Ενοχλημένη η Τουρκία από τη δήλωση Ιμάμογλου για το επεισόδιο με τον Τζιτζικώστα

Ενοχλημένη η Τουρκία από τη δήλωση Ιμάμογλου για το επεισόδιο με τον Τζιτζικώστα

Ενοχλημένοι είναι οι Τούρκοι για τη δήλωση του Εκρέμ Ιμάμογλου, με αφορμή την απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη. Όπως σχολίασε σχετικά ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, θα ενημερώσει για το συμβάν την κοινή γνώμη και τις βαλκανικές πόλεις.

«Ο Ιμάμογλου υπερασπίστηκε τον Έλληνα προβοκάτορα»

Ειδικότερα, η τουρκική εφημερίδα Aksam φέρει τον τίτλο: «Ο Ιμάμογλου υπερασπίστηκε τον Ελληνα προβοκάτορα» ενώ εντός του κειμένου αναφέρεται πως «ο Ελληνας περιφερειάρχης προκάλεσε το τεχνικό πρόβλημα κατά την είσοδό του στην Τουρκία και ο Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν αυτός που τον υποστήριξε». 

«Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στην Ελλάδα, έφτασε στη Σμύρνη με πλοίο για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωμεσογειακής Συνέλευσης Περιφερειών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ARLEM). Ο Τζιτζικώστας, του οποίου η ταυτότητα ελέγχθηκε μαζί με άλλων επιβατών κατά τις διαδικασίες του τελωνείου, κρατήθηκε για λίγο από τις τοπικές αρχές εξαιτίας τεχνικού προβλήματος που προέκυψε από την ομοιότητα του ονόματός του με ένα άτομο με περιορισμούς εισόδου» αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα. 

«Αφού λύθηκε το πρόβλημα της ομοιότητας του ονόματος, οι υπάλληλοι είπαν στον Τζιτζικώστα ότι μπορούσε να εισέλθει στη Σμύρνη. Ωστόσο, αν και το πρόβλημα λύθηκε μέσα σε 15-20 λεπτά, ο Τζιτζικώστας, που μετέτρεψε το περιστατικό… σε δράμα, είπε στις αρχές ότι παραιτήθηκε από το δικαίωμα εισόδου στην Τουρκία. Οι κατηγορίες περί ''προβοκάτσιας'' των ελληνικών ειδησεογραφικών ιστoτόπων διαψεύστηκαν από την τουρκική πλευρά» τονίζει προκλητικά η Aksam. 

Ιμάμογλου: «Θα ενημερώσω την κοινή γνώμη και όλες τις βαλκανικές πόλεις»

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αντέδρασε στο πρωτοφανές αυτό περιστατικό, καθώς ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

«Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα. Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη, όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Open. 

Έντονες αντιδράσεις - Tον παρέλαβε ο Δένδιας με αεροσκάφος

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το περιστατικό της παρεμπόδισης της εισόδου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και προέδρου της Eυρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολου Τζιτζικώστα, στην Τουρκία.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ανώτατο επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, καθώς και το προξενείο της Σμύρνης, με την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη να καταθέτει στην Κομισιόν το επεισόδιο με επείγουσα ερώτηση.

Μετά την περιπέτεια, ο κ. Τζιτζικώστας βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ελλάδα, καθώς τον παρέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με το κυβερνητικό αεροσκάφος, από το αεροδρόμιο της Σμύρνης.

«Λίγο πριν τη 01:00 χθες αργά το βράδυ προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τον φίλο, Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Τέλος καλό, όλα καλά» έγραψε στο Twitter ο κ. Τζιτζικώστας.

Mήνυμα Δένδια στην Άγκυρα

«Αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή στην καταχρηστική κράτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, & στην απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου από τις τουρκικές αρχές και κινητοποιηθήκαμε για την παροχή αρωγής», έγραψε στην ανάρτησή του ο υπουργός εξωτερικών για το θέμα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε διπλωματικό ζήτημα.

 Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Τζιτζικώστας μετέβη στη Σμύρνη, με το καράβι που αναχωρεί από Θεσσαλονίκη, για να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής των Περιφερειών.

Οι τουρκικές αρχές ωστόσο του απαγόρευσαν την είσοδο χωρίς να αναφέρουν τον λόγο με τον ίδιο να παραμένει σε ένα γραφείο για τουλάχιστον 6 ώρες.

Μάλιστα, η Άγκυρα υποστήριξε ότι η είσοδος απαγορεύτηκε στον κ. Τζιτζικώστα εξαιτίας της «ομοιότητας» του ονόματός του με εκείνο προσώπου που είχε περιορισμό εισόδου.

Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν από την ευρωβουλευτή, Μαρία Σπυράκη

Το ζήτημα έφερε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, καταθέτοντας επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Κατέθεσα απόψε (σ.σ. χθες Σάββατο) επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν. Το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, από τις αρχές της Τουρκίας, προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων (του) διεθνούς δικαίου από τη γειτονική χώρα».

«Οι δικαιολογίες της Τουρκίας δεν πείθουν πλέον κανέναν», αναφέρει και προσθέτει: «Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Είναι προφανές πως τέτοιες τακτικές εκφοβισμού και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης όπως η σημερινή, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και για το λόγο αυτό με επείγουσα ερώτηση μου καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει θέση. Η παραβίαση θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών, όπως η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακινήσεων, δεν καθιστά απλώς προβληματική την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αποδεικνύει ότι η γειτονική χώρα δεν ενσωματώνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν προχωρά στην εφαρμογή τους». 

Η ερώτηση της κ. Σπυράκη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα το πρωί (χθες, Σάββατο) την είσοδο στη χώρα χωρίς καμία νόμιμη αιτία στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης - Μεσογείου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πως σχολιάζει το γεγονός της απαγόρευσης εισόδου ενός Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος μάλιστα κατέχει θεσμική θέση, από τις τουρκικές αρχές; 

2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι της Τουρκίας, δεδομένης της ιδιότητας της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας,  για τον έλεγχο και την πάταξη πρακτικών που παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης;»

Αντίδραση του Προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ

Για «απαράδεκτη» κατάσταση έκανε λόγω ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Βάσκο 'Αλβες Κορντέιρο σχετικά με την απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Α' Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία.

«Πλήρης αλληλεγγύη στον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία για να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση - ARLEM» αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο κ.Κορντέιρο.

«Ευχαριστούμε την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία για την υποστήριξη. Αυτή η κατάσταση είναι απλώς απαράδεκτη. Ζήτησα από το Προεδρείο της ARLEM να το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση ενόψει της κατάλληλης απάντησης» προσέθεσε.

Καταδίκη από το ΕΛΚ

«Το EΛΚ καταδικάζει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση» επισημαίνεται με ανάρτηση για την απαγόρευση εισόδου από την Τουρκία στον Α' Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σημειώνει: «Ενώ φαινομενικά τηρεί τις αξίες της ΕΕ ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία κράτησε εχθές και απαγόρευσε την είσοδο στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα. Το EΛΚ καταδικάζει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση».

Τζιτζικώστας: Απαράδεκτη η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία

Για απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία έκανε λόγο ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τοποθετήθηκε με ανάρτησή του στο Twitter για το συμβάν.

Όπως διευκρίνησε ο κ.Τζιτζικώστας, ύστερα από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαγόρευση εισόδου.

Η ανάρτησή του:

«Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας. Μετά από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρόλα αυτά εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα».

«Ο Τζιτζικώστας αρνήθηκε να μπει στην Τουρκία»

Aπό την πλευρά της, η Τουρκία προέβαλε πρωτοφανείς δικαιολογίες αναφορικά με την κράτηση για περισσότερες από 6 ώρες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Σύμφωνα με το το επίσημο κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο λόγος αυτής της απίστευτης ταλαιπωρίας στην οποία υπεβλήθη ο κ. Τζιτζικώστας, είναι το γεγονός ότι προέκυψε «τεχνικό πρόβλημα από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου».

Σύμφωνα πάντα με το Anadolu, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν τον κ. Τζιτζικώστα ότι -αφού επιλυθεί το πρόβλημα- θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη, «ο ίδιος όμως αρνήθηκε και είπε ότι έχει αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα».

Έντονη αντίδραση της Αθήνας

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν στον Απόστολο Τζιτζικώστα να εισέλθει στη Σμύρνη. Οι τουρκικές Αρχές δεν έδιναν σαφή απάντηση στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για ποιον λόγο δεν του επέτρεπαν την είσοδο στη γειτονική χώρα. 

Ο κ. Τζιτζικώστας, όταν κατέβηκε από το πλοίο στο λιμάνι της Σμύρνης, περικυκλώθηκε από Τούρκους αστυνομικούς, που του ζήτησαν να τους ακολουθήσει σε κάποιο χώρο της λιμενικής Αρχής. Εκεί, αφού κρατήθηκε για κάποιες ώρες, χωρίς να του εξηγήσουν τον λόγο, τον ανάγκασαν να επιβιβαστεί ξανά στο καράβι και να αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη.

Όπως μάλιστα ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «ο Απόστολος Τζιτζικώστας πηγε το πρωί στη Σμύρνη με το πλοίο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. Όχι δηλαδή μονο ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος».

«Όταν έφθασε του είπαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα», τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το ΥΠΕΞ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου. Ο κ. Τζιτζικωστας παραμένει για την ώρα στο πλοίο και θα επιστρεψει στην Ελλάδα» καταλήγουν. 

Οργισμένη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 

Μπακογιάννης: «Θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν εξηγήσεις»

Την καταδίκη του εξέφρασε και δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μετά την πρόκληση των Τούρκων να μην επιτρέψουν στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να εισέλθει στη γείτονα χώρα, προκειμένου συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση (ARLEM). Μάλιστα, ακύρωσε και την επίσημη επίσκεψή του στη Σμύρνη.

Έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε: «Μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μία χώρα, ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη. Ενός ανθρώπου, που μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών της ΕΕ. Θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις, αλλά και οι απαραίτητες συγγνώμες».

Θεοδωρικάκος: Η προκλητικότητα της Τουρκίας ξεπερνάει κάθε όριο 

Με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα επικοινώνησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, όπως έκανε γνωστό μέσω των social media. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε στον περιφερειάρχη την αμέριστη συμπαράστασή του καταδικάζοντας την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

«Επικοινώνησα με τον @tzitzikostas για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια στην οποία υποβάλλεται από το πρωί,από τις τουρκικές αρχές. Είναι σαφές οτι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε», ανέφερε στην ανάρτησή του. 

 Kαταδίκη από ΣΥΡΙΖΑ

Την απαγόρευση της εισόδου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στην Σμύρνη από τις τουρκικές αρχές, σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, με ανάρτησή του στο Twitter, τονίζει ότι «η απαγόρευση εισόδου στον κ. Τζιτζικώστα, που έφτασε στη Σμύρνη με την ακτοπλοϊκή σύνδεση από Θεσσαλονίκη, που όλοι στηρίξαμε, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσβολή της Ελλάδας και της ΕΕ. Περιμένουμε εξηγήσεις και επανόρθωση».

 Νίκος Ανδρουλάκης: «Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις ακραίες προκλήσεις»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στην Τουρκία.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι «η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις ακραίες προκλήσεις και έφτασε στο σημείο χωρίς λόγο να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε έναν Ευρωπαίο πολίτη, που επρόκειτο να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση - ARLEM.»

Ο κ. Ανδρουλάκης περιγράφει τα γεγονότα αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο κ. Τζιτζικώστας, παρέμεινε στο πλοίο με το οποίο μετέβαινε στη Σμύρνη, καθώς οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την αποβίβασή του και την είσοδό του στη γειτονική χώρα.

«Δεν έλαβε επίσημη ενημέρωση για τους λόγους απαγόρευσης εισόδου, ενώ ο ίδιος κάλεσε τις ελληνικές αρχές για να τις ενημερώσει σχετικά», επισημαίνει.

Προσθέτει ότι η μετάβαση του κ. Τζιτζικώστα στην Τουρκία ήταν στο πλαίσιο ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων και επιπλέον η χώρα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι υποψήφια προς ένταξη με όλα τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση αυτή΄. Ο Νικος Ανδρουλάκης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της θετικής ατζέντας η απαγόρευση εισόδου σε έναν Ευρωπαίο πολίτη χωρίς συγκεκριμένο λόγο;

-Πώς θα προστατεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στην ελευθερία μετακίνησης από ανάλογες καταχρηστικές αποφάσεις της Τουρκίας;

ΚΚΕ: «Η τουρκική προκλητικότητα επεκτείνεται και στις μετακινήσεις προσώπων»

Από την πλευρά του το ΚΚΕ καταδικάζει την απαγόρευση εισόδου του περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζίτζικώστα, στη Σμύρνη.

«Αποτελεί ενέργεια που εντάσσεται στο πλαίσιο των προκλήσεων που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση και που απ’ ό,τι φαίνεται, επεκτείνεται ακόμη και στο πεδίο της μετακίνησης προσώπων μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα