Άρση μέτρων: Τα σχολεία παραμένουν το μεγάλο αγκάθι. Το χρονοδιάγραμμα και οι απουσίες

 Την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης σε τρία στάδια αναμένεται να ανακοινώσει στη δήλωση του απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να μην προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών, τους οποίους οι γονείς θα αποφασίσουν να μη στείλουν παρόλα αυτά στο σχολείο λόγω ανησυχίας για νέο κύμα κορονοϊού.

Στην αυριανή συνέντευξη Τύπου με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο υπουργείο Υγείας, θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Όπως ανακοινώθηκε άτυπα από το υπουργείο, αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου, στις 18:00, η κ. Κεραμέως θα ανακοινώσει τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία δομών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η αρμόδια επιτροπή κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού έχει εισηγηθεί το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, το οποίο θα πρέπει να γίνει σταδιακά με προϋποθέσεις, με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Βασική προϋπόθεση για το άνοιγμα είναι ο αριθμός των μαθητών σε κάθε αίθουσα ώστε να τηρείται ο κανόνας της απόστασης των δύο μέτρων, να υπάρχουν υποχρεωτικά αντισηπτικά μέσα στις αίθουσες και να είναι επαρκής ο εξαερισμός. Αναμένεται να απαντηθεί εάν τα παιδιά θα φοράνε μάσκες την ώρα του μαθήματος ενώ δεν αποκλείεται για να αποφευχθεί ο συνωστισμός να υπάρχουν διαφορετικά ωρολόγια προγράμματα, πρωινά, μεσημεριανά αλλά και απογευματινά.

Το χρονοδιάγραμμα που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας αναφέρει την επάνοδο των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου και για διάστημα 4 εβδομάδων όπου και θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου. Οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου υπολογίζεται ότι θα επιστρέψουν στα θρανία στις 18 ή στις 25 Μαΐου, ενώ γύρω στις αρχές Ιουνίου αναμένεται η επιστροφή των μαθητών στα Δημοτικά αλλά και τα Νηπιαγωγεία.

Τα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν μέλη της οικογένειας τους ανήκουν στις ομάδες αυτές, σύμφωνα με τις προτάσεις των ειδικών θα συνεχίσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως. Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα δοθεί προτεραιότητα στις σχολές που έχουν υποχρεωτικά εργαστήρια ενώ για τις υπόλοιπες σχολές θα συνεχίσει η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση και αναμένεται η απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο κ.Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στα θρανία, το οποίο φαίνεται να διαμορφώνεται ως εξής:

    Στις 11 Μαϊου ξεκινά μαθήματα ξανά η Γ Λυκείου
    Στις 18 Μαϊου η Β και η Α Λυκείου
    Και την 1η Ιουνίου τα δημοτικά

Δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τα νηπιαγωγεία (που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Παιδείας) και τους παιδικούς σταθμούς (που ανήκουν στους δήμους και άρα στο Εσωτερικών).

Το αναμενόμενο άνοιγμα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έχει προκαλέσει και αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς και η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να περιοριστεί ο κίνδυνος για μαθητές, αλλά και για τους καθηγητές που είναι λίγο πριν τη σύνταξη ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερθείς νωρίτερα σήμερα στις αντιδράσεις δήλωσε: “Το σημαντικό είναι να πάμε σταδιακά ώστε να ελέγξουμε ότι κάθε βαθμίδα που ανοίγει, ανοίγει με ασφάλεια. Μια βασική δραστηριότητα είναι και η λειτουργία των σχολείων. Όσοι λένε να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θα έχουν την ίδια φοβία που έχουν και σήμερα. Το σημαντικό είναι να πάμε σταδιακά ώστε να ελέγξουμε ότι κάθε βαθμίδα που ανοίγει, ανοίγει με ασφάλεια. Δεν θα φύγει η αγωνία, δεν θα φύγει ο  φόβος αν δεν τον αντιμετωπίσουμε”.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα