Αποτελέσματα εκλογών 2023: Ανατροπή με νέα ώρα από Singular Logic

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Ανατροπή με νέα ώρα από Singular Logic

Στην τελική ευθεία είναι η εκλογική διαδικασία, με τη Singular Logic να κάνει σήμερα, Παρασκευή, την πρόβα τζενεράλε για τα αποτελέσματα εκλογών 2023. Εδώ και μέρες, είχε ανακοινωθεί και επίσημα ότι για πρώτη φορά θα έχουμε τόσο νωρίς τα πρώτα στοιχεία για τα αποτελέσματα των εκλογών, όμως, σήμερα, ο Γενικός Διευθυντής της Singular Logic έδωσε μια νέα ώρα, που θα συμπέσει σχεδόν μαζί με το exit poll που θα μεταδώσουν τα ιδιωτικά κανάλια.

Την εκλογική βραδιά της Κυριακής, το βέβαιο είναι ότι στις 20:30 θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, όμως ακόμα νωρίτερα, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μπακάκο, θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα από 200 μικρά εκλογικά τμήματα. Αυτά τα δεδομένα, δεν θα επαρκούν για να δώσουν μια ασφαλή εκτίμηση ψήφου, όπως θα γίνει στις 20:30, θα έχουμε όμως μια πρώτη εικόνα για το τι ψήφισαν οι πολίτες.

Πού βλέπετε live τα αποτελέσματα των εκλογών 2023
Οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ. Το υπουργείο Εσωτερικός έχει «ανοίξει» ήδη στην ιστοσελίδα του τον διαδραστικό χάρτη, όμως ακόμα δεν είναι ενεργός. Τη βραδιά των εκλογών και το iEidiseis θα μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα των εκλογών.

Το exit poll για τα αποτελέσματα εκλογών 2023
Για 12 ώρες θα είναι ανοιχτές οι κάλπες, την Κυριακή, από τις 07:00 έως τις 19:00. Αμέσως μόλις κλείσουν, θα δημοσιευθεί το exit poll θα διεξαχθεί από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB, Pulse και GPO, από κοινού.

Το κοινό exit poll θα γίνει για λογαριασμό του Mega (Metron Analysis), Open (ΜRB), Star (GPO), Alpha (Alco), ΑΝΤ1 (Marc) και ΣΚΑΪ (Pulse).

Αποτελέσματα εκλογών 2023 «με μεγάλες ταχύτητες»
«Η τεχνολογία προχωράει και εμείς πρέπει να την ακολουθούμε. Σήμερα θα γίνει η πρόβα τζενεράλε με την κυρία Υπουργό, που στην ουσία σηματοδοτεί την έναρξη των εκλογών. Έχουμε πλέον μία καθολικότητα. Το σύστημα SRT είναι η συσκευή μετάδοσης είναι καθολική σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Μιλάμε για 21.500 τμήματα και όλα θα είναι εφοδιασμένα με αυτό», ανέφερε στο Mega ο κ. Μπακάκος. Και συμπλήρωσε:

«Από το πρωί έχουν ξεκινήσει να κάνουν registration οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Είχαμε λίγους, περίπου 220 και όσο περνάει η ώρα, «καλπάζει» το σύστημα, πριν λίγο είχαμε 1100. Θα δούμε σιγά σιγά μεγάλες ταχύτητες, να κάνουν register την συσκευή και να είναι έτοιμη για την Κυριακή. Η καταμέτρηση θα γίνει μέσω αυτών των συσκευών, που είναι ασφαλείς και κάνουν μόνο αυτή τη δουλειά. Το είχαμε κάνει και το 2019, αλλά δεν ήταν σε όλα τα τμήματα, τώρα μιλάμε για καθολικότητα».

Αποτελέσματα εκλογών 2023 με απλή και ενισχυμένη αναλογική
Ο νόμος 4406/2016 αναφέρει για την απλή αναλογική ότι «για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300». Δηλαδή:

Ψήφοι κόμματος επί 300. Το αποτέλεσμα διαιρείται με τον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Παράδειγμα: Έστω ότι ψήφισαν 400 πολίτες (έγκυρα ψηφοδέλτια) και συγκεντρώνουν άνω του 3% έξι κόμματα. Οι ψήφοι διαμορφώνονται ως εξής:

ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ: 175
ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ: 120
ΤΡΙΤΟ ΚΟΜΜΑ: 60
ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΟΜΜΑ: 20
ΠΕΜΠΤΟ ΚΟΜΜΑ: 15
ΕΚΤΟ ΚΟΜΜΑ: 10
Μετά την παραπάνω μαθηματική πράξη, προκύπτουν αυτά τα αποτελέσματα:

ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ: 131,25
ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ: 90
ΤΡΙΤΟ ΚΟΜΜΑ: 45
ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΟΜΜΑ: 15
ΠΕΜΠΤΟ ΚΟΜΜΑ: 11,25
ΕΚΤΟ ΚΟΜΜΑ: 7,5

Οι έδρες κατανέμονται ως εξής:

ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ: 131
ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ: 90
ΤΡΙΤΟ ΚΟΜΜΑ: 45
ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΟΜΜΑ: 15
ΠΕΜΠΤΟ ΚΟΜΜΑ: 11
ΕΚΤΟ ΚΟΜΜΑ: 7
ΣΥΝΟΛΟ: 299 ΕΔΡΕΣ

Η 1 έδρα που απομένει θα πάει στο κόμμα, το πηλίκο του οποίου εμφανίζει το μεγαλύτερο δεκαδικό υπόλοιπο. Στο παραπάνω παράδειγμα, αυτό θα είναι το έκτο κόμμα, το οποίο και θα πάρει μία επιπλέον έδρα, δηλαδή συνολικά 8.

Εφόσον πάμε σε δεύτερες εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν με την ενισχυμένη αναλογική. Με τον νόμο Παυλόπουλου στις προηγούμενες εκλογές, το πρώτο κόμμα έπαιρνε 50 έδρες το πρώτο κόμμα. Τώρα, πάει αναλογικά με το ποσοστό που θα λάβει:

Με απλά λόγια:

Έστω ότι πάρει 25%: 20 έδρες μπόνους
25,5%: 21 έδρες μπόνους
26%: 22 έδρες μπόνους
26,5%: 23 έδρες μπόνους
Και ούτω καθεξής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα