Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ειρηνευτική δύναμη στη Λιβύη

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ειρηνευτική δύναμη στη Λιβύη

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συμμετάσχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη στη Λιβύη.

 

Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη του Νίκου Δένδια στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας λέει: Είναι θετική η πιθανή επανενεργοποίηση και διεύρυνση της επιχείρησης «Σοφία», για την επιτήρηση της επιβολής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καθώς η πιθανή αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αμφότερες τις πρωτοβουλίες», υπογραμμίζει.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στη διαδικασία, ως γειτονικό της Λιβύης κράτος και ως κράτος με σημαντική γεωπολιτική παρουσία στην περιοχή. Αντιθέτως, δημιουργούνται εύλογες απορίες για τη συμμετοχή της γείτονος στη διαδικασία, «καθώς η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο, δημιουργεί προβλήματα με όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, εμπλέκεται ενεργά στην εσωτερική διαμάχη της Λιβύης, υποστηρίζοντας και στρατιωτικά τη μία από τις δύο πλευρές, δεν αποτελεί γειτονικό της κράτος και δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

 

«Η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι κάνει, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία και αυτό θα την κατατρέχει», παρατηρεί ο κ. Δένδιας

 

Προσθέτει ότι: «Τα μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορούν να έχουν θέση στην πολιτική λύση της λιβυκής κρίσης. Θεωρούμε περίπου ακατανόητη τη μη αναφορά στην ακυρότητα των μνημονίων στα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου και την ανεπαρκή επιμονή σε αυτό από τους αξιωματούχους της ΕΕ που παρίσταντο στη διάσκεψη. Στην ουσία όμως και τα μνημόνια αποτελούν ωμή έξωθεν παρέμβαση στη Λιβύη. Η υπεράσπιση της κοινής ευρωπαϊκής θέσης, όπως αυτή ελήφθη στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μας δεσμεύει όλους με τον πιο απόλυτο τρόπο». Επίσης, χαρακτηρίζει τη Διάσκεψη του Βερολίνου «ένα πρώτο διστακτικό θετικό βήμα για την επίλυση της Λιβυκής κρίσης». «Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η λεγόμενη “Διαδικασία του Βερολίνου” και αναμένουμε να προσφέρουμε σε αυτή», προσθέτει.

 

Τουρκία - Ιταλία

 Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί επαφών του Ερντογάν με την Ιταλία για γεώτρηση, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ρητά και κατηγορηματικά κάθε φήμη και υπενθυμίζει την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

«Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόσφατα, τυχόν παρέκκλιση από την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση θα έρθει φυσιολογικά αντιμέτωπη με το δικό μας δικαίωμα της αρνησικυρίας, δηλαδή του “βέτο” όπως είναι γνωστό», προσθέτει.

 

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι «αν είναι να τεθούν σε αμφισβήτηση οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυτό δεν πρόκειται να γίνει με δική μας υπαιτιότητα» και προσθέτει πως η χώρα έχει διάθεση να συντηρήσει το διάλογο και έχει θέληση να συζητάει για τα προβλήματα που υπάρχουν.

https://www.cnn.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα