Bουλή: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν την τροπολογία-«μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Bουλή: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν την τροπολογία-«μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και στοναπόηχο της παραίτησης του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, η συζήτηση της συμπληρωματικής τροπολογίας- μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη με ορίζοντα την ψήφισή του τη Μεγάλη Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής.

Παρότι τα κόμματα ξεκινούν από την «κοινή αφετηρία» να μείνει εκτός Βουλής το ναζιστικό κόμμα και κάθε φασιστικό μόρφωμα, με βάση τα μέχρις ώρας δεδομένα, τη ρύθμιση στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι παρών και να τοποθετηθεί ωστόσο θα απέχει, ενώ ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 θα καταψηφίσουν.

Έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να ομονοήσουν και να ψηφίσουν αύριο στη Βουλή τη διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση για να μπει ανάχωμα στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε κατοίκους στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι στη «Χρυσή Αυγή», πρόσθεσε.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση τις εργασίες στη Βουλή

Μόνο η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ψηφίσουν την τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη στις εκλογές όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των εισηγητών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ηρωοποεί τον Κασιδιάρη ενώ πήρε το μέρος του τέως αντιπροέδρου του Α.Π Χρήστου Τζανερίκου λέγοντας ότι είχε κάθε λόγο να προσβληθεί «προσωπικά» από την προωθούμενη ρύθμιση. 

«Ρίξατε νερό στον μύλο του Κασιδιάρη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν επιθυμούμε νεοναζιστικά και ρατσιστικά μορφώματα. Δυστυχώς με τον τρόπο που ήρθε η τροπολογία έκανε χειρότερη την κατάσταση από αυτή που υποτίθεται θα επίλυε. Εμείς ζητήσαμε σαφή αναφορά στην ρατσιστική φασιστική νομοθεσία. Δεν το θέλατε. Εμείς κάναμε ένα βήμα πίσω ζητώντας να υιοθετηθούν οι προτάσεις Αλιβιζάτου – Κοντιάδη» είπε δείχνοντας ότι το κόμμα του σε κάθε περίπτωση δεν θα υπερψηφίσει. 

Την ίδια ώρα όμως επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη: «Στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει εγκληματική οργάνωση από τις εθνικές εκλογές γιατί αυτό προτάσσει η προστασία της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία οφείλει να προστατεύει της εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Αυτό κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να το λάβετε υπόψη σας; Δεν πρέπει όλοι να εκτιμήσουμε την ιστορική συγκυρία που δεν πρέπει να είναι λιγότερης αξίας από ότι οι εκλογές και τα αποτελέσματά της;» είπε. Η κα Λιακούλη άφησε σαφείς αιχμές και κατά της κυβέρνησης καταλογίζοντας προχειρότητα ζητώντας με τροπολογία που κατέθεσε η τελική κρίση να περιέλθει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Το «όχι» του ΚΚΕ εξέφρασε η εισηγήτρια του Μαρία Κομνηνάκα λέγοντας ότι η τροπολογία δίνει γενικώς τη δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να προχωρά σε έναν ευρύτερο έλεγχο της λειτουργίας και της δράσης των κομμάτων.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης εκφράζοντας την αρνητική θέση του κόμματός του είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει μια τροπολογία για να σώσει την προηγούμενη όμως και πάλι δεν τα κατάφερε.

Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους Κασιδιάρη και Χρυσής Αυγής

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή του να μην ψηφίσει την τροπολογία για το μπλόκο στους ποινικά καταδικασμένους για εγκληματική οργάνωση εξαπέλυσε από τη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης βλέποντας πίσω από αυτή την απόφαση , τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει το μάτι σε «οργισμένους» ψηφοφόρους Χρυσής Αυγής και Κασιδιάρη. Ο Υπουργός Εσωτερικών πάντως διευκρίνισε ότι δεν εννοεί νεοναζιστές, φασίστες. 

« Όταν κάποιος βλέπει το στρατηγικό ζήτημα δεν έρχεται να κρυφτεί πίσω από τη λεπτομέρεια. Και το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί σε κάποια σημεία. Κατέθεσε την πρότασή του αλλά βλέπει το μείζον και ψηφίζει» είπε αρχικά. 

Αναλύοντας τη σκέψη του για την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορίδης είπε ότι στο εκλογικό ακροατήριο των συγκεκριμένων(Χρυσή Αυγή και Κασιδιάρη) εκτός από αυτούς που έχουν εθνικοσοσιαλιστικές, νεοναζιστικές και φασιστικές απόψεις  φαίνεται να υπάρχει ένα ακροατήριο το οποίο είναι οργισμένο με το πολιτικό σύστημα και θέλει να το τιμωρήσει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Και πιστεύει ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι οι εξαλλοσύνες των εγκλείστων. «Εσείς δεν θέλετε να αποκοπείτε από αυτό. Σε ένα μη αγκυρωμένο ακροατήριο , ένα ακροατήριο που είναι απλώς τυφλά οργισμένο , ένα ματάκι θέλετε να το κλείσετε σε αυτούς και να μπορείτε να πείτε εμείς δεν είμαστε με αυτούς που σας κυνηγήσανε.

Ίσα ίσα άκουσα τη λέξη ηρωοποιείτε.Αλήθεια ; Εμείς έχουμε καθαρή θέση. Δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικό σύστημα. Άλλοι είναι που κρατάνε μια επαμφοτερίζουσα στάση κρυπτόμενοι πίσω από το δήθεν δεν κάνατε αποδεκτή την πρόταση Αλιβιζάτου. Κλείνετε το ματάκι είναι αυτό με στόχο δήθεν να μην ενταχτείτε στο σύστημα. Να έχετε και μια επένδυση αντισυστήματος. 

Φαίνεται και από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.Αντισύστημα ο Μιθριδάτης και ο Αντώναρος. Βαρύ αντισύστημα. Ο Πολάκης με τα μπες -βγες. Αντισύστημα και ο Παπαχροστόπουλος . Αυτό είναι που σας χρεώνεται» είπε.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Βορίδης επανέλαβε ότι η ρύθμιση έρχεται για να θωρακίσει την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου . Άφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο να δεχθεί τις τεχνικού τύπου παρατηρήσεις του κ. Καστανίδη, όχι όμως και την παραπομπή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα