Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Παράταση μέχρι τις 8 το βράδυ πήρε η ψηφοφορία – Ρεκόρ συμμετοχής

Την παράταση για μία ώρα, έως τις οχτώ το βράδυ, του διαστήματος μέσα στο οποίο μπορούν να ψηφίσουν οι πολίτες ανακοίνωσε η ΕΔΕΚΑΠ, λόγω αυξημένης προσέλευσης.

Μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει στην Ελλάδα 222.000 πολίτες και 2.000 στο εξωτερικό, σύνολο 224.000.

Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής σε 840 εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου ζούν απόδημοι Έλληνες . Σε χώρες της Ευρώπης , στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. 

Ηδη από το πρώτο τετράωρο της διαδικασίας (οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00π.μ) ο αριθμός εκείνων που ψήφισαν είχε ξεπεράσει κατά 10.000 τον αντίστοιχο των εκλογών του 2017, στις οποίες συνολικά είχαν προσέλθει 212.000 πολίτες.

Μάλιστα στις 14:00 το μεσημέρι, εκτιμήσεις ανέφεραν ότι ο τελικός αριθμός των πολιτών που θα συμμετάσχουν στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ θα φτάσει ενδεχομένως και τους 240.000.

Νωρίτερα, στη χώρα μας ψήφιζαν με ρυθμό περίπου 500 ψήφους ανά λεπτό, όπως εκτίμησαν από το κεντρικό επιτελείο του ΚΙΝΑΛ.

Tα αποτελέσματα στην Αυστραλία
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝΑΛ η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά και λειτουργούν τα 816 από τα 819 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα (καθώς είχε πέσει το σύστημα στα κέντρα του Ζωγράφου και του Ψυχικού, ενώ ο διαδικασία στην Αυστραλία ολοκληρώθηκε λόγω διαφοράς ώρας.

Εκεί, σε σύνολο 108 ψηφισάντων, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Παπανδρέου (54 ψήφοι), ποσοστό 50%

Λοβέρδος (34), ποσοστό 31.48%

Ανδρουλάκης (12 ψήφοι), ποσοστό 11.1%

Καστανίδης (3 ψήφοι), ποσοστό 2.78%

Χρηστίδης (3 ψήφοι), ποσοστό 2.78%

Γερουλάνος (2 ψήφοι), ποσοστό 1.85%.

Προφανώς και τα αποτελέσματα δεν είναι ικανά για την εξαγωγή των τελικών αποτελεσμάτων, καθώς το δείγμα είναι πάρα πολύ μικρό, ωστόσο για κάποιους είναι ενδεχομένως ενδεικτικά, τουλάχιστον όσον αφορά τα πρόσωπα που έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες για να περάσουν στο δεύτερο γύρο, καθώς όλες οι μετρήσεις μέχρι και σήμερα δείχνουν ότι στο δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής θα βρίσκονται οι δύο από τους Παπανδρέου, Λοβέρδο και Ανδρουλάκη.

Πού ψήφισαν οι υποψήφιοι πρόεδροι
Λοβέρδος: «Στόχος να σηκώσουμε τη δημοκρατική παράταξη μπροστά»

Στο Πνευματικό Κέντρο της Μεταμόρφωσης ψήφισε λίγη ώρα πριν από τις 8.30 το πρωί ο Ανδρέας Λοβέρδος.«Ήρθε επιτέλους η ώρα να σηκώσουμε τη δημοκρατική παράταξη μπροστά. Είναι ώρα να πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά να πάει η Ελλάδα μας ψηλά», δήλωσε και επισήμανε πως στόχος είναι «να ξεπεράσουμε τους 212.000 πολίτες που ψήφισαν το 2017».

Χρηστίδης: Χωρίς τη Φώφη Γεννηματά σήμερα δεν θα βρισκόμασταν εδώ

Στο εκλογικό κέντρο της οδού Λιοσίων 22, στο Μεταξουργείο, ψήφισε στις 9 το πρωί ο Παύλος Χρηστίδης.

Συνοδευόταν από τη σύζυγο και την κόρη τους. 

«Είναι μια καινούργια ημέρα για το ΠΑΣΟΚ για το Κίνημα Αλλαγής. Είναι μία ημέρα στην οποία ο ήλιος λάμπει. Μια ημέρα που πρέπει να θυμόμαστε τη Φώφη Γεννηματά γιατί χωρίς αυτή δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα», ανέφερε ο κ. Χρηστίδης.

Ανδρουλάκης: «Ζητώ από τους πολίτες να πάρουν την υποψηφιότητά μου στα χέρια τους»

Στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Ηρακλείου ψήφισε λίγο πριν τις δέκα το πρωί ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, που έστειλε μήνυμα ενότητας. 
«Καλώ τους δημοκράτες προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας, να μας τιμήσουν σήμερα στις διαδικασίες μας. Ζήτω να πάρουν την υποψηφιότητα μου στα χέρια τους και να μου δώσουν καθαρή εντολή, για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε μια ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Πιστεύω ότι είναι καλό για τη Δημοκρατία μας, η δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη προόδου, ως δύναμη συνέπειας, ως δύναμη ρεαλισμού να ξανά πρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης.

Γιώργος Παπανδρέου: «Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος»

«Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές που πράγματι με τη σημαντική δουλειά τους, συνέβαλαν στις δημοκρατικές αξίες που αναδεικνύουν τη φωνή του πολίτη και μας δίνουν χαρά και αισιοδοξία για το αύριo», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, που ψήφισε λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Παλαιό Δημαρχείο του Ταύρου. 
Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, πρώην πρωθυπουργός, τόνισε πως «με την ψήφο μας, με τη συμμετοχή μας, μεγαλώνουμε την παράταξη. Κάνουμε ισχυρή, δυναμική παράταξη, δίνουμε ελπίδες στους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες της χώρας, ελπίδα με πυξίδα τις αξίες μας, τις αρχές μας, θα δώσουμε και προοδευτικές λύσεις στα λαϊκά προβλήματα, τα προβλήματα του ελληνικού λαού και της χώρας». 

Καστανίδης: «Ανάταση στη δημοκρατική παράταξη»

«Εύχομαι ανάταση στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, έξω από το εκλογικό κέντρο, στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Βασ. Όλγας, στη Θεσσαλονίκη, όπου γύρω στις 11.30 το πρωί, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προσήλθε για να ψηφίσει.

«Σήμερα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, όλα τα μέλη, οι φίλοι και γενικότερα οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας. Και ελπίζω να το κάνουν αισιόδοξο, ελπιδοφόρο. Και γι’ αυτό είμαι βέβαιος, αν κρίνω από την ευρεία συμμετοχή των πολιτών σήμερα στην ψηφοφορία. Τα μηνύματα που έχουμε απ’ όλη την Ελλάδα, είναι ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει, σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Εύχομαι ανάταση πραγματικά στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου, γιατί πραγματικά το έχει ανάγκη η χώρα», δήλωσε ο κ. Καστανίδης.  

Γερουλάνος: «Το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει»

«Είναι μια όμορφη ημέρα σήμερα. Ο κόσμος είναι στις κάλπες, η προσέλευση είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό μαζί με την πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε, δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει από τις εκλογές, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και από εδώ και πέρα είναι στο χέρι όλων μας να διαφυλάξουμε αυτό το οποίο φτιάξαμε αυτόν τον καιρό», δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος ο οποίος ψήφισε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. 
«Θέλω να πω σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που μας ακούν σήμερα «Πηγαίνετε να ψηφίσετε. Η αλλαγή είσαι Εσύ», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα