Σύνοδοι κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ: Ενεργειακή απεξάρτηση και ενίσχυση της αμυντικής βοήθειας

Σύνοδοι κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ: Ενεργειακή απεξάρτηση και ενίσχυση της αμυντικής βοήθειας

Ως απάντηση στην Ρωσική επιθετικότητα το ΝΑΤΟ εχθές στην Σύνοδο των ηγετών του αποφάσισε την αποστολή επιπλέον 40.000 στρατιωτών 

«Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι πρέπει και θα παράσχουμε περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε πρωτοφανές κόστος στη Ρωσία και θα ενισχύσουμε τη συμμαχική αποτροπή και οι ηγέτες της άμυνας ενέκριναν τις τέσσερις νέες ομάδες μάχης μας στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία»

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε περαιτέρω αμυντική βοήθεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και ενώ ο πόλεμος μαίνεται εδώ και ένα μήνα μετά από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δεν έμεινε μόνο στην πρότασή του για αποβολή της Ρωσίας από τη G20, αλλά προειδοποίησε τον Πούτιν ότι εάν καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων τότε η απάντηση των Συμμάχων θα είναι αντίστοιχη.

Μιλώντας για άλλες απειλές, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι  "συμφωνήσαμε να κάνουμε περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και του εξοπλισμού για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να προστατευτεί από βιολογικές, χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές.

"Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανίχνευση, προστασία και ιατρικές προμήθειες, καθώς και εκπαίδευση για την κοινότητα, τη μόλυνση και τη διαχείριση κρίσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία και χαιρετίζω τις συγκεκριμένες προσφορές βοήθειας από τους συμμάχους".

Την ίδια στιγμή πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φέρεται διατεθειμένη να επιβάλλει νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία.

Σύνοδος Κορυφής

Αυστηρά μηνύματα προς τη Ρωσία στέλνει από τις Βρυξέλλες η Δύση για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία με ΝΑΤΟ και ΕΕ να διαμηνύουν ότι βρίσκονται σε κοινό μέτωπο. Παρά το γεγονός ότι δεν αποφασίστηκαν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στη Σύνοδο Κορυφής φαίνεται πως μπήκαν οι βάσεις για την περαιτέρω ενεργειακή απεξάρτηση των 27 από τη Μόσχα: Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για προμήθεια της Ευρώπης με επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, έχει ως στόχο να βοηθήσει την ΕΕ στο να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς το «μπλοκ» της Ένωσης προσπαθεί να μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά 2/3 φέτος.

Όπως υπογραμμίζεται, οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα βοηθήσουν σημαντικά στο να πλησιάσει η ΕΕ τον παραπάνω στόχο.

Η συμφωνία - «μαμούθ» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ αναμένεται να ανακοινωθεί το πρωί της Παρασκευής από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα πάντα με όσα γράφει το ίδιο μέσο.

 Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε ότι «θα δούμε σήμερα κάτι πολύ σημαντικό, θα δούμε την Ευρώπη να ακολουθεί το δρόμο των εμβολίων και για την ενέργεια».  Και συμπλήρωσε: «Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Δεν θα υπάρξει απεξάρτηση της  Ευρώπης από τη Ρωσία στο ενεργειακό εάν δεν πάρουμε μια μεγάλη θεαματική πρωτοβουλία να κινηθούμε στην αγορά και στην προμήθεια της ενέργειας όλοι μαζί» , τόνισε ο κ. Σχοινάς εκτιμώντας ότι θα γίνει δεκτή η πρόταση για κοινή προμήθεια από την ΕΕ για να υπάρξουν καλύτερες τιμές.

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχιστεί σήμερα στις 10 το πρωί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής που είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος εισήλθε πλέον στον δεύτερο μήνα του.

Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία για νέες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρώπης να μειώσει και μελλοντικά να τερματίσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να ταξιδέψει στην Πολωνία, τη χώρα που έχει υποδεχθεί τους περισσότερους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ζελέσνκι προς ΕΕ: Αργήσατε με τις κυρώσεις

Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία είναι μια σύγκρουση αξιών και ότι η χώρα του έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται τις αξίες της ΕΕ.

Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ότι η «Ουκρανία είναι μια χώρα που παρέχει ιατρική περίθαλψη και τροφή σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, επιτρέποντάς τους να τηλεφωνήσουν στους συγγενείς τους, ενώ την ίδια στιγμή οι ουκρανικές αρχές ενταφιάζουν νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, τους οποίους εγκαταλείπουν οι εισβολείς».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ηγέτες της ΕΕ για την ενιαία υποστήριξη τους προς την Ουκρανία, αλλά υπογράμμισε ότι η ΕΕ άργησε να επιβάλει κυρώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά “ευχαριστώ” στη Γερμανία για το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη πολύ αργά.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθύνθηκε και σε συγκεκριμένα κράτη μέλη της ΕΕ ξεχωριστά λέγοντας χαρακτηριστικά «Η Λιθουανία είναι μαζί μας. Η Εσθονία είναι μαζί μας. Η Γαλλία και ο Εμανουέλ Μακρόν είναι μαζί μας. Η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Η Ρουμανία γνωρίζει τι σημαίνει αξιοπρέπεια και είναι στο πλευρό μας, όπως και η Βουλγαρία. Η Ελλάδα είναι μαζί μας. Ελπίζω και η Γερμανία. Η Κροατία είναι μαζί μας. Και η Σουηδία. Η Φινλανδία και η Ολλανδία, οπότε ας βρούμε μια κοινή προσέγγιση».

Μεντβέντεφ: Ανόητες οι δυτικές κυρώσεις
Από την πλευρά της η Μόσχα επιχειρεί να δείξει ότι δεν «ιδρώνει» από τις συνεχείς κυρώσεις εναντίον της.

«Είναι “ανόητο” να πιστεύει κανείς ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην κυβέρνηση της Μόσχας», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Το μόνο που θα κάνουν οι κυρώσεις είναι να συσπειρώσουν τη ρωσική κοινωνία και δεν θα προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αρχές», υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο RIA.

Η Δύση επέβαλε σειρά κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά έπειτα από έναν μήνα πολέμου, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι θα συνεχίσει την επίθεση έως ότου εκπληρώσει τους στόχους του για την, σύμφωνα με το ίδιο, «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Ορισμένες από τις κυρώσεις έχουν ειδικά στο στόχαστρο δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες που πιστεύεται ότι πρόσκεινται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ας αναρωτηθούμε: μπορεί οποιοσδήποτε από αυτούς τους μεγάλους επιχειρηματίες να έχει ακόμη και την παραμικρή επιρροή στη θέση της ηγεσίας της χώρας;», σχολίασε ο Μεντβέντεφ.

«Σας λέω ανοιχτά: όχι, δεν υπάρχει περίπτωση», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα