Τσίπρας : Η χώρα χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος και πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης

Τσίπρας : Η χώρα χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος και πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης

Είσαστε η χειρότερη κυβέρνηση στην χειρότερη στιγμή, ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του στην Βουλή και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι αλλαγή υποδείγματος και πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης

Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: ζήτησα αλλαγή υποδείγματος πολιτικής. Δεν θα πω ότι είσαστε ανίκανοι, είσαστε ανεπαρκείς για να εφαρμόσετε μία αλλαγή υποδείγματος, ούτε θέλετε ούτε μπορείτε γιατί δεν πιστεύετε στην παρέμβαση του κράτους.

Αναφέρθηκε στο θέμα των εκλογών λέγοντας: «Ο κ. Πέτσας είπε την αλήθεια "δεν θα πάμε σε εκλογές γιατί θα μας τιμωρήσει ο ελληνικός λαός". Είσαστε η μοναδική κυβέρνηση που από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της εξουσίας άρχισε να μιλάει για εκλογές, στον έναν χρόνο στον δεύτερο. Με διαρροές, με πρωτοσέλιδα με επίσημες διαρροές». Συνεχίζοντας ανέφερε «οι υπουργοί σας έχουν κατεβάσει τα μολύβια, οργανώνουν τις εκλογικές τους εκστρατείες. Εσείς παρουσιάσατε σαν υποψήφιο τον κ. Χρυσοχοίδη».

Εξηγώντας την δική του θέση είπε «Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και επειδή είστε ανεπαρκείς με ευθύνη ζητάμε προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία». Για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου είπε ότι «ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να καθορίζεται με βάση της ενδείξεις των δημοσκοπήσεων. Οι δημοσκοπήσεις ειδικά στην Ελλάδα πολύ συχνά πέφτουν έξω. Αν πιστεύαμε τις δημοσκοπήσεις θα ήταν πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο κ. Λοβέρδος.

Απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού για το 2015 είπε: «Το 2015 ο κ. Σαμαράς παρέδωσε μία χώρα σε απόλυτη χρεοκοπία που δεν είχε να πληρώσει τις συντάξεις και είχε υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ και το ΔΝΤ και δεν είχε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στα δημοσιονομικά. Η χρεοκοπία έφερε την κρίση». Συνεχίζοντας είπε ότι «εμείς παραδώσαμε ρυθμισμένο χρέος, 37 δις απόθεμα στο δημόσιο ταμείο και έξοδο από τα μνημόνια».

Αναφέρθηκε στο θέμα της αισχροκέρδειας των επιχειρήσεων ενέργειας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Ξαφνικά μάθατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη και αισχροκέρδεια και ότι πρωταγωνιστής σε αυτό το ράλι είναι η ΔΕΗ που έχει απωλέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της. Εμείς είχαμε έγνοια μας όχι την τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου αλλά να μη αυξηθεί ούτε ένα ευρώ στα τιμολόγια ρεύματος. Όταν εσείς αρνιόσαστε ότι υπάρχουν υπερκέρδη, άλλες κυβερνήσεις όπως του Μακρόν έβαζε πλαφόν στην τιμή χονδρικής και στην τιμή του καταναλωτή και φορολογώντας τα υπερκέρδη, δημιούργησε συνθήκες πολύ πιο ευνοϊκές για τους πολίτες που επιπλέον δεν έχουν μισθό 650 ευρώ. Το ερώτημα δεν είναι αν εμείς προτείνουμε λεφτόδεντρα, είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση και αλλαγή ενεργειακής στρατηγικής. Η βασική αιτία της ενεργειακής ακρίβειας είναι οι αυξήσεις σε παγκόσμια κλίμακα του φυσικού αερίου που όμως βασίζονται στην αισχροκέρδεια. Ένα μέρος του προβλήματος είναι εισαγόμενο και ένα μέρος οφείλεται στην αισχροκέρδεια την οποία τώρα κάνετε ένα βήμα για να την αντιμετωπίσετε».

Άσκησε κριτική για την συνολική ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης λέγοντας ότι ακολούθησε πολιτική βίαιης απολιγνιτοποίησης υπέρ της πολιτικής ενίσχυσης του φυσικού αερίου από το 2019 και μετά, χωρίς παράλληλα να ευνοήσει τις ουσιαστικές επενδύσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Όλη σας η πολιτική είναι σε σχέση με το φυσικό αέριο που η τιμή του θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ακολούθησε λάθος πολιτική διαπραγμάτευσης τις τιμής.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα