Πάιατ: Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά σε πόλεμο το καλοκαίρι του 2020

Πάιατ: Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά σε πόλεμο το καλοκαίρι του 2020

Αίσθηση προκάλεσε συνέντευξη του Τζέφρι Πάιατ. Ο απερχόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα αναφέρθηκε στις δυσκολότερες ώρες της θητείας του - το καλοκαίρι του 2020 όταν Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν κοντά σε θερμό επεισόδιο με τις παράνομες έρευνες του Oruc Reis. Η συνέντευξή του προκάλεσε την ενόχληση της Άγκυρας, με την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα να απαντά με ένα οργισμένο tweet.
Πολύ κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, έφτασαν Ελλάδα και Τουρκία το καλοκαίρι του 2020, όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πραγματοποιούσε παράνομες έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας περικυκλωμένο από πολεμικά πλοία.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο απερχόμενος πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, αυτή ήταν η κρισιμότερη στιγμή της θητείας του.

κοντα σε ένα θερμο επεισοδιο το οποιο θα οδηγουσε σε ανεξελεκτες καταστασεις εφτασαν ελλαδα και τουρκια το καλοκαιρι του 2020 όταν το τουρκικο ερευνητικο σκαφος Ουρουτς ρεις πραγματοποιουσε παρανομες ερευνες εντος ελληνικης υφαλοκρυπιδας περικυκλομενο από πολεμικα πλοια.Μαλιστα όπως αποκάλυψε ο απερχομενος αμερικανος πρεσβης στην Αθηνα Τζεφρι Παιατ μιλωντας στην δημοσια τηλεοραση αυτή ηταν η κρισιμοτερη στιγμη της θητειας του.

«Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους για πιθανά ατυχήματα. Το ειδαμε βέβαια με την σύγκρουση μεταξύ της τουρκικής Κεμάλ Ρέις και της ελληνικής φρεγάτας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στην θάλασσα. Οι ΗΠΑ εκτίμησαν την σοβαρότητα της κατάστασης. Συνεργαστήκαμε στενά με τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή», δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ.

Ο Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε την ανησυχία του και για το μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας πως ο κίνδυνος ενός ατυχήματος είναι πάντα μεγάλος.

«Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα. Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως υποστηρίζουμε τις ενέργειες του κ. Μητσοτάκη,με το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και την προσπάθεια δημιουργίας δίαυλων επικοινωνίας».

Τις κακές σχέσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Σαουδική Αραβία, όπου και επισκέφτηκε την Μέκκα για να προσευχηθεί.

«Οι σχέσεις μας με τον Ομπάμα και τον Τράμπ ήταν πολύ καλές και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα μεταξύ μας στον τρόπο συνεννόησης κατά τις συναντήσεις μας. Μπορούμε να πούμε ότι το ίδιο συμβαίνει με τον κύριο Μπάιντεν; Όχι, δεν μπορούμε. Και αυτό δεν ήταν η προσδοκία μας».

Ειδικοί εκτιμούν μάλιστα ότι η επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μπάιντεν ήταν αυτό που πυροδότησε τον νέο κύκλο προκλήσεψων της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλία στο αμερικανικό Κονγκρέσο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα