκική και να είναι εξαρτημένη ανά πάσα στιγμή από την Τουρκία. 

Το τουρκικό προξενείο έδινε σαφείς εντολές στήριξης στους δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε γενική ενημέρωση προς τον κ. Τσίπρα πριν τις εκλογές και μία πιο ειδική ενημέρωση μετά τις εκλογές, όσο ακόμα ήμουν πρωθυπουργός. Έλαβα μία εμπιστευτική ενημέρωση από την ΕΥΠ που επεξηγούσε την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου και αυτή την ενημέρωση την έστειλα στον κ. Τσίπρα.

Θα θίξω το ζήτημα στον Ερντογάν. Η δημοσιοποίηση αυτής της συζήτησης στέλνει και ένα μήνυμα στην Τουρκία, ότι στα ζητήματα της μειονότητας, η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις”.  

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα έχει την ευκαιρία να δει τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, ενώ είπε ότι σταδιακά μπορεί να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και αν δεν γεφυρωθούν οι μεταξύ των δύο χωρών διαφορές. Όσο για τα εξοπλιστικά, τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα να υπαγορεύσει στην Ελλάδα τι αγορές θα κάνει.

Για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει αρχική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι καλύτερο από το Δουβλίνο και ικανοποιεί πάγιες ελληνικές θέσεις, υπάρχουν ωστόσο πολλά σημεία που επιδέχονται βελτίωσης.

Μίλησε ακόμη για οργανωμένη πολιτική οικονομικής μετανάστευσης, καθώς Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται εργατικά χέρια. Θα πρέπει να γίνει με δικούς μας όρους, είπε, μιλώντας για νόμιμη μετανάστευση, αλλά και για ανθρωπιστικές βίζες από την Ευρώπη σε μετανάστες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Αναφερόμενος στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι “θα είναι μιια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης είναι μεγάλο βάρος, μεγάλη ευθύνη της εντολής που μου δίνει ο ελληνικός λαός”.

“Θα δώσουμε έμφαση στην ικανότητα των προσώπών να υπηρετήσουν τις πολιτικές στις οποίες έχουμε δεσμευτεί”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς αν θα αξιοποιήσει και πρόσωπα από την Κεντροαριστερά. Για μένα το ιδεολογικό πρόσημο δεν είναι τόσο σημαντικό, είπε, το «μπόλιασμα» της ΝΔ με ικανά στελέχη είναι συνεχές.

Για το σενάριο τρίτων εκλογών: “Είμαι σίγουρος ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Εγκάλεσε για ανεύθυνη στάση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι είναι μονόδρομος η αυτοδυναμία, καθώς ο ίδιος δεν προτίθεται να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ. Από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα, η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος”, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την Υγεία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: “Οι πολίτες έχουν δίκιο να αγωνιούν για το ΕΣΥ. Για εμένα η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι για μένα το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα της επόμενης τετραετίας. Το ΕΣΥ δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας… Προβληματίζομαι όταν ακούω συμπολίτες μου ότι πρέπει να περιμένουν μήνες για ένα τακτικό χειρουργείο. Έχουμε δώσει έμφαση στο πρόγραμμα μας για την αναμόρφωση της διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών. Έχουμε μία ολιστική προσέγγιση για την Υγεία…

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι δεν έμαθε τίποτα από τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Είναι προσβλητικό να ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν μας ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει καρκινοπαθής στην πατρίδα μας που να μην έχει πρόσβαση στις πιο σύγχρονες και ακριβές θεραπείες”. 

πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα