Αρνήθηκε να καταθέσει στην Προανακριτική ο μάρτυρας «Σαράφης» - Διετάχθη βίαιη προσαγωγή

Ραγδαίες εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες. 

Ειδικότερα, ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας που επρόκειτο να καταθέσει σήμερα στις 4.00 στη ΓΑΔΑ αρνήθηκε να εμφανιστεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ληφθεί απόφαση από τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής για τη βίαιη προσαγωγή του. 

Νωρίτερα, την αφορμή που αναζητούσε για να τορπιλίσει την εξέταση του "Μάξιμου Σαράφη" βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αιφνίδια κίνηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να αποστείλει σήμερα, λίγες μόνο ώρες πριν την συνάντηση της επιτροπής με τον προστατευόμενο μάρτυρα, αίτημα για την εξαίρεση του Θανάση Πλεύρη από τις εργασίες της επιτροπής.

Και ενώ το αίτημα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης απορρίφθηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε ζήτημα παραβίασης της διαδικασίας και ζήτησε να μην γίνει σήμερα η εξέταση του μάρτυρα. 

Τελικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας αφού υπογράμμισε ότι η απόρριψη του αιτήματος Παπαγγελόπουλου έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες, κατήγγειλε ακραίο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και ως εκ τούτου δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην εξέταση του "Μάξιμου Σαράφη".

Όπως είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ: «Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι οι άνθρωποι δεν παίζονται. Συνεχή επαναλαμβανόμενα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα σε βάρος της αλήθειας της δικαιοσύνης και της χώρας. Θεωρώ ότι όλα όσα γίνονται σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες τα παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά όργανα αλλά και υπηρεσίες του ΟΗΕ. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πληρώσει το τίμημα μόνο η κυβέρνηση, που προβαίνει σε αυτές τις παράνομες πράξεις, αλλά και η χώρα».

Και πρόσθεσε: «Μας κάλεσαν σήμερα στις 13:15, παίρνοντας μας από διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές για να εμφανιστούμε στην προανακριτική που συγκαλείται να συνεδριάσει στις 14:00 με θέμα, αίτημα εξαίρεσης  μέλους της επιτροπής μετά από αίτημα του κ. Παπαγελόπουλου. Πρώτον η προθεσμία που βάζει ο κανονισμός της Βουλής είναι τρεις μέρες και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύο, άρθρο 89 παράγραφος 6 του κανονισμού της βουλής. Τον συντρίβουν τον κουρελιάζουν για μία ακόμα φορά κάνοντας ένα δεύτερο πραξικόπημα. Δεν τηρούν τίποτα, έχουν εκ των προτέρων αποφασίσει να τελειώσουν fast track την επιτροπή και να πραγματοποιήσουν ότι έχουν εκ των προτέρων στο μυαλό τους. Άρα αυτά που είχαμε πει από την πρώτη μέρα που συγκροτήθηκε η επιτροπή, ότι αδιαφορούν για τη δικαιοσύνη και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, αποδεικνύονται περίτρανα τώρα. Κρίμα, λυπούμαστε κυρίως για τη χώρα. Μετά από τη σημερινή απόφαση, που θεωρούμε ότι είναι ακραία κοινοβουλευτική διαδικασία, πράξη και ενέργεια, αναθεωρούμε τη στάση μας και δεν θα εμφανιστούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε την παράνομη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Δεν προκύπτει απλώς ένας αλλά εκατό λόγοι ακυρότητας της επιτροπής. Πιστεύω ότι αυτά που κάνουν οι κύριοι αυτοί είναι να δίνουν όπλα σε αυτούς που θέλουν να ακυρώσουν τη διαδικασία Σήμερα για το αίτημα εξαίρεσης του κ. Πλεύρη που υπέβαλλε ο κ. Παπαγγελόπουλος, δεν μας κοινοποίησαν κανένα απολύτως έγγραφο, ούτε καν την αίτηση του αιτούντος που είναι προϋπόθεση για να συγκληθεί η επιτροπή και να συζητήσουμε σε αυτήν. Τόσο απλά».

Μέλη της πλειοψηφίας πάντως σχολίαζαν πάντως ότι με την κίνηση του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει αυτό που όλοι γνώριζαν εξ αρχής ότι προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια ώστε να μην αποδειχθεί η σκευωρία. Υπενθύμιζαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πολεμούσε λυσσαλέα το ενδεχόμενο να καταθέσουν οι "Σαράφης" και "Κελέση" χωρίς μάσκες.

Οι διάλογοι που διημείφθησαν στη συνεδρίαση φέρονται να έχουν ως εξής:

Νωρίτερα κατά πληροφορίες είχαν λάβει χώρα οι εξής διάλογοι εντός της έκτακτης συνεδρίασης της επιτροπής.

Θάνος Πλεύρης (ΝΔ)  η υπόθεση εξαίρεσης του έχει ήδη κριθεί από την προανακριτική με συναίνεση μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για "ηθικό όχι όμως νομικό κώλυμα" συμμετοχής μου. 

Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) Δεν θα τα κάνουμε όλα κουρέλια. Να διακοπεί η λειτουργία της Επιτροπής και να συνεδριάσει σε 2 ημέρες για να συζητηθεί το αίτημα του κ. Παπαγγελόπουλου.

Δημήτρης Μαρκόπουλος (ΝΔ) Αυτή είναι παρελκυστική τακτική. Θέλετε πάση θυσία να μπλοκάρετε την εξέταση των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων.

Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Πρέπει να εξετασθεί αμέσως το αίτημα Παπαγγελόπουλου. Απώτερος σκοπός του αιτήματος είναι να μην εξεταστούν σήμερα και αύριο οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ):  Γεννά μεγάλα ερωτηματικά η προσπάθεια Παπαγγελόπουλου. Το ΚΚΕ είναι παγίως αντίθετο σε πρόταση εξαίρεσης μελών της Επιτροπής, απ’ τη στιγμή που κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα ορίζει τη σύνθεση των μελών της.

Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ): Δεν τίθεται ζήτημα ή πρόβλημα ποινικής διαδικασίας, ότι  το αίτημα πρέπει να εξετασθεί αμέσως. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούνται προσκόμματα στη λειτουργία της Επιτροπής.

 

 

thetoc

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ