Κατρούγκαλος: Θα μάθουμε για τη συμφωνία με την Τουρκία; Πέτσας: Ρώτα τον Τσίπρα

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω άρθρου του, το οποίο δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde. 

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία, στην τριμερή του Βερολίνου, και μάλιστα συντάχθηκε σχετικό κείμενο, αλλά η Άγκυρα τίναξε στον αέρα τη συμφωνία την τελευταία στιγμή.

«Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού» τονίζει ο Πρωθυπουργός.

Γεννηματά: Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία - Δεν έχει λευκή επιταγή

Κριτική στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί η Φώφη Γεννηματά. Σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σχολιάζει το άρθρο του Πρωθυπουργού σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "από άρθρα του Πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει "έγγραφη συμφωνία" με την Τουρκία κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου". Λέει επίσης ότι "επιβεβαιώνεται πως ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία".

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Γεννηματά αναφέρει:

«Από άρθρα του πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει "έγγραφη συμφωνία" με την Τουρκία, κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Ο κ. Μητσοτάκης το απέκρυψε και από τα κόμματα και από τον ελληνικό λαό. Ζητούμε το κείμενο της συμφωνίας να δοθεί αμέσως στα πολιτικά κόμματα. Επιβεβαιώνεται ότι ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία. Χειρίζεται τα θέματα μόνος του, χωρίς κανείς να του έχει δώσει λευκή επιταγή. Έχει αποκλειστικά την ευθύνη για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα. Επιτέλους που το πάει ο κ. Μητσοτάκης; Ως εδώ και μη παρέκει». 

 Κατρούγκαλος: Τι λέει αυτή η συμφωνία με την Τουρκία; Δεν έχει δικαίωμα στην αλήθεια ο ελληνικός λαός;

Επιπλέον, θέτει το ερώτημα «σε ποια βάση διεξάγονται οι τεχνικές συνομιλίες υπό το ΝΑΤΟ που προχθές διαψεύδονταν, αλλά σήμερα επιβεβαιώνονται; Δεν έχει δικαίωμα στην αλήθεια ο ελληνικός λαός;».

Πέτσας: Γιατί ο Κατρούγκαλος δεν ρωτάει τον Τσίπρα;

Για την αναφορά του πρωθυπουργού στη συμφωνία με την Τουρκία, τη μυστική διπλωματία και την αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου ρωτήθηκε, από το newsit.gr, ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια του του briefing.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε γι’ αυτές τις συζητήσεις και κάλεσε τον Γιώργο Κατρούγκαλο, να τον ρωτήσει.

«Μας κάνει μεγάλη εντύπωση που ο κ. Κατρούγκαλος ρωτάει εμάς και δεν ρωτάει τον αρχηγό του. Ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο όλων αυτών των συζητήσεων, όλο το προηγούμενο διάστημα. Επομένως, ο κ. Κατρούγκαλος μάλλον έχει χαθεί στη μετάφραση του ανασχηματισμού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Και κατέληξε: «Όσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, όταν έχουμε κάτι να πούμε, το λέμε δημοσίως».

 Τσίπρας: Μυστική διπλωματία από τον κ. Μητσοτάκη. Δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό» και «διεξάγει μυστική διπλωματία», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, και καλεί τον πρωθυπουργό «έστω και τώρα» «να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε».

Ειδικότερα σε ανάρτησή του στο Facebook, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «πληροφορηθήκαμε όλοι σήμερα από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για τη χώρα έναντι της Τουρκίας, σε ένα έγγραφο που μένει κρυφό μέχρι και σήμερα και ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του». Ο κ. Τσίπρας σχολιάζει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από τον διεθνή Τύπο για μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε κρίσιμα εθνικά θέματα». Προσθέτει ότι «από την ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, άλλωστε, έμαθαν, τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και οι πολίτες, ότι υπήρξαν οι εν λόγω συνομιλίες στο Βερολίνο με τη μεσολάβηση της Γερμανίας. Ενώ από το tweet του γγ του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, μάθαμε για συναίνεση του πρωθυπουργού σε τεχνικές συνομιλίες με τη Τουρκία, την ώρα που το Oruc Reis σαρώνει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «στις πιο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα το ζήτημα πια δεν είναι ούτε η έλλειψη στρατηγικής, ούτε η έλλειψη συνεννόησης με την αντιπολίτευση. Ούτε καν οι εκ των υστέρων τραγελαφικές θεωρίες περί "θορύβων", "ανέμων" και "συνομιλιών που δεν είναι συνομιλίες"». «Το ζήτημα», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Διεξάγει μυστική διπλωματία και χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εκτός και άλλη γλώσσα εντός της χώρας, φοβούμενος πάντα μην απογοητεύσει το κόμμα του και την εκλογική του πελατεία». Ο κ. Τσίπρας προσθέτει πως ο πρωθυπουργός «δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αλλά και χωρίς να ζητήσει, όπως θα όφειλε, καμία εξουσιοδότηση για να υπογράψει δεσμεύσεις. Ούτε από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε καν από το υπουργικό του συμβούλιο».

Κατόπιν αυτών, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «έστω και τώρα λοιπόν, έχει υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε».

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα