Εκνευρισμός στην Τουρκία για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα. Ποιος είναι ο στρατάρχης

Δεν κρύβει την ενόχληση της η Τουρκία για την επίσκεψη του στρατηγού, Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα και τις επαφές του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αρχικά τα τουρκικά ΜΜΕ εστίαζαν το ενδιαφέρον τους στην απουσία της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη και σχολίαζαν με σκωπτικό τρόπο τις ενστάσεις της Αθήνας.

Τώρα ο τουρκικός Τύπος φιλοξενεί εκτενή ρεπορτάζ από την επίσκεψη Χαφτάρ, τον οποίο αποκαλεί πραξικοπηματία και παράνομο ηγέτη της Λιβύης με βάση την διπλωματική ρότα της Άγκυρας.

Η εφημερίδα Sabah στο ρεπορτάζ της αναφέρει: «O ηγέτης των παράνομων δυνάμεων στη Λιβύη ήρθε στην Αθήνα. Ταξίδεψε στην Αθήνα με ιδιωτικό αεροσκάφος και στόχος του να συναντηθεί με Ελληνες αξιωματούχους όπως τον υπουργό Εξωτερικών Δένδιας και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκης».

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι «ο παράνομος ηγέτης της Λιβύης ήρθε στην Αθήνα. Ο Χαφτάρ θα συναντηθεί με Μητσοτάκη και Δένδια».

«O ηγέτης των δυνάμεων πολιτοφυλακής στη Λιβύη Xαφτάρ ήρθε στην Αθήνα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια», μεταδίδει το NTV.

To Haber 7 γράφει ότι «ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ πήγε στα κρυφά στην Ελλάδα».

 

 

Χαλιφά Χαφτάρ: Ποιος είναι ο στρατάρχης που έχει… μπει στο μάτι της Τουρκίας και είναι στην Αθήνα

Ο στρατάρχης Χαλιφά Χαφτάρ παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη και είναι εκείνος που η Τουρκία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι.

Το βράδυ της Πέμπτης (16/1) ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλιφά Χαφτάρ, ταξίδεψε αιφνιδιαστικά στην Αθήνα, λίγα 24ωρα πριν τη διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη.

Ο Χαφτάρ είναι ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού και έχει μπει στο... μάτι της Τουρκίας, με τον 76χρονο στρατάρχη να έχει ξεκινήσει εκστρατεία με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης και να επιθυμεί την ανατροπή της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.

Πρέπει να επισημανθεί πως ο Χαφτάρ έχει συμμάχους και χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία και η Γαλλία στηρίζουν τις δυνάμεις του.

Ο ρόλος του Χαφτάρ στον εμφύλιο της Λιβύης είναι πολύ σημαντικός και το ταξίδι του στην Αθήνα, πριν από την κρίσιμη διάσκεψη του Βερολίνου (19/1), έχει μεγάλη σημασία, τη στιγμή που η Τουρκία έχει μπει στη σκακιέρα της περιοχής με τα μνημόνια που υπέγραψε με τη μη εκλεγμένη κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, η οποία προέκυψε μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες για τη Λιβύη, δίχως η αντίπαλη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία βρίσκεται ο στρατός του Χαφτάρ, να δίνει τη συγκατάθεσή της.

O 76χρονος στρατάρχης Χαφτάρ βρέθηκε στη Μόσχα στις 13 Ιανουαρίου με σκοπό να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός με τις δυνάμεις του αλ Σάρτζ, δίχως όμως αποτέλεσμα.

Πλέον αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι συναντήσεις που θα έχει την Παρασκευή (17/1) ο Χαφτάρ στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Ποιος είναι ο στρατάρχης Χαφτάρ

Ο 76χρονος Λίβυος στρατηγός έχει αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα, καθώς αυτοεξορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέρασε αρκετά χρόνια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ο Χαφτάρ έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στη Σοβιετική Ένωση και ήταν εκ των αξιωματικών στο πραξικόπημα που έφερε τον Καντάφι στην εξουσία το 1969, πολεμώντας μάλιστα το 1973 στο πλευρό των Αιγυπτίων ενάντια στο Ισραήλ.

Εντυπωσιακό είναι πως μιλάει πέντε ξένες γλώσσες και συγκεκριμένα: αραβικά, αγγλικά, ιταλικά, ρωσικά, γαλλικά.

Οι σχέσεις του με τον Καντάφι, ωστόσο, ανατράπηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄80  και κατέληξε αιχμάλωτος πολέμου με αποτέλεσμα από το 1990 έως το 2010 να ζει στις ΗΠΑ.

Το 2011 ο Χαφτάρ επέστρεψε στη Λιβύη και συμμετείχε στον εμφύλιο, ο οποίος τερμάτισε την κυριαρχία του Καντάφι, με τη Λιβύη να βρίσκεται από εκείνο το σημείο σε πολιτική αστάθεια.

Ο Λίβυος στρατάρχης το 2014 άρχισε να βάζει τη σφραγίδα του με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, μαζί με άλλους στρατιωτικούς του ανατολικού τμήματος της χώρας. Η εκστρατεία του Χαφτάρ ξεκίνησε από τα ανατολικά της χώρας, έθεσε υπό έλεγχο πολλές και σημαντικές πόλεις στο δρόμο προς την Τρίπολη.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ