Άνευ προηγουμένου ένταση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα

Άνευ προηγουμένου ένταση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα

Σκληρή απάντηση μπροστά στους ηγέτες της Συνόδου στην Πράγα έδωσε ο πρωθυπουργός στον προκλητικό Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά τη διάρκεια του δείπνου πήρε τον λόγο και επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην Ελλάδα.
Ενώ στην οικογενειακή φωτογραφία και στα θεματικά τραπέζια απέφευγαν ο ένας τον άλλον, στο δείπνο άναψε «φωτιά» όταν ο Ταγίπ Ερντογάν απρόκλητα επιτέθηκε στην Ελλάδα ισχυριζόμενος ψευδώς ότι η χώρα μας είναι εκείνη που προκαλεί στην περιοχή.

«Η κυβέρνηση και εγώ δε θα αφήσουμε καμία πρόκληση αναπάντητη. Όσοι συμμετείχαν, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προκλήσεις Ερντογάν
Η αντιπαράθεση μεταξύ τους ήταν αποκαλυπτική για τους ηγέτες που δεν γνωρίζουν τα ελληνοτουρκικά και είδαν μπροστά στα μάτια τους ποιος είναι αυτός που υψώνει τους τόνους

Ερντογάν: Η Ελλάδα ανεβάζει την ένταση και προκαλεί.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Ο Τούρκος πρόεδρος, συνηθισμένος να μονολογεί, δεν το περίμενε. Ακόμα το φυσάει και δεν κρυώνει και δεν κρύβει την ενόχλησή του ακόμα και γιατί δόθηκε ο λόγος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Πρώτον, είναι ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει τους κανόνες του πρωτοκόλλου. Εκείνος προσπάθησε να μου μιλήσει ενώ δεν ήταν προγραμματισμένο. Ήμουν από τους κύριους ομιλητές, έκανα την ομιλία μου. Δεν ξέρω πως πήρε άδεια και από ποιον βγήκε και προσπάθησε να μιλήσει».

«Ίσως ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει συνηθίσει να του απαντούν. Έτσι δουλεύουμε στην ΕΕ», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εμφανής ο εκνευρισμός του Ταγίπ Ερντογάν και η απόπειρά του να υποβαθμίσει όσα συνέβησαν.

«Εγώ να του απαντήσω; Θα έπεφτε σε τέτοιο επίπεδο ο πρόεδρος της Τουρκίας;».

«Του απάντησα κατά πρόσωπο»
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραφε τι συνέβη σε ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Σηκώθηκα όρθιος και του είπα πως ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο».

Ο Τούρκος πρόεδρος τότε αιφνιδιασμένος βγήκε από την αίθουσα και λίγο μετά στη συνέντευξη Τύπου έλεγε εκνευρισμένος ότι θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ.

«Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά για κάθε χώρα που μας ενοχλεί και μας επιτίθεται. Η απάντησή μας σε αυτούς είναι ‘μπορεί να φτάσουμε ξαφνικά ένα βράδυ’. Θα πρέπει να το γνωρίζουν και να το καταλαβαίνουν αυτό».

«Θα πάρω την καλή ερμηνεία και θα πω ότι όχι δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδας. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα», είπε ο πρωθυπουργός.

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν παρότι αρνείται τον διάλογο, ξέχασε τα «Μητσοτάκης γιοκ» που έχει πει και άφησε ανοικτή μια χαραμάδα συνεννόησης στο μέλλον.

«Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα αυτήν την στιγμή. Ελπίζουμε κάποια στιγμή ότι θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε».

«Όσο στην ΕΕ δεν διεκδικούμε και άρα δεν αποφασίζεται ένα πακέτο ισχυρών κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία εάν αυτή παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος θα προκαλεί ανενόχλητος», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμπάργκο όπλων απέναντι σε έναν διεθνή ταραξία όπως είναι η Τουρκία», είπε από τη μεριά του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα τους Ευρωπαίους ηγέτες και στη σημερινή άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Χάνει έδαφος ο Ερντογάν
Οι προκλήσεις του Τούρκου προέδρου και οι αντιπαραθέσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν έφτασαν φυσικά στο εσωτερικό της Τουρκίας, αφού το κλίμα που επικρατεί τόσο στα ΜΜΕ όσο και στην κοινή γνώμη είναι προεκλογικό.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φανερώνουν την πτώση του κόμματος του Ερντογάν, που αν και παραμένει πρώτο, έχει χάσει αρκετό έδαφος.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στο όριο εισόδου στη Βουλή τον εταίρο του Ερντογάν, τον ακροδεξιό Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος κινδυνεύει να μείνει εκτός κοινοβουλίου.

Πρώτο θέμα συζήτησης στην Τουρκία είναι οι παροχολογίες του Τούρκου προέδρου ο οποίος προσπαθεί να αντιστρέψει το εις βάρος του αρνητικό κλίμα, υποσχόμενος, σε ενδεχόμενη επανεκλογή του, αύξηση του βασικού μισθού και επιπλέον παροχές στους συνταξιούχους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα