Οικονόμου – Πρόθεσή μας να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία. Τι είναι το μοντέλο Test-to-Stay

Οικονόμου – Πρόθεσή μας να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία. Τι είναι το μοντέλο Test-to-Stay

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση της επιτροπής που συνεδριάζει το μεσημέρι αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Γενάρη.
Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια, ενώ άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποιες διευκρινήσεις.

Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξουν τα σχολεία για εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς, αλλά και υγειονομικούς λόγους, θεωρώντας ότι το σχολικό περιβάλλον είναι πιο ασφαλές για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Ειλημμένη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα εντός της ημέρας από τον Θάνο Πλεύρη και τη Νίκη Κεραμέως. Μετά τη συνεδρίαση των επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θα «κλειδώσει» και το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας.

Self test Κυριακή, Τρίτη και Πέμπτη
Το βασικό σενάριο του υπουργείου Παιδείας είναι να αυξηθούν οι έλεγχοι στους μαθητές και να γίνουν αυστηρότερα τα πρωτόκολλα. Ετσι, εξετάζεται οι μαθητές να κάνουν τρία self tests – την Κυριακή, την Τρίτη και την Πέμπτη.

Επίσης, εξετάζεται όλοι οι συμμαθητές στο τμήμα του μαθητή που νόσησε να κάνουν rapid test. Τώρα μόνον οι ανεμβολίαστοι κάνουν rapid και οι εμβολιασμένοι self test, ενώ εξαρτάται και εάν κάθονται κοντά στο θρανίο του μαθητή. Η αρχική ιδέα όλοι να επιστρέψουν τη Δευτέρα έχοντας κάνει rapid και να συνεχίζουν με self, φαίνεται πως έχει αποσυρθεί, καθώς κρίθηκε δυσλειτουργική.

Το μοντέλο Test-to-Stay που ακολουθείται σε κάποιες Πολιτείες της Αμερικής για τα σχολεία, αναμένεται να υιοθετήσει και η κυβέρνηση έπειτα από σχετική εισήγηση των ειδικών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για ένα σύστημα που εστιάζει στα πολλά τεστ τόσο προληπτικά όσο κι αν εντοπισθεί κρούσμα σε μία τάξη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr οι επιστήμονες που καλούνται να ορίσουν τον τρόπο που θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν χωρίς καθυστέρηση στις 10 Ιανουαρίου, θα επιμείνουν στα συνεχή τεστ για τους μαθητές στα πρότυπα μίας στρατηγικής που έχει εφαρμοσθεί στις ΗΠΑ και δεν φαίνεται να είναι αρνητικό και το CDC.

Ειδικότερα το μοντέλο Test-to-Stay προβλέπει συνεχή τεστ μέρα παρά μέρα, γεγονός που σημαίνει ότι θα διανέμονται περισσότερα self test στους μαθητές ανά εβδομάδα ώστε να πραγματοποιούν 3 αντί για 2 που ισχύει σήμερα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα