Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Δεν θα γίνει λαϊκό προσκύνημα, αλλά η οικογένεια θέλει τελετή στην Μητρόπολη

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Δεν θα γίνει λαϊκό προσκύνημα, αλλά η οικογένεια θέλει τελετή στην Μητρόπολη

Στο Τατόι θα γίνει η κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ και σε συνεννόηση με την οικογένεια θα αποφασιστεί και ο ναός που θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία, η οποία φαίνεται συζητάτε από την Ιερά Σύνοδο να πραγματοποιηθεί στην Μητρόπολη Αθηνών. 

 Όπως ανέφερε η Σοφία Φασουλάκη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN είναι βέβαιο ότι η τελετή θα γίνει θα γίνει ιδιωτικά χωρίς πολλές επισημότητες, όπως αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη που έγινε το πρωί. Η απόφαση αυτή έχει διαμηνυθεί και στους γιους του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ,  Παύλο και Νικόλαο, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν σε επαφή τις με την κυβέρνηση.

Μάλιστα, είχαν και συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη στην οποία τέθηκαν κάποια από τα αιτήματα της οικογένειας. Οι γιοι του τελευταίου μονάρχη της Ελλάδας ζήτησαν να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους και η σορός του να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Υπήρχαν και άλλα αιτήματα από την πλευρά της οικογένειας ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης αυτό που είχε επισημανθεί και σήμερα επισφραγίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο είναι πως όλα τα τελετουργικά θα γίνουν ιδιωτικά χωρίς την ανάμιξη του κράτους.

 
Αναλυτικά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως:

Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης
Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι
Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία.
Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

«Δεν έχει λόγο να αρνηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος»

Επιθυμία της οικογένειας είναι να τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στην Μητρόπολη των Αθηνών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αδαμαντίας Λιόλιου για το OPEN τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ ανήγγειλε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όπως και στα μέλη της διαρκούς Ιεράς Συνόδου η ίδια  οικογένεια του εκλιπόντος. Μάλιστα, σύμφωνα με το OPEN, η οικογένεια απεύθυνε πρόσκληση τόσο στον Αρχιεπίσκοπο όσο στους συνοδικούς Μητροπολίτες να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία.

Ως προς το ζήτημα του ναού, υπάρχει η πληροφορία ότι η οικογένεια έχει εκφράσει την επιθυμία να γίνει στη Μητρόπολη Αθηνών, ωστόσο αναμένεται ανακοίνωση από την Ιερά Σύνοδο η οποία συνεδριάζει.

Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει λόγο να αρνηθεί στην οικογένεια και να την τελέσει ο ίδιος.

Υπάρχει η πρόσκληση να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία και άλλοι προκαθήμενοι της εκκλησίας ανάμεσά τους και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ. Βαρθολομαίος σήμερα τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ και όπως ανέφερε τους συνδέει μια προσωπική φιλία, ενώ είχε στείλει και συλλυπητήρια επιστολή στην οικογένεια ενώ τηλεφωνικών έχει μιλήσει και με τον γιο του τέως βασιλιά, Παύλο. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα