Μήνυμα Μητσοτάκη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή

Μήνυμα Μητσοτάκη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. "Η τουρκική προκλητικότητα είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε μέσα από μια ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Και αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

"Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας. Ένας διάλογος που πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε λήψη μέτρων εις βάρος της Τουρκίας από την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο, αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα" πρόσθεσε.

 

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή τις κυρώσεις

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μία Σύνοδο που προκάλεσαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σαρλ Μισέλ, συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή. Προσθέτοντας, όμως, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.

Ντερ Λάιεν για Τουρκία: Θέλουμε αποκλιμάκωση

Κατά την αφιξή της στο χώρο του Συμβουλίου η Πρόεδρος της Κομισιόν σημέιωσε ότι: «θα συζητήσουμε για την Τουρκία, είμαι βέβαιη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Όπως είπε «σε ότι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας υπάρχουν δύο δυνατότητες: ή οι εντάσεις θα αυξάνονται, κάτι που δε θέλουμε, ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και θα κινηθούμε προς μια παραγωγική σχέση, αυτό θέλουμε, όμως σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ».

Σαρλ Μισέλ: Πολλές επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι

«Εμείς θέλουμε αποκλιμάκωση, θέλουμε θετική ατζέντα και αυτά θα συζητηθούν σήμερα», τόνισε η Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά την άφιξή του του στο χώρο του Συμβουλίου, δήλωσε ότι σε σχέση με το θέμα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου,  «θέλουμε σταθερότητα, περισσότερη προβλεψιμότητα, στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου σε σχέση με την προστασία των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, πολλές επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, επιθυμούμε μια θετική ατζέντα και θα διαβουλευθούμε για να αποφασίσουμε επί της στάσης της ΕΕ». 

Μακρόν: Τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αναφερόμενος στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι σοβαρή και ότι θα κάνει τα πάντα ώστε τα πράγματα να κινηθούν προς ειρηνική επίλυση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πιέσει προς ταχεία λύση μέσω διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Σχετικά με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde που τραυματίσθηκαν σήμερα στην αρμενική πόλη Μαρτουνί από πυρά του αζερικού πυροβολικού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αεροπλάνο είναι έτοιμο να τους μεταφέρει στην Γαλλία.

Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Στόχος της Συνόδου είναι η επίτευξη εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία και ο πλήρης σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Aρκετά κράτη-μέλη ωστόσο δεν συναινούν στο αίτημα της Κύπρου για κυρώσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταστήσουν σαφές απόψε στην Τουρκία ότι η αναθέρμανση των σχέσεων της με την ΕΕ προϋποθέτει την επίλυση όλων των ζητημάτων με την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συναινέσουν στο αίτημα της Λευκωσίας για επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας για τη συνέχιση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η συζήτηση για την Τουρκία θα είναι εφ΄όλης της ύλης, δηλαδή θα εξεταστεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα τουρκικά πλοία εξακολουθούν να βρίσκονται εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το αίτημα της Τουρκίας για αναθέρμανση των σχέσεων με την ΕΕ.

Το στίγμα της αποψινής συζήτησης το έδωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή που έστειλε στους ηγέτες με τα θέματα της συνόδου. Όπως τονίζει στόχος μας είναι ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία και διασφάλιση του πλήρους σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποιεί την Άγκυρα ότι όλες οι επιλογές για την προάσπιση των νόμιμων συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών-μελών της είναι επί τάπητος δηλαδή και οι κυρώσεις.

Η Κύπρος εμμένει στη στάση της

Η θέση της Λευκωσίας είναι ότι η ΕΕ πρέπει να υλοποιήσει την απόφαση των ΥΠΕΞΣτην παρούσα φάση και ενόψει της έναρξης διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αρκετά κράτη-μέλη, αρνούνται να συναινέσουν στο αίτημα της Κύπρου για ενίσχυση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Λευκωσία από την πλευρά της υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο είχε ληφθεί από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ πολιτική απόφαση για ενίσχυση των κυρώσεων και συνεπώς πρέπει τώρα να υλοποιηθεί. Η διαμόρφωση της τελικής ευρωπαϊκής θέσης θα γίνει στη διάρκεια της αποψινής συζήτησης. Πριν από την έναρξη της συνόδου (15:00 ώρα Βρυξελλών), ο κ. Μισέλ θα έχει κατ΄ ιδίαν συναντήσεις  με Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.

Εκτός από την Τουρκία, που θα απασχολήσει όλο το δείπνο των ηγετών, στη διήμερη Σύνοδο, που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το μεσημέρι, θα συζητηθούν επίσης οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, η πανδημία του κορωνοϊου, η υπόθεση Ναβάλνι στη Ρωσία, η κατάσταση στη Λευκορωσία, η κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Brexit. Την Παρασκευή θα συζητηθούν εσωτερικά θέματα, όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τρόπους εμβάθυνσης και ενίσχυσης της ενιαίας αγοράς, ανάπτυξης μιας πιο φιλόδοξης βιομηχανικής πολιτικής και επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της ΕΕ θα επικεντρωθούν στα ακόλουθα ζητήματα:

-επιστροφή μετά την πανδημία του κορωνοϊού σε μια πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά το συντομότερο δυνατό,

-ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο και αύξηση της αυτονομίας τους,

-επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα