Μητσοτάκης: Θα ασχοληθώ προσωπικά με το project νέο ΕΣΥ την επόμενη τετραετία

Μητσοτάκης: Θα ασχοληθώ προσωπικά με το project νέο ΕΣΥ την επόμενη τετραετία

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Πάμε Δανάη!» και μίλησε για τις εκλογές, την οικογένειά του, αλλά και το όραμά του στην πολιτική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε αρχικά για την ανάρρωσή του από τον κορoνοϊό.

«Είμαι καλά, είμαι λίγο κουρασμένος από τους ρυθμούς μου, και τον covid τον πέρασα ήπια. Όπως μου έλεγε το επιτελείο μου “ούτε ο covid δεν άντεξε τους ρυθμούς μου και με εγκατέλειψε. Δεν μου άφησε κάτι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο covid δεν έχει φύγει, είναι ακόμα εδώ, δεν είναι όμως πανδημία, έχουμε βρει τρόπο ν τον θεραπεύουμε, έχουμε φάρμακα, που δεν είχαμε στην αρχή της πανδημίας, έχουμε τα εμβόλια και πιστεύω ότι για τον covid όπως και για την γρίπη θα εμβολιαζόμαστε κάθε  χρόνο για να περιορίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις», ανέφερε αρχικά.

Για τις εκλογές
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, πώς αισθάνεται για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου; Έχει πάρει προβάδισμα από τον κόσμο;

«Σίγουρα άτρωτος δεν αισθάνομαι, κάθε εκλογή είναι μία καινούρια διαδικασία, η κάλπη είναι άδεια, και θα πρέπει να πάνε να ξαναψηφίσουν. Αισθάνομαι ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι πολίτες μάς εμπιστεύθηκαν και μάλιστα με ένα ποσοστό ασυνήθιστο για ένα κόμμα εξουσίας. Το υψηλό ποσοστό που πήραμε αυξάνει και την δική μου ευθύνη την επόμενη μέρα, εφόσον επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά και στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Θέλω να τιμήσω αυτά τα ποσοστά, να εργασθώ σκληρά και να υλοποιήσω το πρόγραμμα για το οποίο έχουμε μιλήσει στον ελληνικό λαό και να είμαι και εγώ με αυτόν τον τρόπο χρήσιμος στον ελληνικό λαό ως πρωθυπουργός», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να λύνουμε προβλήματα και με την ψήφο του ο λαός σου δίνει μία ατομική εντολή για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Μπορεί να είναι οι μισθοί, μπορεί να είναι οι δουλειές, το ΕΣΥ, όλα μαζί. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα μία μεγάλη ευθύνη. Δεν είναι σίγουρα μία λευκή εντολή και δεν είναι συνταγή αλαζονείας με το να θεωρήσουμε ότι θα είμαστε χαλαροί».

Για τις 3ες κάλπες εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε:

«Να εξηγήσω γιατί το είπα αυτό, καταρχάς στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Τώρα ψηφίζουμε με έναν νέο εκλογικό νόμο, που δίνει ένα μπόνους. Εάν ίσχυε αυτό στην προηγουμένη εκλογική αναμέτρηση θα είχαμε κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Καταλαβαίνω τον κόσμο κι την κούραση του και το σχετικά μειωμένο ενδιαφέρον, αλλά δεν φταίμε εμείς γι΄αυτό. Αυτό το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής το επέλεξαν κάποιοι, ναρκοθετώντας την δυνατότητα της χώρας να έχει την επόμενη μέρα μία κυβέρνηση. Πρέπει να πάμε να ξαναψηφίσουμε και χρειαζόμαστε μία σταθερή κυβέρνηση. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί των κομμάτων δεν υπάρχει δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτό που είπα ότι αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, νομοτελειακά θα πάμε σε τρίτες εκλογές ήταν το λογικό συμπέρασμα. Όταν κάποιοι που θα μπορούσαν να είναι οι δυνητικοί μας σύμμαχοι, έρχονται και μας λένε ότι «εμείς δεν ενδιαφερόμαστε να κυβερνήσουμε μαζί σας, γιατί θέλουμε να είμαστε στην αντιπολίτευση, και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ εν προκειμένω».

Για το ΕΣΥ και την αναβάθμισή του
Ο πρόεδρος της ΝΔ, τοποθετήθηκε σχετικά με τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά θανάτων δύο γυναικών σε Κω και Νέα Μάκρη αντίστοιχα, και μίλησε για την αναβάθμιση του τομέα της υγείας.

«Είχα πει ότι προτεραιότητά μου είναι το ΕΣΥ, πολύ πριν έρθουν στη δημοσιότητα αυτά τα τραγικά περιστατικά. Πραγματικά αναγνωρίζω την σημασία που δίνουν οι πολίτες στην υγεία, και στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Πριν από τις πρώτες εκλογές είχα παρουσιάσει το πρόγραμμά μας σχετικά με το ΕΣΥ, για ένα σύγχρονο ΕΣΥ με παραπάνω προσωπικό, με ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών, με ενίσχυση των προληπτικών εξετάσεων. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» μας επιτρέπει να εντοπίζουμε καρκίνους σε πρώιμο στάδιο και να μπορούμε να τους θεραπεύουμε», υπογράμμισε.

Για το πρόγραμμα «Οίκοθεν» για τους καρκινοπαθείς:

«Το ΕΣΥ θα είναι μία μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα μας. Σήμερα το πρωί ήμουν στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» για να ενημερωθώ σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα τα οποίο έχει ξεκινήσει και ονομάζεται «Οίκοθεν». Με απλά λόγια, αντί να πηγαίνεις στον «Άγιο Σάββα» να κάνεις την αντικαρκινική σου θεραπεία, έρχεται στο σπίτι σου γιατρός και δύο νοσηλευτές και σου κάνουν τη θεραπεία και τη χημειοθεραπεία, σε λίγους μήνες στο σπίτι σου. Αυτό είναι μία τεράστια καινοτομία για τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας. Το ΕΣΥ άμα θέλει και έχει την κατάλληλη στήριξη, μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας. Είναι ένα παράδειγμα των πολλών καλών που γίνονται. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα ασχοληθώ προσωπικά με το project νέο ΕΣΥ την επόμενη 4ετία. Η πρόκληση είναι μεγάλη και θα την αντιμετωπίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Για το debate και για την ανάγκη να πάνε οι πολίτες να ξαναψηφίσουν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο debate και για τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

«Ήταν ένα καλό πρώτο βήμα. Πιστεύω ότι παρά τους περιορισμούς μιας διαδικασίας, θεωρώ ότι βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα. Η άποψή μου είναι ότι πριν από κάθε εκλογική διαδικασία πρέπει να γίνεται ένα debate. Θα ξαναγίνει debate και αυτή τη φορά θα προσθέσουμε και μία «ελεύθερη» ερώτηση για τους δημοσιογράφους. Θεωρώ ότι οι δημοσιογράφοι έκαναν σε όλους δύσκολες ερωτήσεις κι αυτή είναι η δουλειά τους και όχι «πάσα» ερωτήσεις. Ειδικά σε ένα debate πολιτικής αντιπαράθεσης θα πρέπει να μπορούν και να θέλουν να μας στριμώχνουν και πιστεύω θα το κάνουν και τώρα. Είναι μία ευκαιρία, ίσως η τελευταία, να μιλήσουμε προγραμματικά, για το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα. Νομίζω ότι μέσα από τη συμμετοχή μας, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι προδικασμένο το εκλογικό σύστημα. Προφανώς και πολίτες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα την 21η Μαΐου και θα αυτό θα πρέπει να επανεπιβεβαιωθεί. Αντίπαλός μας ο εφησυχασμός, η παραλία. Η έκκληση μου είναι να πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν αυτό που ψήφισαν στις εκλογές της 21ης Μάιου γιατί σίγουρα το σκέφτηκαν πολύ για να κάνουν αυτή την επιλογή. Δεν θεωρώ ότι ήταν αβίαστη η επιλογή της ψήφου ή ότι περιπλανήθηκαν οι πολίτες από την δήθεν μιντιακή υπεροχή της ΝΔ, όπως λέει η αντιπολίτευση, καταλαβαίνουν ότι κάναμε κάποια πράγματα για τη χώρα».

Θα δούμε debate μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα γίνεται με όλους του πολιτικούς αρχηγούς κάτι το οποίο θα γίνει. Οι πολίτες μας γνωρίζουν πλέον και εμένα και τον κ. Τσίπρα, δεν θα γίνουν σοφότεροι με ένα debate μεταξύ μας. οι πολίτες κάπου έχουν κουραστεί με τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν νομίζω ότι κατ’ ανάγκη θα μάθουν κάτι καινούριο βλέποντας ένα debate μεταξύ εμού και του κ. Τσίπρα».

«Δεν είναι καινούριο για μένα η παρουσία μου σε ψυχαγωγική εκπομπή, το έκανα και το2019. Θεωρώ ότι οι «ψυχαγωγικές εκπομπές» είναι βαθιά πολιτικές γιατί αναδεικνύεται μια σειρά από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν από τους πολιτικούς. Άρα η δυνατότητα που μας δίνεται είναι να μιλήσουμε για θέματα όπως οι γυναίκες, η οικογένεια, πώς θα βοηθήσουμε τις εργαζόμενες μητέρες, πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Η παρουσία μας, είναι η ευκαιρία να καλύψουμε κάποια ζητήματα που δεν καλύπτονται σε κλασικές πολιτικές εκπομπές. Να δουν οι πολίτες μία άλλη πτυχή του χαρακτήρα μας, πώς είμαστε έξω από την πολιτική και να βγούμε με λιγότερα κλισέ».

Πώς είναι ως πατέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
«Έχουμε μία εξαιρετική σχέση με τα παιδιά και εγώ και η Μαρέβα. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μπορούν να μιλήσουν στους γονείς τους. Πιο υπερήφανος για ό,τι έχω καταφέρει είναι τα παιδιά μου. Μου αρέσει που έχω μία ανοιχτή σχέση με τα παιδιά μου, μπορούν να μοιράζονται τα προβλήματά τους. Τα παιδιά μού μου ασκούν πολιτική κριτική, κι έρχονται συχνά και μου λένε ‘’δεν γίνεται πρέπει να το αλλάξεις αυτό’’».

Σε ερώτηση πώς θα αντιδρούσε στην περίπτωση που η σχέση του συντρόφους των παιδιών του θα ανήκαν σε άλλο πολιτικό χώρο απάντησε ότι θα το αντιμετώπιζε με χιούμορ.

Πώς αντιδράει στην κριτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι έχει μάθει να την δέχεται πια πιο εύκολα.

«Πρέπει να είμαστε ανοικτοί στην κριτική. Η κριτική να είναι καλόπιστη, καλοπροαίρετη και τεκμηριωμένη. Αυτό που γίνεται στα social media με τις ύβρεις δεν είναι κριτική και για αυτό δεν τα διαβάζω ποτέ».

Στην συνέχεια τόνισε ότι όλα τα μέλη της οικογένειας του επιλέγουν να κινούνται χωρίς έπαρση και τα φώτα της δημοσιότητας να μην τους παρασύρουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι
Σχετικά με τις δυσκολίες που είχε περάσει στο παρελθόν με την σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι,  αλλά και πώς τις διαχειρίστηκε σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης:

«Ξεπεράσαμε με τον μην χρεώσουμε αποκλειστικά ο ένας στον άλλον την ευθύνη για τα προβλήματα στην σχέση. Πρέπει να είσαι σε θέση να καταλάβεις και τα προβλήματα του άλλου. Ταυτόχρονα, πρέπει να είσαι απόλυτα ταγμένος στα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό που δεν είπαμε ποτέ ο ένας για τον άλλον κακές κουβέντες. Όταν ξαναβρεθήκαμε επανατοθετήσαμε την σχέση μας και μπορώ να πω ότι είμαστε καλύτερα από ποτέ. Ακούω τους αφορισμούς του στυλ γυαλί που σπάει δεν κολλάει. Πιστεύω ότι πριν πάρει κάποιος οριστικές αποφάσεις πρέπει να δίνει παραπάνω χρόνο. Τα πράγματα δεν είναι  πάντα καλύτερα αν αναζητάς μία εναλλακτική».

Επιπλέον ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έκρυψε ότι στο πλαίσιο της σχέσης αυτής αναζητήθηκε και η βοήθεια από ειδικό.

Στην προσωπική του ζωή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στην Δανάη ότι προσπαθεί να έχει μία κανονική ζωή, έξω από την δουλειά. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι όταν θέλει να βγει και να μην τον αναγνωρίσουν θα φορέσει ένα καπέλο, αλλά συνήθως ο κόσμος τον αναγνωρίζει αμέσως από την φωνή του.

«Προσωπικά έχω στοχοποιηθεί πάρα πολύ από την αντιπολίτευση»
Αναφορικά με το παρατσούκλι «Κούλης» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν ξέρει πώς βγήκε, αλλά τόνισε ότι χρησιμοποιήθηκε ως ένα βαθμό υποτιμητικά κι ότι απέκτησε μία πολιτική διάσταση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε στην Δανάη: «Προσωπικά έχω στοχοποιηθεί πάρα πολύ από την αντιπολίτευση κι εγώ κι η σύζυγός μου. Μέσα από αυτή την στοχοποίησης, υπήρξε μία προσπάθεια προσωπικής απαξίωσης».

«Είχα πει ως απόφαση ζωής ότι η πολιτική δεν είναι για εμένα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Δανάη αποκάλυψε «δεν είχα ξεκινήσει με το όνειρο να γίνει πολιτικός κι σίγουρα, όχι να γίνω πρωθυπουργός».

«Μετά την πρωθυπουργία του πατέρα μου, η πολιτική μου άφησε μία πίκρα. Τότε είχα πει ως απόφαση ζωής ότι η πολιτική δεν είναι για εμένα και για αυτό δούλεψα στον ιδιωτικό τομέα».

Για την περίοδο που εργάστηκε υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ότι έμαθε πώς είναι να έχει κάποιος προϊστάμενο, να είναι συνεπής στην ώρα του, αλλά και να αξιολογείται για τα αποτελέσματα που παράγει.

Κάνοντας μία σύντομη αποτίμηση της 20ετούς παρουσίας του στον πολιτικό στίβο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω πετύχει αυτό το οποίο ήθελα. Ο κόσμος να βλέπει ως Κυριάκο, να με κρίνει για αυτό που είμαι κι έχω κάνει και το γεγονός ότι προέρχομαι από πολιτική οικογένεια να είναι μία υποσημείωση κι όχι ο ουσιαστικός παράγοντας που κάποιος θα με κρίνει».

«Συνήθως πίσω από αυτά που σου λέει ο κόσμος, κρύβεται μία αλήθεια και καλό είναι να μπορείς να έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά», εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα