Βουλή: Σήκωσε τους τόνους ο Πολάκης, προτάσεις μέτρων από Βαρουφάκη

Βουλή: Σήκωσε τους τόνους ο Πολάκης, προτάσεις μέτρων από Βαρουφάκη

Σε κλίμα κορωνοϊού συνεδριάζει για μια ακόμη ημέρα η Βουλή. Η συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας έδωσε το έναυσμα σε βουλευτές να τοποθετηθούν επί των εξελίξεων του κορωνοϊού με πρώτο και καλύτερο τον τέως αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη ο οποίος κάλεσε την πολιτεία να λάβει ξεκάθαρη θέση έναντι της εκκλησίας για τη μετάδοση του ιού μέσω της θείας κοινωνίας.

«Προφανώς και μεταδίδεται ο ιός με την θεία κοινωνία. Που θα πάμε τώρα στο αν η γη γυρίζει; Βγείτε και πάρτε θέση ανοιχτά ως υπουργείο. Αν επεκταθεί ο ιός θα είναι τεράστιο το ζόρι για την κοινωνία» είπε ο κ. Πολάκης επιτιθέμενος παράλληλα στην λοιμωξιολόγο κα Γιαμαρέλλου για την άποψη που εξέφρασε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από τη θεία κοινωνία : «Ντρέπομαι για τη Γιαμαρέλλου που ενώ ξέρει γράμματα λέει αυτά που λέει. Κρατούσε βέβαια το φανάρι στον Αβραμόπουλο με τα εμβόλια αλλά ξέρει γράμματα».

Ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να αναφερθεί ακόμα και στην ασθένεια του Ευάγγελου Μαρινάκη την οποία αξιοποίησε για να επιτεθεί στην κυβέρνηση: «Το περιμέναμε από πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με τους ακροδεξιούς αλλά τελικά μας ήρθε από τους πλούσιους και τους χριστιανούς. Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι νόσησε ο κ. Μαρινάκης. Περαστικά του ανθρώπου αλλά το λέω για όσους προσπάθησαν  να ποτίσουν το δέντρο της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας που με την πολιτική σας κάλυψη τροφοδοτήθηκε. Θα νοσήσουν πολλοί γιατί έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Οι πολλοί θα το περάσουν σαν κρυολόγημα αλλά οι ευπαθείς ομάδες θα χρειαστούν νοσηλεία», είπε.

Ακούγοντας πάντως τον κ. Πολάκη να επιτίθεται κατά του ιδιωτικού τομέα ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα παραχωρήσει επιπλέον κλίνες εντατικής θεραπείας για να αντιμετωπιστούν  τα βαριά περιστατικά.

Βαρουφάκης: Η χώρα να νομοθετήσει μονομερώς μέτρα προστασίας

Μέτρα προστασίας τόσο της οικονομίας όσο και της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό τα οποία όπως είπε θα πρέπει να νομοθετηθούν μονομερώς από τη χώρα χωρίς να ερωτηθούν οι θεσμοί πρότεινε ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Συγκεκριμένα

Μέτρο 1ο: Κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων (προσωπικές επιχειρήσεις & επιχειρήσεις με κέρδη μικρότερα των €120,000 ετησίως)

Δημοσιονομικό κόστος = €510 εκ.

Μέτρο 2ο: Έκπτωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των παραμεθόριων περιοχών (με εξαίρεση τα νησιά μεγάλων αντικειμενικών αξιών, π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο)

Δημοσιονομικό κόστος = €300 εκ.

Μέτρο 3ο: Άμεση πρόσληψη 7 χιλιάδων γιατρών & νοσοκόμων στο ΕΣΥ (€220 εκ.), προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού (€100 εκ.), δομικές υποδομές υγείας (€200 εκ.)

Δημοσιονομικό κόστος = €520 εκ.

Μέτρο 4ο: Μέτρα για την μείωση χρήσης μετρητών στις συναλλαγές (τα οποία βοηθούν στην εξάπλωση του ιού) – κατά το πρότυπο της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας – και την υποκατάστασή τους από πληρωμές μέσω Διαδικτύου, χρεωστικών καρτών ή εφαρμογών

Δημοσιονομικό κόστος = €10 εκ.

Μέτρο 5ο: Ακύρωση-αναστολή φορολόγησης τουριστικών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επλήγησαν από μαζικές ακυρώσεις κατά το 2020.

Δημοσιονομικό κόστος = €800 εκ.

Μέτρο 6ο: Ενίσχυση 200 χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών με προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες για ποσά €300 μηνιαίως

Δημοσιονομικό κόστος = €720 εκ.

Μέτρο 7ο: Πρόγραμμα μονιμοποίησης «αναπληρωτών» καθηγητών & δημιουργίας δομών τηλεδιασκέψεων στα σχολεία

 Δημοσιονομικό κόστος = €210 εκ.

Μέτρο +1: Αύξηση λοιπών δημοσίων επενδύσεων κατά €530 εκ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα