Ουκρανία: Αίτημα ταχείας ένταξης στο ΝΑΤΟ υπέβαλε ο Ζελένσκι μετά τις απειλές Πούτιν

Ουκρανία: Αίτημα ταχείας ένταξης στο ΝΑΤΟ υπέβαλε ο Ζελένσκι μετά τις απειλές Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο ζητά ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ αφού η Ρωσία προσάρτησε επίσημα τέσσερις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται (σε μεγάλο βαθμό) από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.


Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου εξέδωσε ενημερωτική δήλωση μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συζήτησαν το θέμα της νέας απόπειρας προσάρτησης του εδάφους της Ουκρανίας και της κλιμάκωσης της ένοπλης επίθεσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των προσπαθειών της επιτιθέμενης χώρας να προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι συζητήθηκαν τα «ψευδο-δημοψηφίσματα», ενώ το Συμβούλιο συζήτησε «τη συλλογική ασφάλεια της Ουκρανίας και του ευρωατλαντικού χώρου».

«Συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση της συλλογικής ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου και της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ενίσχυση και επέκταση του διεθνούς συνασπισμού για την υποστήριξη της Ουκρανίας, την αύξηση της στρατιωτικής και τεχνικής βοήθειας προς τη χώρα μας, την ενίσχυση της πίεσης των κυρώσεων προς τη Ρωσία, την εφαρμογή προτάσεων για την εγγύηση της ασφάλειας στη διεθνή σκηνή, την ενεργοποίηση της στρατηγικής της πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας από τις χώρες του ευρωατλαντικού χώρου, καθώς και την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών που προκαλεί η επιτιθέμενη χώρα», τονίζεται.

«Διάλογος μόνο αν φύγει ο Πούτιν»
Η ανακοίνωση της Ουκρανίας ήρθε μετά το νέο διάγγελμα Πούτιν για την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών και την τελετή που ακολούθησε.

Σε μήνυμά του στο Telegram, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τονίζει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά όχι όσο είναι πρόεδρος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς τον κατηγορεί ότι δεν γνωρίζει τίποτα από αξιοπρέπεια και τιμιότητα. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με ένα άλλο πρόεδρο», σημειώνει ο Ζελένσκι στο νέο μήνυμά του.

Στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε και ο Πούτιν στη σημερινή ομιλία του στο Κρεμλίνο. «Το Κίεβο πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαστε ανοιχτοί σε αυτό και το έχουμε δηλώσει πολλές φορές. Αλλά οι ουκρανικές αρχές πρέπει να σεβαστούν την έκφραση της βούλησης του λαού, είπε ο Πούτιν, αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στα ουκρανικά εδάφη την περασμένη εβδομάδα.

«Θα προστατεύσουμε τη γη μας χρησιμοποιώντας όλες μας τις δυνάμεις και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού», τόνισε, ανάμεσα σε άλλα.

Μέχρι στιγμής, το ΝΑΤΟ δεν έχει σχολιάσει το αίτημα Ζελένσκι για ταχεία προσχώρηση στη Συμμαχία. Η συγκεκριμένη κίνηση, όπως είναι φυσικό, προκαλεί ανησυχία, καθώς φέρνει ολοένα και πιο κοντά την ευθεία σύγκρουση του ΝΑΤΟ (με ηγέτιδα χώρα τις ΗΠΑ) και τη Ρωσία.

Από τον πόλεμο δια αντιπροσώπων, όπως χαρακτηρίζουν διεθνείς αναλυτές τη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας, κινδυνεύουμε να έχουμε ένα νέο γενικευμένο πόλεμο, με τις πυρηνικές απειλές να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των λαών.

Η αντίδραση της Αθήνας
Σε ανάρτησή του στα αγγλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναπαράγει την δήλωση των κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά της προσάρτησης του Ντονμπάς στη Ρωσία μετά τα δημοψηφίσματα και τονίζει ότι Ελλάδα και ΕΕ στέκονται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας.

«Δε θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας. Η Ρωσία υπονομεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία και κυριαρχία. Η Ελλάδα και η ΕΕ στέκονται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Παράνομα δημοψηφίσματα & άκυρες αποφάσεις
«Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» τονίζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτουν «κατηγορηματικά» και καταδικάζουν «απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα». «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ» τις «παράνομες» προσαρτήσεις αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα «δημοψηφίσματα» στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση» σημειώνουν τα κράτη-μέλη.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης
Το «μπαλάκι» στις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πέταξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας για «ταχεία ένταξη» στη Συμμαχία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι η Συμμαχία εστιάζει αυτή τη στιγμή στη στήριξη της Ουκρανίας.

Αρχικά, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στην προσάρτηση «ευρωπαϊκού εδάφους» από τη Ρωσία, που χαρακτήρισε παράνομη και τη μεγαλύτερη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτό «δεν αλλάζει την δέσμευσή μας για στήριξη της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης», σημείωσε.

«Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επανέλαβε την «αταλάντευτη υποστήριξη» των συμμάχων στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς», πρόσθεσε.

Το Κίεβο, τόνισε, έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη. Κάλεσε επίσης τον Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο γιατί «είναι υπεύθυνος που τον άρχισε».

Αναφερόμενος στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι οι Σύμμαχοι στηρίζουν το δικαίωμά της να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα