Yφυπουργός Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης: Διαμορφώνουμε ένα νέο εργασιακό πλαίσιο για τους καλλιτέχνες

Για την κρίση που έφερε στον τομέα του πολιτισμού η πανδημία αλλά και τα σχέδια του υπουργείου προκειμένου να  βοηθήσει τους ανθρώπους του κλάδου να ανακάμψουν μίλησε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».
Όπως είπε η πανδημική κρίση ήρθε στη χώρα μας, μετά από την οικονομική, γεγονός που οδήγησε  «18.000 άνθρωποι του πολιτισμού έκλεισαν τα βιβλία τους».

«Η πρώτη φάση ήταν να δούμε πώς θα στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι ήταν πολλές φορές “αόρατοι” μες στην πανδημία, εξ’ ου φτιάξαμε και το μητρώο καλλιτεχνών» δήλωσε.

Κατόπιν, μίλησε για την δεύτερη φάση της εργασιακής μεταρρύθμισης. Όσοι καλλιτέχνες επιθυμούν να ανοίξουν εκ νέου τα βιβλία τους δεν θα πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος για 3 χρόνια (’22,΄23,΄24).

«Μηδενίζουμε τα 650 ευρώ του επιτηδεύματος και επιπλέον επιδοτούμε τον τζίρο τους μέχρι 5.000 ευρώ » σημείωσε.

Αναφορικά με όσους κράτησαν ανοιχτά τα βιβλία τους, το υπουργείο έχει μεριμνήσει και γι’ αυτούς, μειώνοντας το τέλος επιτηδεύματος κατά 38%  πάλι για τα επόμενα 3 χρόνια.

«Καταλάβαμε τη σημασία του να είσαι δηλωμένος επαγγελματίας, όταν η κυβέρνηση άρχισε να ανακοινώνει οριζόντια μέτρα, τα οποία δεν έφταναν στους ανθρώπους του πολιτισμού γιατί δεν φαίνονταν πουθενά» τόνισε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, αυτό θα επιφέρει και άλλα οφέλη όπως επιδοτήσεις, που μπορεί να τα διεκδικήσει κανείς εάν και εφόσον είναι δηλωμένος.

«Πάρα πολύ συχνά θεωρούμε ταμπού να μιλάμε για τον πολιτισμό παράλληλα με το θέμα της οικονομίας. Ο πολιτισμός στην Ελλάδα συνεισφέρει κατά 3.1% στο ΑΕΠ» τόνισε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα