Εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με 261 ψήφους

Εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με 261 ψήφους

 Στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας εξελέγη με 261  ψήφους η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κι έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα στη χώρα.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξελέγη σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, που διατύπωσε και την πρόταση για εκείνη, του ΣΥΡΙΖΑ που την αποδέχθηκε και του Κινήματος Αλλαγής που επίσης έδωσε τη συγκατάθεσή του.

Συνολικά ψήφισαν 294 βουλευτές, απόντες ήταν 6.

Απόντες ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται σε ταξίδι στο εξωτερικό, ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος χθες κατέρρευσε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και οι Αδάμου Κωνσταντίνα, Κώστας Ζουράρις, Νικόλαος Συρμαλένιος και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Με επιστολή του ο κ. Σαμαράς γνωστοποίησε στον Πρόεδρο της Βουλής πως εάν βρισκόταν στην Αθήνα θα ψήφιζε την κα Σακελλαροπουλου. Το ίδιο έπραξε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλαος Συρμαλένιος, ο βουλευτής Β' Πειραιώς ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης και η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου του ΜέΡΑ25.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών στην Ολομέλεια, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θα μεταβεί μαζί με το προεδρείο του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου βρίσκεται το γραφείο της κ. Σακελλαροπούλου (καθώς μέχρι και σήμερα είναι τυπικά πρόεδρος του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου) προκειμένου να της ανακοινωθεί επισήμως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Η θητεία του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου και η ορκωμοσία της κ. Σακελλαρόπουλου προγραμματίζεται για την επόμενη μέρα, Σάββατο 14 Μαρτίου, σε ειδική τελετή στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της, θα μεταβεί οδικώς στο Προεδρικό Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής από τον κ. Παυλόπουλο.

Ξεκινά η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Μόνη υποψήφια, η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να λάβει -για πρώτη φορά- τις ψήφους βουλευτών τριών κομμάτων. Της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Θα καταψηφίσουν, δηλώνοντας “παρών” οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Αυτή θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη επίδοση σε εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, καθώς ο Κωστής Στεφανόπουλος εξελέγη με 269 ψήφους το 2000 και ο Προκόπης Παυλόπουλος με 233 ψήφους το 2015.

Θα παρακολουθήσουμε λεπτό προς λεπτό την πρώτη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ξεκινά.

Αν και δεν πρόκειται να καταρρίψει το ρεκόρ των 279 ψήφων του Κάρολου Παπούλια το 2005, η επίδοση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου είναι εξαιρετικά υψηλή κι απολύτως συμβολική, καθώς «ναι» αναμένεται να πουν τουλάχιστον 263 βουλευτές.
Οι τρεις απόντες

Απόντες από την ψηφοφορία, θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς που λείπει σε ιδιωτικό ταξίδι στις ΗΠΑ, λόγω της περιπέτειας με την υγεία του, ο Τρύφων Αλεξιάδης και όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Αυτή θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη επίδοση σε εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, καθώς ο Κωστής Στεφανόπουλος εξελέγη με 269 ψήφους το 2000 και ο Προκόπης Παυλόπουλος με 233 ψήφους το 2015.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία πλέον των 5/6 της Βουλής στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου είναι μια θετική εξέλιξη που πιστώνεται πολιτικά η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή του. Πρόκειται δε για την τρίτη φορά κατά την οποία μέσα στους έξι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ επιτυγχάνεται ανάλογη διακομματική συναίνεση: την πρώτη ήταν με την εκλογή του Κώστα Τασούλα στην προεδρία της Βουλής με 283 ψήφους και η δεύτερη με το νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, στον οποίο είπαν «ναι» 288 βουλευτές.
Πότε θα αναλάβει καθήκοντα η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Αυτό θα γίνει στις 14 Μαρτίου, καθώς η θητεία του κ. Παυλόπουλου λήγει μία μέρα νωρίτερα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του newsit.gr, ο ΠτΔ εκμυστηρεύτηκε σε συνομιλητές του ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί νωρίτερα και θα εξαντλήσει τη συνταγματική του θητεία. Όπερ σημαίνει πως θα παραδώσει στην κυρία Σακελλαροπούλου στις 14 Μαρτίου.


Για πρώτη φορά μια γυναίκα θα καταλάβει το ύπατο αξίωμα της χώρας. Η ψηφοφορία ξεκινά στις 10.30 στην Βουλή. Οι τρεις απόντες από την ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποια ρεκόρ αναμένεται να καταρρίψει η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις 10:30 διεξάγεται στην ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μόνη υποψήφια, η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να λάβει -για πρώτη φορά- τις ψήφους βουλευτών τριών κομμάτων. Της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Θα καταψηφίσουν, δηλώνοντας “παρών” οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία προτάθηκε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, σύμφωνα με το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος. Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κα Σακελλαροπούλου διαδέχεται τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Μέσα στις επόμενες 48 ώρες η πολιτική ζωή του τόπου θα περάσει από την απόλυτη συναίνεση, η οποία θα εκφραστεί με την υπερψήφιση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην απόλυτη απόρριψη των κυβερνητικών σχεδιασμών σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.  

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να αλλάξει τακτική, αναδεικνύοντας τα θέματα της καθημερινότητας και όσα έχουν να κάνουν με την τσέπη του πολίτη.   


Πότε θα αναλάβει καθήκοντα η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στις 14 Μαρτίου, καθώς η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει μία μέρα νωρίτερα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του newsit.gr, ο ΠτΔ εκμυστηρεύτηκε σε συνομιλητές του ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί νωρίτερα και θα εξαντλήσει τη συνταγματική του θητεία. Όπερ σημαίνει πως θα παραδώσει στην κυρία Σακελλαροπούλου στις 14 Μαρτίου.   

Οι απόντες

Απόντες από την ψηφοφορία, θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς που λείπει σε ιδιωτικό ταξίδι στις ΗΠΑ, λόγω της περιπέτειας με την υγεία του, ο Τρύφων Αλεξιάδης και όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

Σακελλαροπούλου η πρώτη από την... πρώτη

Η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία προτάθηκε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, σύμφωνα με το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Θα είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της Ελλάδας που η χώρα θα έχει μια γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

-
Σχολιάστε το άρθρο: