Κακοκαιρία Φίλιππος: Έντονα φαινόμενα σε Αττική, Εύβοια,Πελοπόννησο - Έκτακτες κυκλοφορικές ρυθμίσεις

Κακοκαιρία Φίλιππος: Έντονα φαινόμενα σε Αττική, Εύβοια,Πελοπόννησο - Έκτακτες κυκλοφορικές ρυθμίσεις

Νέο κύμα κακοκαιρίας από αύριο Σάββατο. Με έντονα καιρικά φαινόμενα.Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε έκτακτες ανακοινώσεις τόνισε  πως η κακοκαιρία επιστρέφει αύριο με ισχυρές χιονοπτώσεις και ζήτησε να μην υπάρξουν μη απαραίτητες μετακινήσεις, ενώ οι οδηγοί ακόμη και στην Αττική θα χρειαστεί να έχουν αλυσίδες.

«Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει. Η κακοκαιρία επιμένει και αύριο και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και πρέπει να λειτουργήσουμε με βάση το δυσμενέστερο σενάριο»

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων τα έντονα φαινόμενα ξεκινούν αύριο από τη Μακεδονία και κατεβαίνουν με μεγάλη ένταση σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο».

«οι οδηγοί να έχουν αλυσίδες στην Αττική, στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και την Ανατολική Πελοπόννησο. Ισχυρή σύσταση για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής να έχουν αλυσίδες, καθώς και στους κεντρικούς άξονες που οδηγούν σε αυτές τις περιοχές».

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου θα απαγορευτεί η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό και τη Νέα Οδό. Τα ΜΜΜ στην Αττική.

Ο Χ. Στυλιανίδης, τόνισε πως τα φαινόμενα θα είναι εξαιρετικά έντονα και στην Αττική και με ενδεχόμενο χιονόστρωσης και στο κέντρο της πόλης.

Έκτακτες κυκλοφορικές ρυθμίσεις - Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Έκτακτες κυκλοφορικές ρυθμίσεις τέθηκαν σε εφαρμογή στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών από την κακοκαιρία Φίλιππος

Ειδικότερα σύμφωνα με ενημέρωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνση Αττικής διακοπές κυκλοφορίας σημειώνονται στους εξής δρόμους:

 Σημειώνεται πως στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (11/03/2022) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενόψει της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων από την κακοκαιρία «Φίλιππος», με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής αύριο θα εφαρμοσθούν οι ακόλουθες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Α. Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από την 06.00 ώρα της 12/3/2022 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Β. Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και αρθρωτών λεωφορείων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από την 06.00 ώρα της 12/3/2022 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δ.Π.Λ. Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

    Οχήματα οδικής βοήθειας
    Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
    Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής οι ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δύνανται να παραταθούν ή να μειωθούν και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, για χρήση εάν αυτό απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες».

Δείτε αναλυτική ενημέρωση, ανά Περιφέρεια σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας λόγω καιρικών φαινομένων καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας εδώ

 Η πρόγνωση του καιρού

Συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία Φίλιππος επηρεάζοντας και το Σάββατο ένα κομμάτι της χώρας με χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές.
Πιο συγκεκριμένα θα χιονίζει σε χαμηλό υψόμετρο, σχεδόν στα πεδινά, μέσα στη μέρα από τη Μακεδονία και πρόσκαιρα και τη Θράκη και νοτιότερα, στην ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο.

Χιονοπτώσεις θα δεχτούν και τα νησιά του Αιγαίου, πλην των Δωδεκανήσων, όπου προβλέπεται μόνο συννεφιά. Ωστόσο πυκνές χιονοπτώσεις έστω και παροδικά θα δεχτούν περιοχές στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια.

Σε γενικές γραμμές θα διατηρηθεί το μοτίβο των προηγούμενων ημερών με υφέσεις και εξάρσεις των φαινομένων. Θα επικρατεί παγωνιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μάλιστα το πρωί το θερμόμετρο θα δείξει πολύ χαμηλές τιμές στα δυτικά και βόρεια, και θα δημιουργηθεί ισχυρός παγετός.

Οι μέγιστες τιμές θα πλησιάσουν το μεσημέρι τους 7 βαθμούς στα βόρεια, 6-8°C στα ανατολικά και νότια και μέχρι 11°C στη δυτική Ελλάδα. Στο Αιγαίο η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 βαθμούς στα βόρεια, μέχρι 10 στα νότια τμήματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε βορειοανατολικές διευθύνσεις κυρίως στα πελάγη 4-6 μποφόρ.

Στην Αττική προβλέπονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά πεδινά του νομού. Θα χιονίσει και στα βόρεια προάστεια και σε περιοχές γύρω από ορεινούς όγκους, ίσως πρόσκαιρα στο κέντρο της πόλης, αλλά γενικά στο λεκανοπέδιο προβλέπονται τοπικές βροχές και χιονόνερο. Η θερμοκρασία από -2 έως 6°C, με βορειοανατολικό άνεμο 3-5 το βράδυ 6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, πρόσκαιρα και μέσα στην πόλη αλλά και διαστήματα με ήλιο. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου, βόρειοι οι άνεμοι στο Θερμαϊκό 3-5 μποφόρ.

Την Κυριακή θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις σε χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά και νότια και στο Αιγαίο μέχρι περίπου το μεσημέρι. Από το μεσημέρι και στη συνέχεια θα εξασθενήσουν σημαντικά καθώς θα περιορίζονται στα νότια της χώρας και γρήγορα θα σταματήσουν. Στα δυτικά και βόρεια όμως θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με παγωνιά και ισχυρό παγετό. Το έντονο κρύο θα παραμείνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας, με θερμοκρασίες το μεσημέρι που δε θα ξεπεράσουν τους 7-11 βαθμούς Κελσίου και βοριάδες με ένταση 4-6 στο νότιο Αιγαίο το πρωί 7 μποφόρ.

Κλείνοντας, τη Δευτέρα ο ήλιος θα κυριαρχήσει στις περισσότερες περιοχές. Τοπικές βροχές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά και στο Αιγαίο με λίγα χιόνια στα αντίστοιχα ορεινά. Στα πελάγη θα πνέει ένα βορειοανατολικό ρεύμα 4-6 τοπικά και 7 μποφόρ και το κρύο θα διατηρηθεί, αν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο προσεγγίζοντας κατά μέσο όρο τους 10-13 βαθμούς Κελσίου.

Οι οδηγίες τις Πολιτικής Προστασίας
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση για αποφυγή όλων των μη απαραίτητων μετακινήσεων, ενώ στους οδηγούς συστήνεται να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες σε Αττική, Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο. Σημειώνεται ότι η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής, καθώς και στους κεντρικούς οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη βορειοανατολική Αττική. Από την Τροχαία θα έχουν αναπτυχθεί σχετικά σημεία ελέγχου. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Τροχαίας.

Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι από νωρίς αύριο το πρωί θα απαγορευθεί εκ νέου η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τις οικείες Δ/νσεις Τροχαίας και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης του οδικού δικτύου.

Ως προς τη λειτουργία των μέσων μεταφοράς στην Αττική, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο ΟΑΣΑ θα είναι σε ετοιμότητα να προσαρμόσει τα δρομολόγια των λεωφορείων, του ηλεκτρικού και του τραμ, ανάλογα με την κατά τόπους ένταση του φαινομένου. Επισημαίνεται ότι από την αρχή της βάρδιας δεν θα κυκλοφορούν αρθρωτά λεωφορεία. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και από τους φορείς διαχείρισης μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα